Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μήνυμα του ο Γ.Γ ΟΗΕ κ. Κόφι Άναν για την τήρηση της...

Μήνυμα του ο Γ.Γ ΟΗΕ κ. Κόφι Άναν για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

10

 ” Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία έχει έμπρακτα τόσους υποστηρικτές,  όσους έχει ήδη  ’στα χαρτιά’”  .


Ακολουθεί το μήνυμα του Γ.Γ ΟΗΕ κ. Κόφι Άναν  για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης των 20ων Χειμερινών στο Τορίνο :


Το Ολυμπιακό Κίνημα και τα Ηνωμένα Έθνη μοιράζονται  τα ίδια θεμελιώδη ιδεώδη: την ανεκτικότητα, την κατανόηση, τις ίσες ευκαιρίες και το ευ αγωνίζεσθαι, και, πάνω απ’ όλα, την ειρήνη. Σ’ ένα κόσμο που  γίνεται όλο και πιο μικρός και  αλληλοσυνδεδεμένος, αλλά που ακόμη σπαράσσεται  από βάρβαρες συγκρούσεις, τρομερή φτώχεια και απάνθρωπη αδικία, είναι περισσότερο  σημαντικό από ποτέ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για να ζωντανέψουμε αυτά τα ιδανικά.


Ένας τρόπος να το κάνουμε πράξη,  είναι η τήρηση της  Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η  έκκληση δηλαδή προς τις εμπόλεμες πλευρές να  καταθέσουν τα όπλα τους,   όσο οι αθλητές από την κοινότητα των εθνών  συναντώνται  κάτω από την  φλόγα της Ολυμπιακής δάδας.


Αν και περιορισμένη σε χρονική διάρκεια και σκοπό, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να αποτελέσει  μια ουδέτερη χρονική περίοδο  συναίνεσης,  ένα παράθυρο για την έναρξη του διαλόγου, μια ανάπαυλα ανακούφισης για τους πληθυσμούς που υποφέρουν. Με τα χρόνια,   η ιδέα της  Εκεχειρίας  κέρδισε,  ανά τον κόσμο,  σημαντική υποστήριξη. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Εκεχειρία έχει έμπρακτα τόσους υποστηρικτές,  όσους έχει ήδη  ” στα χαρτιά” .


Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο. Συντάσσομαι με τη Συνέλευση, ζητώντας   να δοθεί στους αθλητές που θα συμμετέχουν στους Αγώνες ασφαλής δίοδος, και από όλους τους  εμπλεκόμενους σε εχθροπραξίες να σεβαστούν την Εκεχειρία. Στις επόμενες εβδομάδες, είθε η γαλήνη της Ολυμπιακής φλόγας να καταπνίξει τον ήχο των όπλων. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταστράφηκε από πυρκαγιά κατάστημα σε πάροδο της Απλωταριάς
Επόμενο άρθροΗμερήσια διάταξη της ΝΕ 13/2