Αρχική Πολιτισμός ΧΑΝΙΑ: Διοργάνωση διάλεξης με το Σταμάτη Κριμιζή

ΧΑΝΙΑ: Διοργάνωση διάλεξης με το Σταμάτη Κριμιζή

8

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και η C.B.A. Events, διοργανώνoυν στο Μεγάλο Αρσενάλι (Χανιά), το Σάββατο 18/02/06 και ώρα 19.00, διάλεξη με ομιλητή τον διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνα Αστροφυσικό, Καθηγητή και Ακαδημαϊκό, κ. Σταμάτη Κριμιζή, με θέμα: “Η αποστολή του αιώνα – Τα διαστημόπλοια Βόγιατζερ στα όρια του ηλιακού μας συστήματος”.Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στη Χίο το 1938. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa, και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίστηκε επικεφαλής στο Τμήμα Διαστημικής, του οποίου έγινε διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες περίπου 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι επίτιμος διευθυντής του Τμήματος.
Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος με τα όργανα που έχει σχεδιάσει, έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους 7 από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρωτιά για τον Έλληνα επικεφαλής της NASA, καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, το πρόσωπο του οποίου ταυτίζεται με την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.
Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στην πραγματοποίηση πλανητικών αποστολών χαμηλού κόστους. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Hugens στον Κρόνο και τον Τιτάνα και Συνεργάτης Ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, και MESSENGER.
Κι ακόμη, έχει επινοήσει τα όργανα που έχουν εξοπλίσει την αποστολή του διαστημικού σκάφους MESSENGER, προς τον Ερμή, αλλά και του σκάφους New Horizons, που εκτοξεύθηκε προς τον Πλούτωνα στις 11 Ιανουαρίου 2006. Έτσι, θα συμπληρώσει ένα επιστημονικό κύκλο που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια.
Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή “1979 UH” σε “8323 krimigis”. Έχει επανειλημμένως καταθέσει ενώπιον Επιτροπών του αμερικάνικου Κογκρέσου για θέματα διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, με πιο πρόσφατες αναφορές του για την αποστολή Voyager, η οποία διέσχισε το εξώτατο όριο της ηλιόσφαιρας. Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξίαρχου του Τάγματος του Φοίνικος.Πρόσφατα ο κ. Σταμάτης Κριμιζής εξελέγη Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη: Ναυμαχία μεταξύ ΝΕΛ – Saos – Hellenic Seaways
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 19/2/2006