Αρχική Νέα Τοπικά Ενωση Χημικών: ναι στην επιτροπή για το νερό αλλά προσοχή στις αρμοδιότητες…

Ενωση Χημικών: ναι στην επιτροπή για το νερό αλλά προσοχή στις αρμοδιότητες…

22


Εξηγήσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να περιμένουν να λειτουργήσει η Επιστημονική Επιτροπή για το νερό, δίνει με έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΧ το Παράρτημα Β. Αιγαίου της Εωωσης Ελλήνων Χημικών. Κριτική ασκείται και στο γεγονός ότι διάφορα δημοσιεύματα δίνουν αρμοδιότητες στην Επιτροπή που εκ των πραγμάτων δεν τις έχει, μην προσφέροντας καλές υπηρεσίες στο έργο που καλείται να πραγματοποιήσει.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στους επιστημονικούς φορείς, και στις υπηρεσίες, εμπιστοσύνη που εκδηλώθηκε με την αποδοχή της πρότασής μας για τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής, με αντικείμενο το επίμαχο πολυεπιστημονικό ζήτημα με την ποιότητα του νερού που αντιμετωπίζετε. Άλλωστε ανέκαθεν αντιλαμβανόμαστε τη συνεργασία με τους φορείς, ως ζητούμενο, αλλά και αυτονόητο, όχι βέβαια γιατί μπορεί να υποκρύπτει προσωπικό, κομματικό ή πολιτικό όφελος, με τα οποία δεν έχουμε σχέση, αλλά μόνο γιατί προσβλέπουμε στο κοινωνικό όφελος, μεταλαμπαδεύοντας την όποια συλλογική γνώση μπορεί να έχουμε, λόγω ειδικοτήτων και εμπειρίας, σε εσάς που είστε οι αρμόδιοι για τις αποφάσεις.
Υπό την έννοια αυτή, και με αφορμή κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, που αποδίδουν στην κυοφορούμενη επιτροπή – πριν ακόμη συσταθεί και πριν συμφωνηθούν οι όροι λειτουργίας της – ιδιότητες και δράσεις που κατά την άποψή μας δεν μπορεί να έχει, εκτιμούμε ότι πρέπει να αναφερθούμε με περισσότερη σαφήνεια, ως εκπροσωπούμενοι σ’ αυτή, για το ρόλο που αντιλαμβανόμαστε να έχει η επιτροπή, για αποφυγή παρεξηγήσεων.
Θα συμφωνείτε ότι είναι εσφαλμένο δημοσιογραφικό συμπέρασμα, το ότι η επιτροπή αυτή συστήνεται με σκοπό να δώσει “τέλος στη σεναριολογία και στη μυθοπλασία”, όπως γράφηκε, γιατί δεν είναι στα ενδιαφέροντά της. Ασφαλώς είναι ευκταίο να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά και τούτο να είναι αποτέλεσμα έκλειψης αιτιών σχετικών με την ποιότητα του νερού, εφόσον βέβαια πράγματι οφείλονται σε αυτά. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί στόχο της συγκεκριμένης επιτροπής.
Ούτε ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε, ούτε και εσείς βέβαια ζητήσατε τα όποια πορίσματα προκύψουν από τη λειτουργία της να είναι παραλληλισμένα με τις απόψεις σας ή με τις μέχρι τώρα ενέργειές σας. Άλλωστε σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα η ύπαρξη της επιτροπής. Προσβλέπουμε μόνο, μετά από μελέτη των δεδομένων, συζήτηση και σε συνεργασία μαζί σας, να επισημάνουμε το εφικτό που ενδεχομένως έχει διαφύγει, ή να επισημάνουμε το “κρίσιμο σημείο”, που διέφυγε και που καθιστά ανασφαλές το νερό στη χρήση του, πάντα χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά ούτε και συμπολιτευτική. Τότε θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας.
Η επιτροπή, κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να έχει ελεγκτικό ρόλο και να κάνει δειγματοληψίες με σκοπό να εξακριβώνει την ποιότητα του νερού. Τούτο είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΧ, την οποία κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί ή πρέπει να παραχωρήσετε. Δεν μπορεί επίσης, ούτε και πρέπει, η επιτροπή να θέτει “βούλα καθαρότητας στο νερό”, όπως επίσης γράφηκε, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες, που μοχθούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους.


Τέλος, διαπιστώσαμε κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΧ, ότι στην επιτροπή την οποία προτείνατε δεν περιλαμβάνεται εκπρόσωπος της εταιρίας σας, γεγονός το οποίο ασφαλώς θα πρέπει να ρυθμίσετε.
Κατόπιν αυτών, με τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνείτε, θα σας παρακαλούσαμε να έλθετε σε συνεννόηση, ως ΔΕΥΑΧ, με τις υπηρεσίες όποιων υπηρεσιακών παραγόντων κρίνετε ότι είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν και με τους ιδίους και κατόπιν να συμφωνηθεί μια ημερομηνία σύγκλησης, προκειμένου να οριστούν οι όροι λειτουργίας της και να εκλεγεί ένας συντονιστής της. Να μας επιτραπεί μάλιστα να προτείνουμε ήδη από τώρα, για λόγους λειτουργικούς αυτός να είναι κάτοικος Χίου.
Διατελώντας στη διάθεσή σας,


με εκτίμηση,
για τη Δ.Ε.
του Ε.Ε.Χ./Π.Τ.Β.Αιγαίου


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 


ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ                                   ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤους παλιούς μαθητές σκέφτηκε ο Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού
Επόμενο άρθροΑΟΑ: εγγραφές στη σχολή ιστιοπλοϊας