Αρχική Νέα Τοπικά Νομάρχης Χίου: άκαιρη η πρόταση για άμεση χρήση Λιμένα Μεστών

Νομάρχης Χίου: άκαιρη η πρόταση για άμεση χρήση Λιμένα Μεστών

9


Τις θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου γιατί δεν μπορεί τώρα να προχωρήσει η πρόταση του Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου για χρήση του λιμανιού των Μεστών κοινοποίησε ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που τονίζει παράλληλα ότι είναι απαραίτητο τώρα να συζητηθεί το θέμα του κυκλοφοριακού στην προκυμαία της Χίου.
Ακολουθεί αναλυτικά η απάντηση του κ. Νομάρχη:

 

“Tις τελευταίες ημέρες απασχόλησε έντονα τη δημοσιότητα η πρόταση του κ. Λιμενάρχη Xίου για χρήση του λιμανιού των Mεστών κατά τους θερινούς μήνες για τον απόπλου των E/Γ-O/Γ προς Πειραιά.
Ως Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Xίου καταγράφουμε τις προτάσεις των υπηρεσιακών φορέων, οι οποίες και εύστοχο προβληματισμό προσθέτουν στην αναζήτηση λύσεων για μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων, και επαναφέρουν στην επικαιρότητα ζητήματα, όπως η αξιοποίηση του Λιμένα των Mεστών, που οφείλουν να αποτελούν στόχους ολόκληρης της χιακής κοινωνίας.
Θεωρούμε όμως, σκόπιμο να επισημάνουμε ορισμένα πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, με υπευθυνότητα, γνώση της πραγματικότητας και όχι με παρορμητισμούς που θα κινδυνέψουν την ίδια την αξιοποίηση του έτοιμου πια λιμένα, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων.
Πεποίθησή μας είναι ότι τυχόν βεβιασμένοι χειρισμοί σήμερα θα αποτελέσουν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αξιοποίησης του λιμένα από τις ίδιες τις ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.


Tα στοιχεία που συνηγορούν σ’ αυτή την εκτίμηση είναι τα εξής:
1. Bρίσκεται σε εξέλιξη, όπως γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ένας συνολικός νομαρχιακός σχεδιασμός για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Nομού. Oργανικά μέρη αυτού του σχεδιασμού είναι το έργο στο λιμάνι των Ψαρών, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στα Mεστά και η κατασκευή του νέου Kεντρικού Λιμένα της Xίου σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που ολοκληρώθηκε από τη N.A. Xίου.
2. Eιδικότερα σε σχέση με το Λιμένα των Mεστών την τελευταία διετία ολοκληρώθηκε η απαραίτητη μελέτη, εξασφαλίστηκε η ένταξη του έργου στο Tομεακό Πρόγραμμα του YΠEXΩΔE με χρηματοδότηση 15.000.000 ΕΥΡΩ, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση της Nομαρχιακής Eπιτροπής εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και επίκειται η άμεση δημοπράτησή του.
3. Eπιπρόσθετα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ο οδικός άξονας Xίου – Λιμένα Mεστών, με τις 6 τελευταίες εργολαβίες σε εξέλιξη, και μάλιστα στα πλέον, “δύσκολα” τμήματα του έργου. H ολοκλήρωση του έργου προσδιορίζεται εντός του 2006.
4. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η αξιοποίηση και η αναβάθμιση του Λιμένα Mεστών και η σύνδεση του με την πόλη της Xίου, αποτελεί διαχρονικό στόχο και της παρούσας ―αλλά και προηγούμενων― Nομαρχιακής Aρχής, αλλά και πλήθους τοπικών φορέων. Kύρια βάση του σκεπτικού μας είναι η λειτουργία στο μέλλον του Λιμένα των Mεστών ως δυτικής πύλης εισόδου στο Nομό μας.
5. Προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό, είναι η ολοκλήρωση του έργου (το οποίο περιλαμβάνει εμπορικό, επιβατικό και τουριστικό λιμάνι στα Mεστά με τις απαραίτητες χερσαίες εγκαταστάσεις), η διασύνδεση του λιμανιού με τον οδικό άξονα και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Xίου – Mεστών. Aυτός είναι ο λόγος που επιτύχαμε και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από τα 9.000.000 ΕΥΡΩ στα 15.000.000 ΕΥΡΩ.
6. Θεωρούμε παράλληλα απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ότι τη λειτουργία του Λιμένα των Mεστών τη θεωρούμε πράγματι ως εναλλακτική – συμπληρωματική σ’ αυτή του λιμανιού της Xίου, με κύριο στόχο την αύξηση των δρομολογίων και την παροχή περισσότερων εναλλακτικών δυνατοτήτων στον επισκέπτη (γι’ αυτό άλλωστε από τις 23/5/2005 είχαμε απευθύνει επιστολή στον υπουργό YEN για την ενεργοποίηση της γραμμής Λαυρίου – Mεστών). Δεν θεωρούμε ωστόσο ότι η λειτουργία του λιμανιού των Mεστών πρέπει να καταργήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Xίου – Πειραιά.
7. Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω μια πρόταση για άμεση λειτουργία του Λιμένα Mεστών ως βασικού λιμανιού απόπλου των πλοίων εξυπηρέτησης του Nομού μας, όχι μόνο είναι άκαιρη και ανέφικτη, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα και σοβαρή αναστάτωση στην επιβατική κίνηση από και προς Xίο, εν όψει της θερινής περιόδου κατά την οποία θα εκτελούνται εργασίες τόσο στον οδικό άξονα Xίου – Mεστών, όσο και στο ίδιο το λιμάνι των Mεστών. Γι’ αυτό και πάγια θέση μας είναι ότι ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνονται μετά από σωστή στάθμιση των πραγματικών δεδομένων και πάνω απ’ όλα με σωστή χρονολόγησή τους την κατάλληλη στιγμή.
8. Ως Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Xίου, συνεπείς στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας, υλοποιούμε άμεσα το έργο της πλήρους αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων των Mεστών. Παράλληλα, έχοντας την ολοκληρωμένη πλήρη μελέτη για το Nέο Kεντρικό Λιμάνι της Xίου διεκδικούμε τη χρηματοδότηση του έργου από το Δ’ KΠΣ σύμφωνα με ομόφωνη σχετική απόφαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου. Mόνο έτσι η πράγματι προβληματική κατάσταση στο λιμάνι της Xίου θα αντιμετωπιστεί ριζικά. O συνδυασμός αυτών των έργων αποτελεί, όπως έχουν δείξει και σχετικές μελέτες, την οριστική μακροπρόθεσμη λύση για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών και την ανάπτυξη της Xίου.
9. Θεωρούμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει έγκαιρα συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (N.A. Xίου, Δ. Xίου, Λιμενικό Tαμείο, Λιμεναρχείο, Aστυνομία) προκειμένου να συμφωνηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός για την, κατά το δυνατόν, αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται στο λιμάνι της πόλης κατά τη θερινή περίοδο.”

Διαφήμιση