Αρχική Νέα Τοπικά ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: Οσο δεν υπάρχει μόλυνση στα οικόσιτα δεν πρέπει να...

ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: Οσο δεν υπάρχει μόλυνση στα οικόσιτα δεν πρέπει να ανησυχούμε λένε οι ειδικοί

14

 Με πιστή εφαρμογή των οδηγιών και τήρηση όλων των προληπτικών κτηνιατρικών μέτρων, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τις χώρες όπου υπήρξε πρόβλημα, μπορεί να αποτραπεί στη χώρα μας η μετάδοση του επικίνδυνου ιού της γρίπης από τα άγρια αποδημητικά υδρόβια πουλιά στα οικόσιτα.Απειλή δεν συνιστούν πάντως τα περιστέρια, τα σπουργίτια, τα χελιδόνια, οι δεκαοκτούρες ή άλλα πτηνά, γιατί είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στον ιό της γρίπης, οπότε δεν χρειάζεται πανικός επειδή βρήκαμε ένα νεκρό περιστέρι στο μπαλκόνι μας!

Οσο δεν υπάρχει μόλυνση οικόσιτων πτηνών δεν πρέπει να ανησυχούμε, ενώ είναι αναμενόμενο να εντοπιστούν και άλλοι νεκροί κύκνοι και άλλα αποδημητικά πουλιά τις επόμενες ημέρες, τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ).


Β. Αλμπάλας
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, που αρχίζει αύριο στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Βενιαμίν Αλμπάλας, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Θεόδωρος Ανανιάδης και οι καθηγητές Σπύρος Κυριάκης και Βασίλης Κοντός ανέφεραν ότι εκτιμούν πως “ο συναγερμός θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου και μετά θα υπάρξει ύφεση”.


“Τα άγρια πτηνά”, εξήγησαν οι ειδικοί, “σταματούν στη χώρα μας μόνον όταν μεταναστεύουν από βορρά προς νότο, για να φάνε και να πάρουν νέες δυνάμεις για το ταξίδι τους.


Οταν επιστρέφουν από την Αφρική, όπου έχουν φάει καλά και είναι γεμάτα λίπος, δεν κάνουν στάση στην Ελλάδα διότι θέλουν να πάνε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε χώρες με πιο δροσερό καλοκαίρι”.


Φέτος, ο βαρύς χειμώνας σε Ευρώπη και Σιβηρία ανάγκασε μεγάλο αριθμό άγριων κύκνων να κατέβουν προς τη Μεσόγειο και πολλά πουλιά πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες του χειμώνα και όχι από τη γρίπη των πτηνών.


Οπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Κοντός, “ο ιός μπορεί να υπήρχε και σε κύκνους που πέθαναν πέρυσι αλλά δεν το μάθαμε, γιατί δεν το ψάχναμε”.


Παράλληλα, η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού Η5Ν1 των νεκρών κύκνων, που έγινε με την ειδική εξέταση PCR, αποκάλυψε ότι ο ιός είναι πανομοιότυπος με εκείνον που ανιχνεύθηκε στην πόλη Βαν της Τουρκίας, απ’ όπου και πιθανότατα προέρχονται οι κύκνοι.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κτηνιατρικής Εταιρείας, το προσεχές διάστημα μπορεί να βρεθούν νεκρά πτηνά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επειδή τα πουλιά προχωρούν νοτιοανατολικά, αλλά τόνισαν ότι δύσκολα θα βρεθούν στην Κρήτη, διότι τα εξαντλημένα πτηνά δεν μπορούν να φτάσουν τόσο μακριά δίχως φαγητό.


Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι μαζί με τους ανθρώπους, τα άλογα και τους χοίρους τα πτηνά είναι τα μοναδικά ζώα που παρουσιάζουν γρίπη.


Ωστόσο, οι χοίροι δεν αποτελούν ενδιάμεσο ξενιστή για να μολυνθούν οι άνθρωποι.


Σπ. Κυριάκης
Τονίστηκε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μολυνθεί από τα γουρούνια, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκης, “ενώ έως σήμερα εκτέθηκαν στον ιό Η5Ν1 περίπου 5 δισεκατομμύρια χοίροι, μόνο το 0,25% έκανε αντισώματα (δηλαδή μολύνθηκε), αλλά κανένας δεν αρρώστησε. Συνεπώς, το γουρούνι δεν συνιστά απειλή”.


Τα μέλη της Εταιρείας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι καθώς περνούν οι μέρες μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να έχουν μολυνθεί κάποια κοτόπουλα και αυτό να μην έχει γίνει αντιληπτό.


Μέσα σε λίγες μέρες από τη μόλυνση με τον ιό Η5Ν1 τα κοτόπουλα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, ενώ ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο πρώτος νεκρός άγριος κύκνος στην Ελλάδα.


**Η νόσος είναι γνωστή για περισσότερα από 100 χρόνια. Εκανε δε την επανεμφάνισή της με στέλεχος ιού υψηλής λοιμογόνου δύναμης (Η5Ν1) το 1997 στη Νοτιοανατολική Ασία μολύνοντας μεγάλο αριθμό πτηνών.


Επιπλέον, ο ιός είχε την ικανότητα να μεταδίδεται σποραδικά από τα πτηνά στον άνθρωπο προκαλώντας σοβαρά κλινικά συμπτώματα που έφταναν μέχρι θανάτου. Το γεγονός αυτό δημιούργησε σκέψεις για αρχόμενη πανδημία.


Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάρκος Σκούφαλος: απορίες πολιτών…
Επόμενο άρθροΕκδόσεις Αιγέας: παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Καρακωνσταντή-Σαρρή “Όνειρο από Μαστίχα”