Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βραβεία 10 εκ. δολαρίων σε κοινωφελείς επιστημονικούς άθλους, του Τάσου Σαραντή

Βραβεία 10 εκ. δολαρίων σε κοινωφελείς επιστημονικούς άθλους, του Τάσου Σαραντή

5


Με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων η οργάνωση X-Prize Foundation αποφάσισε να βραβεύσει αυτή τη χρονιά τις ερευνητικές ομάδες που θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας.

Όπως ανακοίνωσε το  Ιδρυμα, προγραμματίζει να αποδώσει τρία βραβεία τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων  δολαρίων στους επιστήμονες που θα καταφέρουν να επιλύσουν μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η γενετική, η αυτοκινητοβιομηχανία και η νανοτεχνολογία.


Η οργάνωση X-Prize Foundation είναι ένα κλαμπ δισεκατομμυριούχων που προσφέρουν χρηματικά βραβεία για την επιτάχυνση των επιστημονικών ανακαλύψεων. Δημιουργήθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Πήτερ Διαμαντή στον οποίο ανήκει η εταιρεία Space Adventures που έστειλε τον Ντένις Τίτο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2001, το όνομα του οποίου γράφτηκε στην Ιστορία ως του πρώτου διαστημικού τουρίστα. Το σλόγκαν του Ιδρύματος είναι “Δημιουργώντας ριζικές σημαντικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας”.


Η θέσπιση των φετινών βραβείων έρχεται ως συνέχεια του βραβείου των 10 εκατομμυρίων  δολαρίων που υποσχέθηκε το Ιδρυμα στο πρώτο εμπορικό επανδρωμένο αεροσκάφος που θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει υποτροχιακή πτήση στο διάστημα  δυο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες. Το βραβείο προσέλκυσε 26 ομάδες που δαπάνησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να το κερδίσουν.


Τελικά, το απέσπασε το 2004 ο αεροναυπηγός Μπερτ Ρατάν, με το σκάφος SpaceShipOne. Από εκείνη τη στιγμή δραστηριοποιήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συντάξει τους απαραίτητους κανονισμούς για την πραγματοποίηση εμπορικών διαστημικών πτήσεων, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον δημιούργησε την Virgin Galactic, την πρώτη εταιρεία που αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο του διαστημικού τουρισμού.


Το ένα εκ των φετινών βραβείων των 10 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποδοθεί στην πρώτη εταιρεία που θα καταφέρει να τοποθετήσει διαδοχικά το γενετικό κώδικα 100 ανθρώπων σε μια βάση δεδομένων, σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Στόχος του βραβείου είναι η ώθηση της ιδιωτικής βιομηχανίας στην ανακάλυψη τρόπων που θα καθιστούν την αποκωδικοποίηση της πλήρης αλληλουχίας του ανθρωπίνου γονιδιώματος αρκετά φτηνή, έτσι ώστε να γίνει μια διαδικασία προσιτή για τον καθένα. Σήμερα, μια πλήρης αποκωδικοποίηση της ακολουθίας του ανθρώπινου γονιδιώματος διαρκεί περίπου 6 μήνες και κοστίζει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.


“Η αξία της κατοχής του ανθρώπινου γονιδιώματος δεν θα αναδειχθεί πραγματικά εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί για δεκάδες η εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων. Για να μπορούμε να πούμε ότι το τάδε γονίδιο συσχετίζεται με τον διαβήτη ή ότι κάποιο άλλο αντιδρά άσχημα με ένα φάρμακο χρειάζεται μια τεράστια βάση στατιστικών δεδομένων” εξηγεί ο Πήτερ Διαμαντής.


Ένα δεύτερο βραβείο αποσκοπεί στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο και θα αποδοθεί στην έρευνα για την κατασκευή πιο “πράσινων” αυτοκινήτων, “Μετά από 100 χρόνια χρησιμοποιούμε ακόμη τη μηχανή εσωτερικής καύσης. Ένα βραβείο θα αλλάξει την κατάσταση” λεει ο Διαμαντής.


Το Ιδρυμα προγραμματίζει ακόμη την απονομή βραβείων για τη νανοτεχνολογία και την εκπαίδευση, καθώς και ένα δεύτερο διαστημικό βραβείο για την πρώτη ομάδα που θα πραγματοποιήσει επανδρωμένη εμπορική τροχιακή πτήση.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάρκος Σκούφαλος: απορίες πολιτών…
Επόμενο άρθροΕκδόσεις Αιγέας: παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Καρακωνσταντή-Σαρρή “Όνειρο από Μαστίχα”