Αρχική Νέα Τοπικά Η αποχέτευση έδωσε βήμα για πρώτη προεκλογική συζήτηση στον Κάμπο…

Η αποχέτευση έδωσε βήμα για πρώτη προεκλογική συζήτηση στον Κάμπο…

12

 
“Έχουμε το κουράγιο και τη δυνατότητα να σας βλέπουμε στα μάτια”, τόνισε ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ στο εκθεσιακό χώρο “Γ. Καλουτάς”.
Η αίθουσα σεμιναρίων στάθηκε μικρή να χωρέσει τους Καμπούσους σε μια προεκλογικού τύπου συγκέντρωση, όπου άκουσαν τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για τον Κάμπο, ασκώντας όμως παράλληλα κριτική, θέτοντας ζητήματα και αναμένοντας να γίνουν τα έργα που τονίστηκε πως έχουν προγραμματιστεί.
“Τα έργα που σας είπα θα δημοπρατηθούν σε λίγο καιρό. Αν δεν τα κάνουμε… μην μας ξαναψηφίσετε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Μεννής στο κλείσιμό του.
Για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού μίλησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης, που σημείωσε ότι ένα μεγάλο τμήμα του Κάμπου θα μπορέσει να συνδεθεί μετά το πέρασμα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού των Δήμων Καμποχώρων- Ιωνίας. Κάθε 40 μέτρα αφήνονται φρεάτια στα οποία και θα συνδεθούν όσα σπίτια βρίσκονται αρκετά κοντά δικτύου.
Επίσης η ΔΕΥΑΧ θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως του Γκιάζου και το Αργέντικο, με την τοποθέτηση ημικεντρικού αγωγού που θα οδηγεί στο κεντρικό των Καμποχώρων. Αποδεκτή έγινε και ανάλογη πρόταση που έγινε από τον καμπούση Γιώργο Κοκκινάκη για την περιοχή των Σπηλαδίων.


Λύση οι μικροί βιολογικοί
Σε ότι αφορά τα απομακρυσμένα σπίτια ο κ. Φυτούσης παρουσίασε την πρόταση για συστήματα “οικογενειακών” βιολογικών καθαρισμών. Σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρόταση που όποιος θέλει αποδέχεται. Μέσω των τελών αποχέτευσης θα ξεπληρωθούν οι μονάδες χωρίς άλλη επιβάρυνση για τους Καμπούσους.. Το επεξεργασμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, ενώ το άδειασμα της ιλύς που θα συγκεντρώνεται και την τεχνική υποστήριξη θα τα αναλάβει η ΔΕΥΑΧ.
Η “πρόταση Φυτούση” δέχτηκε την αυστηρή κριτική του νομαρχιακού συμβούλου Γιάννη Γαϊσίδη που μάλιστα ζήτησε να “εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα”. Σημείωσε ότι 100 διάσπαρτοι βιολογικοί είναι αδιανόητο να υπάρχουν στην καρδιά της Χίου και πως είναι πρόταση στηριγμένη μόνο στα προσπέκτους.
“Δουλεύω το θέμα εδώ και τρία χρόνια. Έχω παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στη λίμνη Πλαστήρα, ενώ γίνεται για το ίδιο θέμα ημερίδα τον Απρίλιο στο Βόλο. Δεν επιβάλλεται σε κανέναν, όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει” ανταπάντησε ο κ. Φυτούσης


Τοποθετήσεις Καμπούσων
Με συντονίστρια τη δ.σ. Κλειώ Μαστοράκη έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος στη συνέχεια.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΧ Ζανής Κλειδάς, λαμβάνοντας το λόγο ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι “για να κάνετε τη συνάντηση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, φαίνεται ότι είσαστε πολύ ερωτευμένοι με τον Κάμπο που δεν το είχαμε δει τα προηγούμενα 3 χρόνια!”.
Παραδέχτηκε ότι το θέμα της ύδρευσης πήγε πολύ καλά, αυτό δεν σημαίνει όμως -σημείωσε- ότι λύθηκε η άρδευση. Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική ενέργεια τη δημιουργία Γραφείου Κάμπου και τόνισε ότι αν το μανταρίνι δεν αρχίσει να πωλείται σα φρούτο τότε δυστυχώς πρέπει να ξεχάσουν τα περιβόλια.
Ο εκπαιδευτικός Κώστας Φραγκομίχαλος έθεσε το θέμα των νεροδιαβασών και των προβλημάτων με τις πλημμύρες.
Ο πρόεδρος του ΦΟΚ Μάρκος Ζαννίκος, σημείωσε ότι θεωρούν πως μόνο η συζήτηση είναι θετική. Σχολίασε ότι για τον Κάμπο πρέπει να γίνει μελέτη για το αποχετευτικό, ζήτησε να είναι πιο συχνή η αποκομιδή των σκουπιδιών από περιοχές που έχουν ξενοδοχεία κλπ. και να μπουν πινακίδες που να ενημερώνουν για τα όρια του Κάμπου.
Ο Φώτης Σιδηροφάγης υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο, πρότεινε να εξεταστεί το θέμα της τοποθέτησης και αγωγών λυμάτων όταν θα ανοιχτούν φρεάτια για να περάσουν τα δίκτυα οπτικών ινών στα πλαίσια του προγράμματος ευρυζωνικότητας.
Ο πρόεδρος του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Αλέκος Στουπάς, έδωσε συγχαρητήρια για την επίλυση του υδρευτικού.
Ως εκπρόσωπος των Φίλων του Κάμπου ο Θωμάς Καραμουσλής σημείωσε ότι πρέπει να παντρευτεί ο αγροτουρισμός με τον οικοτουρισμό, ενώ τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει το Μουσείο Κάμπου.
Ο Σταύρος Μαρτάκης κατέθεσε τον προβληματισμό ότι ακόμα δεν έχουν δει εκείνη την κίνηση που θα κρατήσει σε ζωή τα περιβόλια, που μαραζώνουν όσο φεύγουν οι παλαιότεροι.


Τοποθετήσεις αιρετών
Στην εκδήλωση προσκεκλημένος ήταν ο Δήμαρχος Καμποχώρων Μανόλης Κράκαρης, που χαρακτήρισε πολύ μεγάλη υπόθεση τη σύνδεση των Καμποχώρων με το βιολογικό, σημειώνοντας ότι θα εξυπηρετήσει και αρκετές γειτονιές του Κάμπου (παράλληλα βέβαια θα απαλλάξει τον Κοκκαλά από τα λύματα). Επισήμανε εξάλλου την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Χίου, σημειώνοντας ότι από την πλευρά τους θα δώσουν νερό από το φράγμα της Φυρόλακκας.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Αντώνης Λυπαρής αναφέρθηκε στο Γραφείο Κάμπου. Στόχος του Γραφείου θα είναι να δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καμπούσης για τα τεκταινόμενα και παράλληλα να σχεδιάσει για το μέλλον.
Ο δ.σ της μείζονας μειοψηφίας Κοσμάς Αβραμίδης σχολίασε ότι ο Δήμαρχος έκανε έναν απολογισμό έργου, όμως ούτε ένα έργο δεν έγινε για τον Κάμπο. Στάθηκε αντίθετος στη σύνδεση στο βιολογικό των Καμποχώρων, θυμίζοντας τις παλιές ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τους οικογενειακούς βιολογικούς.
Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Νομάρχη,  η ν.σ. Λίτσα Λύκου τόνισε ότι ο ρόλος της Νομαρχίας είναι καθαρά συντονιστικός αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κοντά στο Δήμο.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Αντώνης Λάρδας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των έργων γύρω από το νερό και ότι πρέπει να είναι περισσότερο θετικοί στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Δημήτρης Ξηνταριανός σημείωσε ότι χρειάζεται μελέτη το θέμα με τους μικρούς βιολογικούς και χαρακτήρισε ως μείζον θέμα τη χρήση του νερού- προϊόντος του βιολογικού για την άρδευση.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Συριώδης επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του νερού όπου όπως είπε από τα μέσα Νοεμβρίου οι γεωτρήσεις είναι κλειστές.
Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος τόνισε στο κλείσιμό του -εκτός των προαναφερθέντων- ότι από την ώρα που το νερό θα είναι απαλλαγμένο από υδράργυρο, θα είναι και πιο εύκολη η χρήση του τελικού προϊόντος του βιολογικού  για άρδευση. Σε ότι αφορά τις νέες συνδέσεις σημείωσε ότι ο βιολογικός αντέχει και πως το πρόβλημα με τις οσμές το είχε όταν τα φορτία ήταν μικρά με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί που κάνουν την αποσύνθεση να σκοτώνονται.
“Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατηθούν ζωντανά τα περιβόλια”, κατέληξε ο κ. Μεννής.


Παρεμβάσεις στον Κάμπο
Τα έργα που ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου που είτε έγιναν είτε βρίσκονται σε άμεσο σχεδιασμό είναι τα ακόλουθα
Α. Επισκευάσθηκε το Δημοτικό Σχολείο (προϋπολογισμού 385.000 ΕΥΡΩ0.
Β. Υπό δημοπράτηση
– Βελτίωση υποδομών οδικού δικτύου Κάμπου, πλακόστρωση Παναγίας Συριώτισσας (270.000 ΕΥΡΩ).
– Βελτίωση- κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας οικισμού Κάμπου (200.000 ΕΥΡΩ).
– Βελτίωση- κατασκευή δικτύου ύδρευσης οικισμού Κάμπου (150.000 ΕΥΡΩ).
Γ. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για ανέγερση προκατασκευασμένου νηπιαγωγείου στον Κάμπο (περιοχή Χατζηλουκή) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου
Δ. Διάθεση ποσού 300.000 ΕΥΡΩ για τα δίκτυα ύδρευσης του Κάμπου, από πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
Ε. Στα πλαίσια των αναπλάσεων συνοικιών θα γίνουν παρεμβάσεις σε περιοχές:
– Γρου
– Παναγιά Κοκκοροβηλιά
– ΣπηλάδιαΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θοδωρής Πυλιώτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάρκος Σκούφαλος: απορίες πολιτών…
Επόμενο άρθροΕκδόσεις Αιγέας: παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Καρακωνσταντή-Σαρρή “Όνειρο από Μαστίχα”