Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕΛ: Νέοι μέτοχοι και αγορά 5 πλοίων

ΝΕΛ: Νέοι μέτοχοι και αγορά 5 πλοίων

8

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ εισέρχονται ως μέτοχοι στη ΝΕΛ οι εφοπλιστές Γιώργος Βεντούρης και Κώστας Αγαπητός, εισφέροντας τα πλοία τους. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τη ΝΕΛ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προτείνει στη Γ.Σ. των μετόχων την απόκτηση δύο επιβατηγών οχηματαγωγών καθώς και τριών οχηματαγωγών πλοίων, τα οποία ανήκουν αντίστοιχα στον κ. Γιώργο Βεντούρη, αδελφό του Απόστολου, βασικού μετόχου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΛ, και τον κ. Κώστα Αγαπητό.


Με την κίνηση αυτή η ΝΕΛ επεκτείνεται και στην αγορά της Αδριατικής με τα πλοία “Polaris” και “Siren” της εταιρείας του κ. Γιώργου Βεντούρη, τα οποία δραστηριοποιούνται στις εν λόγω γραμμές.


Τα άλλα τρία πλοία είναι τα “Αegean Star”, “Aegean Pearl” και “Aegean Sun” του κ. Κώστα Αγαπητού. Σημειώνεται ότι η διαδικασία προβλέπει ότι η εταιρεία αγοράζει τα πλοία και όχι τις εταιρείες στα οποία ανήκουν και οι μετοχές θα δοθούν στις εταιρείες που ανήκουν τα πλοία.


Το τίμημα για την αγορά των πέντε πλοίων θα καταβληθεί με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, με τιμή διάθεσης 1,30 ευρώ εκάστη που θα προκύψουν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση λόγω της εισφοράς σε είδος.


Η συνολική αύξηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν θα υπερβεί το ποσόν των 23.000.000 ευρώ υπό τον όρο ότι το ποσό αυτό δεν θα υπερβαίνει την προσδιορισθείσα από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα αξία, μειωμένη με τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις των πλοίων κατά την ημερομηνία έγκρισης από την Γενική Συνέλευση των μετόχων.


Η πρόσκληση της Γ.Σ. θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτίμησης της αξίας των εισφορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


Τα βασικά χαρακτηριστικά των πλοίων αυτών είναι τα εξής:


– το επιβατηγό-οχηματαγωγό “Polaris”, σημαίας Κύπρου, μήκους 176 μέτρων, χωρητικότητας 546 επιβατών και 191 φορτηγών (12 μέτρων). Το πλοίο αυτό εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Ηγουμενίτσας και Μπάρι (Ιταλίας)


– το επιβατηγό-οχηματαγωγό “Siren”, σημαίας Κύπρου, μήκους 145 μέτρων, χωρητικότητας 925 επιβατών και 100 φορτηγών (12 μέτρων). Το πλοίο αυτό εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Ηγουμενίτσας και Μπάρι (Ιταλίας)


– το οχηματαγωγό “Αegean Star”, ελληνικής σημαίας, μήκους 135 μέτρων, χωρητικότητας 95 φορτηγών (12 μέτρων). Το πλοίο αυτό είναι ναυλωμένο στην Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. με ημερήσιο ναύλο 7.500,00 δολ. και εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά – Κύπρο – Χάϊφα


– το οχηματαγωγό “Aegean Pearl”, ελληνικής σημαίας, μήκους 140 μέτρων, χωρητικότητας 154 φορτηγών (12 μέτρων). Το πλοίο αυτό είναι ναυλωμένο στην Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. με ημερήσιο ναύλο μέχρι 31/3 ύψους 7.800,00 δολ. και από 1/4/2006 με ημερήσιο ναύλο ύψους 7.200,00 δολ. και εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά – Κύπρο – Χάιφα.


– το οχηματαγωγό “Aegean Sun”, ελληνικής σημαίας, μήκους 137 μέτρων, χωρητικότητας 95 φορτηγών (12 μέτρων). Για το πλοίο αυτό έχει υποβληθεί αίτηση δρομολόγησης στη γραμμή Πειραιά Χίου Μυτιλήνης η οποία συζητείται στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αύριο 16/2.


Μετά την απόκτηση των πλοίων αυτών καθώς και των πλοίων της εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε., όπως ανακοινώθηκε την 30/1, η εταιρεία θα έχει οκτώ συμβατικά επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, πέντε ταχύπλοα και τρία οχηματαγωγά. Τα πλοία αυτά με βάση το μέγεθός τους και τη χωρητικότητά τους καλύπτουν όλο το απαιτούμενο φάσμα για την ακτοπλοΐα και μπορούν να ανταγωνισθούν σε οποιαδήποτε γραμμή.


Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία εκτιμά ότι θα αυξήσει σημαντικά τις πηγές των εσόδων της και παράλληλα με τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν, θα ενισχύσει την παρουσία της στις γραμμές που παραδοσιακά εξυπηρετεί, καθώς επίσης και ότι θα μπορεί καλύτερα να εκμεταλλεύεται τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 16/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάρκος Σκούφαλος: απορίες πολιτών…
Επόμενο άρθροΕκδόσεις Αιγέας: παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Καρακωνσταντή-Σαρρή “Όνειρο από Μαστίχα”