Αρχική Πολιτισμός Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ

16


Τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ τον αγιασμό διετέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος. Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “κοινωνία της πληροφορίας” του Κοινοτικού πλαισίου στήριξης, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο κατά 75% και κατά 25& από  Δημόσια δαπάνη και προϋπολογισμό 68.000 €, για δράσεις που είχε αναλάβει  η Βιβλιοθήκη.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εφορείας της Βιβλιοθήκης πάτερ Δημήτριος Γεόμελος ανέφερε μεταξύ άλλων:
“…με την εποπτεία της Υπευθύνου του Κέντρου κ. Αργυρώς Γεωργαρούδη και τη συνδρομή του Εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Ποταμιά, όσοι επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, στο ζεστό αυτό χώρο, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διεθνές Δίκτυο Πληροφοριών καθώς και σε πηγές και άλλα κέντρα πληροφόρησης, για αναζήτηση και χρησιμοποίηση επιστημονικής ή άλλης γνώσεως και πληροφορίας, για ανεύρεση στοιχείων, προς εξυπηρέτηση και προαγωγή της μαθήσεως και, γενικότερα, της ζωής στις διάφορες εκφάνσεις της. Ακόμα, θα είναι δυνατή και μια απλή γνωριμία με το Διαδίκτυο, καθώς και η ψυχαγωγία στη σωστή της έννοια.
Η λειτουργία του Κέντρου αυτού, ως επί πλέον σύγχρονη σημαντική υπηρεσία και προσφορά της Βιβλιοθήκης, δεν σημαίνει ότι η Βιβλιοθήκη έλυσε όλα τα γνωστά προβλήματα της, τόσο σε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε κτιριακή υποδομή.
Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, η ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης γίνεται με αργά βήματα, το συντηρητήριο περιμένει κι αυτό το κατάλληλο προσωπικό, κλπ. και είναι μάλλον βέβαιο, ότι το προσεχές καλοκαίρι θα έχουμε πάλι αρκετές δυσκολίες.
Όμως αυτό δεν εμποδίζει την πίστη και τη θέληση μας, τόσο του Εφορευτικού Συμβουλίου όσο και των υπηρετούντων, μονίμων και αποσπασμένων – και εδώ πρέπει να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια – να μην είναι μόνο  Ιστορική η Βιβλιοθήκη μας, αλλά και σύγχρονη.
Ευχαριστίες, ομολογουμένως, οφείλουμε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, στους κ.κ. Βουλευτές, στον Νομάρχη, στον Προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευση, και σε όλους όσοι στηρίζουν, δια παντός τρόπου, τη βιβλιοθήκη μας. Επίσης, στον μέχρι πρότινος Προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριο Δημητρακόπουλο, επί των ημερών του οποίου οργανώθηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος το Κέντρο αυτό, καθώς και στο Τμήμα Πληροφορικής του πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στον κ. Φώτιο Σιδηροφάγη και τον Αναστάσιο Μόσχο…”


Λαμβάνοντας το λόγο ο πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Δημήτρης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στους σκοπούς του κέντρου που “είναι να παρέχει στους αναγνώστες της βιβλιοθήκης τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων της τεχνολογίας, του δόθηκε όμως η ευκαιρία όπως είπε να παρουσιάσει μερικές σκέψεις του για τη Βιβλιοθήκη και τη νέα της δραστηριότητα.
 Η Βιβλιοθήκη Κοραή της Χίου, είναι μια μεγάλη Ελληνική Βιβλιοθήκη, η σημαντικότερη ιστορική Βιβλιοθήκη στην Ελληνική περιφέρεια. Έχω πει πολλές φορές ότι το υλικό της πράγματι αποτελεί ένα, μεγάλου μεγέθους, Τοπικό και Εθνικό Πνευματικό Κεφάλαιο. Αυτό λοιπόν το πολύτιμο Κεφάλαιο, νομίζω πως έχουμε την υποχρέωση , όχι μόνο να το διατηρήσουμε, αλλά επενδύοντας σ’ αυτό, να το μεγαλώσουμε, με την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του μοναδικού αυτού ιδρύματος που βρίσκεται στο νησί μας. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και πολύ μεγάλα για το μικρό μας τόπο αλλά και για τη Χώρα μας. Οφέλη, που ίσως, σήμερα, δεν μπορούμε να τα φανταστούμε.
Πιστεύω λοιπόν, ότι η Βιβλιοθήκη αυτή χρειάζεται περισσότερο την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας. Η βιβλιοθήκη αυτή είναι καθίδρυμα πνευματικό, υψηλού επιπέδου, ανήκει σε όλους μας, και σαν τέτοιο πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία. Χρειάζεται την ενεργή συμπαράσταση των Αρχών, των Φορέων του τόπου μας και του λαού μας. Για την ανάπτυξη της, είναι απαραίτητος σωστός σχεδιασμός ενεργειών και σωστή στελέχωση, είναι αναγκαία η μελετημένη υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων της.
Είναι γεγονός και από όλους αναγνωρίζεται, πως τα τελευταία χρόνια, παρά το ότι, τα μέσα που η Βιβλιοθήκη διαθέτει δεν είναι πλούσια, παρά το ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες, έχουν γίνει βήματα προόδου σημαντικά, γιατί διεκδικεί, τολμά συνεχώς, προχωρεί μπροστά και δείχνει, ότι μπορεί να φθάσει σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Θα είναι σφάλμα ολέθριο, στη σημερινή μεταβατική περίοδο που δεν πρέπει να μακρύνει, όλες αυτές οι προσπάθειες να μην αποδώσουν. Να υπάρχει κίνδυνος, έργα και προγράμματα που με συλλογική δουλειά και κόπο πραγματοποιήθηκαν, να σταματήσουν ή και να χαθούν . στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών στήθηκε και το κέντρο πληροφόρησης που σήμερα εγκαινιάζεται.
Βεβαίως, κύριος και βασικός σκοπός της Βιβλιοθήκης ήταν και είναι να παρέχει γνώση μέσα από το βιβλίο και το έντυπο. Πιστεύω μου είναι , πως η ζεστή σχέση αναγνώστη και βιβλίου δεν θα αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Βεβαίως, είναι ακόμη γεγονός, ότι με την ανάπτυξης της τεχνολογίας και των συστημάτων πληροφορικής ο άνθρωπος έχει σήμερα τη   δυνατότητα να αντλεί, μέσα από ένα τεράστιο όγκο βάσεων δεδομένων, μέσα από το διαδίκτυο, γρήγορα και εύκολα, πληροφορίες που αναζητεί. Εδώ όμως βρίσκεται και το αδύνατο σημείο του Internet. Οι πληροφορίες που εύκολα μπορεί κανείς να αντλήσει δεν είναι πάντα έγκυρες και το περιεχόμενο τους, δυστυχώς, δεν μπορεί να ελεγχθεί. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως όταν οι χρήστες του διαδικτύου  είναι παιδιά και νέοι. Η Βιβλιοθήκη λοιπόν, σ’ αυτή της τη νέα δραστηριότητα, που εύχομαι να είναι χρήσιμη και αποδοτική, πρέπει να επιδείξει φροντίδα και προσοχή με την παρουσία στο χώρο του κέντρου έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού…”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος.
Χαιρετίζοντας ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης επισήμανε την ολοκλήρωση των μελετών για τη στατικότητα του κτηρίου της Βιβλιοθήκης και την προοπτική να ενταχθεί το έργο στην Δ’ Προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάνος Μωραϊτης: κρυονική και… ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ!
Επόμενο άρθροΔΣ Χίου: οξεία αντιπαράθεση Παπαδόπουλου- Ντομάτα