Αρχική Νέα Τοπικά Δυναμική συγκέντρωση- πορεία ναυτικών κατά νομοσχεδίου ΥΕΝ

Δυναμική συγκέντρωση- πορεία ναυτικών κατά νομοσχεδίου ΥΕΝ

12


Κόντρα στο ρεύμα που θέλει υποτονικές συγκεντρώσεις στις απεργίες, οι συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία ναυτικοί του νησιού προχώρησαν χθες σε συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας την “κάθετη αντίθεσή τους προς το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης”.
Η κάτω αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στάθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τους ναυτικούς. Όπως τονίζεται στο ψήφισμα το νομοσχέδιο που έχει τίτλο “αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”, χτυπά τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις συντάξεις, χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ στους εφοπλιστές και υπονομεύει τα οικονομικά του ΝΑΤ.
Ο πρόεδρος της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Νίκος Γιόμελος τόνισε ότι πρόκειται για ένα “νομοσχέδιο σκούπα που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του”.
“Αυτή όμως η θύελλα ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των ναυτικών, που στέκονται ακόμα όρθια, βρήκε την καθολική αντίδραση και καταδίκη από ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια και το ναυτόκοσμο του νησιού μας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Αυτή η πανελλαδική καταδίκη ανάγκασε τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να υπαναχωρήσει, επαναδιατυπώνοντας το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που αφαιρούσε το 22% του επιδόματος των Κυριακών από τον υπολογισμό της σύνταξης”, τόνισε ο κ. Γιόμελος.
Ανησυχία επικρατεί και για το μέλλον του ΝΑΤ, όπου οι συνεχείς μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των πλοίων με την ανοχή όλων των Κυβερνήσεων, η μείωση πρόσληψης ελληνικών πληρωμάτων στα κρουαζιερόπλοια και η απαλλαγή τους από εισφορές στο ΝΑΤ οδηγεί σε αδιέξοδο το ταμείο. “Σήμερα απαιτούν από το ΝΑΤ, να συμμετέχει στις εισφορές των ναυτικών κατά 50%”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Παγχιακής Ένωσης.
Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση των ναυτικών ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Μαρτάκης σημείωσε ότι δεν πάει άλλο αυτή η μείωση μισθών. Τόνισε ότι το ΕΚΧ όπως και τα σωματεία των συνταξιούχων ναυτικών συμμετέχουν στον αγώνα για διατήρηση των κατακτήσεων στα εισιτήρια των πλοίων, καταδικάζοντας τις μεγάλες αυξήσεις που σε αυτά.

Πορεία ναυτικών
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία 300 και πλέον ναυτικών- συνταιούχων από το Εργατικό Κέντρο μέσω της οδού Δημοκρατίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου η αντιπροσωπεία των ναυτικών έγινε δεκτή από τον αντινομάρχη Παντελή Στεφάνου. Μεταφέροντας τη συμπαράσταση και του Νομάρχη ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι μετά την πληροφόρηση που είχαν από τους ίδιους για την πρόθεση του υπουργείου σχετικά με τις συντάξεις, απέστειλαν έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. “Η ακριτική και εξαρτημένη από τη ναυτιλία Χίος δεν αντέχει άλλες μειώσεις του εισοδήματος των κατοίκων της, γι’ αυτό και θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στον αγώνα τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους”. Όπως σημείωσε και τώρα θα μελετήσουν τα αιτήματα και ανάλογα θα εκδώσουν ανακοίνωση.


Τα αιτήματα των σωματείων συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου
1. Άμεση απόσυρση αυτού του βαθιά αντιναυτεργατικού σχεδίου νόμου.
2. Απόσυρση του άρθρου 28, και οι συντάξεις να είναι το 80% του ποσού επί του οποίου γίνονται κρατήσεις υπέρ ΝΑΤ, για αξιόπιστη διαβίωση.
3. Κατάργηση όλων των διατάξεων που μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, οι οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και ειδικότερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
4. Πλήρης κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ- ΚΕΑΝ και των άλλων Ταμείων με κρατική επιχορήγηση και είσπραξη των οφειλών των εφοπλιστών για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και επιδομάτων.
5. Κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού 3577/92 της Ε.Ε. που απελευθερώνει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Διεκδικούμε το δικαίωμα μας για ασφαλείς, σύγχρονες, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καθημερινή σύνδεση χειμώνα- καλοκαίρι όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους.
6. Κατάργηση της φορολογίας και της συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων. Αναδιοργάνωση του Οίκου Ναύτη.
7. Κατάργηση του πλαφόν, λόγω της μεγάλης έλλειψης ιατρών ειδικοτήτων στο νησί μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάνος Μωραϊτης: κρυονική και… ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ!
Επόμενο άρθροΔΣ Χίου: οξεία αντιπαράθεση Παπαδόπουλου- Ντομάτα