Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: παρακολουθούνταν κινητά αξιωματικών από… Τούρκους

ΕΛΛΑΔΑ: παρακολουθούνταν κινητά αξιωματικών από… Τούρκους

8

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Έγγραφο του ΓΕΕΘΑ αποκαλύπτει τουρκικές υποκλοπές σε κινητά Ελλήνων αξιωματικών


Eurokinissi
Στο ΓΕΕΘΑ σήμανε συναγερμός το Νοέμβριο του 2005

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 17/02/06 14:15
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Οι υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ διαπίστωσαν ότι η Τουρκία κατόρθωσε και υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες Ελλήνων στρατιωτικών που έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων κατά τη διεξαγωγή της άσκησης «Παρμενίων» τον Οκτώβριο του 2005.


Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, δύο φορές από τον περασμένο Νοέμβριο το ΓΕΕΘΑ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρροή εθνικών πληροφοριών ασφαλείας εξαιτίας της χρήσης των κινητών τηλεφώνων τόσο των απλών όσο και των κρυπτοκινητών.


Με ενημερωτικά σημειώματα καλούνται τα μόνιμα στελέχη όχι μόνο να απενεργοποιούν τα κινητά τους, αλλά και να βγάζουν και την μπαταρία όταν βρίσκονται σε υπηρεσία.


Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που εκδόθηκε στις 25/11/2005 από το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται: «Πρόσφατες διαπιστώσεις παραβάσεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της άσκησης ’ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2005’ σας έχουν γνωστοποιηθεί με το σχετικό, ενώ επισημαίνεται η αύξηση των δυνατοτήτων της γείτονος χώρας, σε υποκλοπή και ανάλυση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα».


Με δεύτερο έγγραφο το Δεκέμβριο 2005 επισημαίνονται ξανά οι κίνδυνοι διαρροής πληροφοριών και διατάσσεται η απαγόρευση χρήσης των κινητών εντός του ΓΕΕΘΑ.


Τι λέει το ΓΕΕΘΑ


«Δεν διαπιστώθηκε υποκλοπή συνομιλιών μεταξύ ασκουμένων κατά την διακλαδική άσκηση ’Παρμενίων’, η οποία διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, το Σεπτέμβριο του 2005» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών και τη διασφάλιση του εθνικού απορρήτου».


«Το ΓΕΕΘΑ, σε διαρκή βάση, εκδίδει κατευθυντήριες διαταγές, οι οποίες στοχεύουν, πλην των άλλων, και στην πρόληψη παραβάσεων ασφαλείας ασυρμάτων και ενσυρμάτων επικοινωνιών, η οποία επιβάλλεται να γίνεται και να συνεχίζεται, προκειμένου να διασφαλισθούν οι στρατιωτικές πληροφορίες. Οι ενέργειες αυτές έχουν συντείνει στη δραστική μείωση των παραβάσεων ασφαλείας επικοινωνιών τα τελευταία έτη» σημειώνει η στρατιωτική ηγεσία.


Και συνεχίζει: «Επιπλέον, η ενημέρωση του προσωπικού για τέτοιου είδους κινδύνους επιβάλλει την παροχή οδηγιών και εντολών με έγγραφα χαμηλής διαβαθμίσεως (αδιαβάθμητα – εμπιστευτικά), ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πληροφορήσεως όλου του προσωπικού».


»Ειδικότερα, μετά από κάθε άσκηση και στο πλαίσιο της αναλύσεώς της, καταγράφονται οι διαπιστωθείσες παρατηρήσεις και αναλαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες. Υπό το πνεύμα αυτό, εκδίδονται κατευθυντήριες εντολές, προκειμένου να τηρούνται απόλυτα οι προβλεπόμενες διατάξεις ασφαλείας και κανονισμοί ασφαλείας επικοινωνιών. Διευκρινίζεται ότι ο όρος ’παράβαση ασφαλείας επικοινωνιών’ αφορά στο σύνολο των εν χρήσει ασυρμάτων και ενσυρμάτων δικτύων επικοινωνιών».


»Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι ευνόητο, υπάρχει επικάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας των συνορευουσών χωρών και συνεπώς ο κίνδυνος διαρροής πληροφοριών είναι αυξημένος».


«Η απενεργοποίηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας προ της εισόδου σε ευαίσθητους χώρους αποτελεί πάγια τακτική, η οποία ακολουθείται τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλες τις συμμαχικές χώρες» καταλήγει η ανακοίνωση.news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη: Ναυμαχία μεταξύ ΝΕΛ – Saos – Hellenic Seaways
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 19/2/2006