Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα αντιγηραντικά φάρμακα θα ανεβάσουν το όριο συνταξιοδότησης, του Τάσου Σαραντή

Τα αντιγηραντικά φάρμακα θα ανεβάσουν το όριο συνταξιοδότησης, του Τάσου Σαραντή

6

Τα αντιγηραντικά φάρμακα θα μπορούσαν να μεγαλώνουν τον μέσο όρο της διάρκειας ζωής κατά ένα χρόνο κάθε έτος  κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ακόμη και στα 85 χρόνια μέχρι το 2050.


Ερευνητές από την Καλιφόρνια υπολογίζουν ότι τα νέα φάρμακα που θα καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης θα αρχίσουν να διατίθενται στις πλούσιες χώρες το 2010 και ότι θα αυξήσουν το μέσο όρο της διάρκειας ζωής κατά 20 χρόνια μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος διάρκειας της ζωής επεκτείνεται μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων.


Τα υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να ανακουφίζουν από παθήσεις που θεωρούνται ως αναπόσπαστο μέρος της γήρανσης, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα φάρμακα θα στοχεύουν στη μείωση άλλων επιβλαβών διαδικασιών που επιφέρουν τη γήρανση.


Η δημιουργία φαρμάκων που θα καθαρίζουν ή θα προστατεύουν από τα απόβλητα που παράγουν τα κύτταρά μας 24 ώρες τη μέρα θα οδηγήσει σε μια απότομη άνοδο της διάρκειας της ζωής, υποστηρίζει ο Σρίπαντ Τουλγιάπουρκαρ, ειδικός στις πληθυσμιακές μελέτες στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.


Στις βιομηχανικές χώρες καταγράφεται ήδη μια αύξηση στη διάρκεια της ζωής και η ηλικία που οι άνθρωποι πεθαίνουν αυξάνεται ένα έτος κάθε πέντε χρόνια σε κάποιες από αυτές. Στη Βρετανία η διάρκεια ζωής το 2004 ήταν κατά μέσο όρο 77 χρόνια για τους άνδρες και 81 για τις γυναίκες, μια αύξηση 8 ετών για τους άνδρες και 6 ετών για τις γυναίκες από το  1970.


Σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν 1,5 συνταξιούχοι  για κάθε 5 εργαζόμενους. Όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τουλγιάπουρκαρ, μέχρι το 2050 ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει σε 4 συνταξιούχους για κάθε 5 εργαζόμενους. “Εάν αυτό συμβεί, οι άνθρωποι θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι την ηλικία των 85” επεσήμανε ο ίδιος. Όπως εξήγησε στην συνεδρίαση της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, τα αντιγηραντικά φάρμακα θα επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής κατά ένα έτος κάθε χρόνο ή πέντε φορές το ποσοστό που επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής σήμερα.


Στην Ευρώπη τα αντιγηραντικάμ φάρμακα θα αντέστρεφαν την τρέχουσα τάση της πτώσης του πληθυσμού που προκαλείται από τα χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγής, αλλά η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να δουν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται κατά 500 εκατομμύρια ανθρώπους. “Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να ανέλθει στα 11 με 12 δισεκατομμύρια είπε ο επιστήμονας.


Ο ίδιος υπολόγισε ότι οι αντιγηραντικές; θεραπείες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αύξηση 17% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή σε 440 εκατομμύρια και σε διπλασιασμό του ποσοστού των συνταξιούχων.


Ο αντίλογος έρχεται από τον Στήβεν Οσταντ από το πανεπιστήμιο του Τέξας: “Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αντιγηραντικές θεραπείες ξεχνούν συχνά να εξηγήσουν ότι οι περισσότερες από αυτές θα έχουν παρενέργειες, όπως  τη στειρότητα και την αυξημένη ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες”.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός για την ελιά από το Δήμο Αμφισσας
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 22/2/2006