Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σταμάτης Κριμιζής: “Ωρα να βγει το Voyager από το ηλιακό μας σύστημα”

Σταμάτης Κριμιζής: “Ωρα να βγει το Voyager από το ηλιακό μας σύστημα”

7


Η χαρτογράφηση της διαστρικής περιοχής που αρχίζει μετά το τέλος του ηλιακού συστήματος είναι στους επιστημονικούς στόχους της επόμενης δεκαετίας, με βάση τα δεδομένα, τα οποία στέλνουν στη Γη τα διαστημόπλοια Voyager που κινούνται τώρα προς το άγνωστο.
Μάλιστα το διαστημόπλοιο Voyager1 κατά τον τελευταίο χρόνο έχει βγει από την ατμόσφαιρα του ηλιακού συστήματος, έχει εισαχθεί στο σύνορο ανάμεσα στο διαστρικό χώρο και το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο που έχει πάει τόσο μακριά από τη Γη και στέλνει από εκεί δεδομένα.

Ο δρ Σταμάτης Κριμιζής εκτιμά ότι περνάμε στη χαρτογράφηση της διαστρικής περιοχής
Τα παραπάνω τόνισε ο κορυφαίος αστροφυσικός και ακαδημαϊκός, διευθυντής στο Τμήμα Διαστημικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, δρ Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη το βράδυ του Σαββάτου στο Μεγάλο Αρσενάλι στο ενετικό λιμάνι των Χανίων με θέμα: “Η αποστολή του αιώνα – Τα διαστημόπλοια Voyager στα όρια του ηλιακού συστήματος”. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).


Οπως είπε νωρίτερα στην “Ε”, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Κριμιζής, “τα διαστημόπλοια εκτοξεύτηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν μόνο τον Δία και τον Κρόνο. Ηταν μία αποστολή για τέσσερα χρόνια, αλλά είχαμε υπολογίσει τι χρειάζεται σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε και τους άλλους πλανήτες και στείλαμε το ένα προς τον Ουρανό και μετά προς τον Ποσειδώνα και το άλλο προς την κατεύθυνση της εκλειπτικής προς την οποία κινείται το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα, 28,5 χρόνια μετά την εκτόξευση εργάζονται συνεχώς και μας στέλνουν καθημερινά δεδομένα”.


Ο κ. Κριμιζής περιέγραψε “όχι μόνο την εξερεύνηση των απωτέρων πλανητών αλλά, επίσης, την ανακάλυψη τον τελευταίο χρόνο της εξόδου του διαστημοπλοίου Voyager 1 από την ατμόσφαιρα του ηλιακού μας σύστημα και την είσοδό του σε ένα χώρο ο οποίος είναι το σύνορο ανάμεσα στο διαστρικό χώρο και το ηλιακό μας σύστημα. Και βέβαια είναι το πρώτο αντικείμενο που έχει πάει τόσο μακριά από τη Γη”.


Εξήγησε ότι “ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίσαμε ότι βγήκε το διαστημόπλοιο από την επίδραση της ηλιακής ατμόσφαιρας είναι ότι, όταν γίνεται αυτή η αντιμετώπιση από τον ηλιακό άνεμο, που έρχεται από τον ήλιο με μία ταχύτητα γύρω στο 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα και όταν φτάσει και αντιμετωπίσει κατά κάποιον τρόπο την πίεση των ιόντων από τον διαστρικό χώρο, γίνεται μία σύγκρουση. Και αυτή η σύγκρουση ελαττώνει την ταχύτητα από το 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα γύρω στις 100.000 χιλιόμετρα την ώρα”.


 ΧΑΝΙΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/02/2006

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός για την ελιά από το Δήμο Αμφισσας
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 22/2/2006