Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι ασθένειες των ζώων μόνιμη απειλή για τους ανθρώπους, του Τάσου Σαραντή

Οι ασθένειες των ζώων μόνιμη απειλή για τους ανθρώπους, του Τάσου Σαραντή

8

Οι ασθένειες που προσβάλουν τα ζώα και στη συνέχεια μολύνουν τους ανθρώπους αποτελούν απειλή για την υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως αναφέρουν 38 ασθένειες έχουν μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο μέσα στην τελευταία 25ετία.


“Συνολικά, υπάρχουν 1.407 παθογόνα, μεταξύ των οποίων ιοί, βακτήρια, παράσιτα, πρωτόζωα και μύκητες που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους” λεει ο Μακ Γουλχάουζ από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία. Από αυτούς το 58% προέρχεται από τα ζώα.


Οι περισσότεροι δεν θα προκαλέσουν ποτέ πανδημίες. Η νόσος των πτηνών θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαίρεση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, από το 2003 έχει σκοτώσει 91 ανθρώπους, τους περισσότερους εκ των οποίων στην Ασία. Η νόσος φέρνει το θάνατο στους μισούς από τους ανθρώπους που προσβάλει, κάτι που θα ανατρεπόταν αν ο ιός μεταλλασσόταν και μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κάθε χρόνο, για τα τελευταία 25 χρόνια,  ένα ή δύο παθογόνα και πολλαπλάσιες παραλλαγές των γνωστών παθογόνων μολύνουν τους ανθρώπους για πρώτη φορά. Όπως ανέφερε ο Γουλχάουζ, θεωρείται απίθανο το ανθρώπινο είδος να έχει υποστεί ένα τόσο ραγδαίο ρυθμό νέων μολύνσεων κατά τη διάρκεια των περασμένων χιλιετιών. “Οι άνθρωποι πάντα δεχόντουσαν επιθέσεις από νέα παθογόνα. Αυτή η διαδικασία έχει συνεχιστεί επί χιλιετίες. Αλλά φαίνεται ότι έχει επιταχυνθεί στους σύγχρονους χρόνους ανέφερε”.


Μια εξήγηση γι’ αυτό μπορεί να είναι οι πρόσφατες και ευρείας κλίμακας αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον σε έναν πυκνότερα εποικημένο κόσμο, στον οποίο αυξάνεται η θερμοκρασία και τα ταξίδια έχουν γίνει περισσότερα.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός για την ελιά από το Δήμο Αμφισσας
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 22/2/2006