Αρχική Πολιτισμός “Το όνειρο του Δωδεκαμέρου” του Γ. Θεοτοκά

“Το όνειρο του Δωδεκαμέρου” του Γ. Θεοτοκά

197


Το 2005 έκλεισαν 100 χρόνια από τη γέννηση και φέτος 40 από το θάνατο του μεγάλου Χιώτη στοχαστή και δημιουργού Γιώργου Θεοτοκά.
Το θεατρικό εργαστήρι του Ομηρείου θέλοντας να τιμήσει τις δύο επετείους του συγγραφέα παρουσιάζει το έργο του “Το όνειρο του Δωδεκαμέρου”, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο ΟΜΗΡΕΙΟ στις 8.30 μ.μ..(Φωτογραφία: από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου).
Ο συγγραφέας αξιοποιώντας το μύθο της Σταχτοπούτας όπως αυτή εμφανίζεται στα λαϊκά μας παραμύθια, συγκροτεί ένα πρώτυπο έργο με έντονη δράση, με κωμικές καταστάσεις, ελληνικούς τύπους και με σατηρική διάθεση.
Η κυρά Καλή επιδιώκει να εξαφανίσει την καλή και όμορφη προγονή της Μπλούμπω για να αναδείξει στα δέκα χωριά του τόπου της την κόρη της Μαλάμω. Οδηγεί λοιπόν την Πλούμπω στο Μύλο του μεθυσμένου μυλωνά όπου κρύβονται, λόγω δωδεκαημέρου ο Μαντρακούκος και παρέα των καλικάντζαρων. Όμως αυτοί γοητευμένοι από την παρουσία της αντί να την εξαφανίσουν της προσφέρουν ακριβά δώρα.
Από την αναπάντεχη εξέλιξη εκπλήσσεται η κυρά Καλή- και όλες οι κουτσομπόλες του χωριού- και έτσι σχεδιάζει καινούργιες καταστροφές, αλλά ο Ταξιάρχης καιροφυλακτεί για να επιβάλλει τις αναίμακτες λύσεις του μαζί με τους αγγελικούς ακόλουθούς του.
Ο μύθος του έργου γίνεται αφορμή να διατυπώσει ο συγγραφέας σκέψεις και προβληματισμούς που τον απασχόλησαν σε θεωρητικά του κείμενα για την παλιότερη και τη νεότερή μας παράδοση, για τη θρησκευτική μας πίστη και για την ευρωπαϊκή μας φυσιογνωμία. Στη χαρούμενη ατμόσφαιρα του έργου συμβάλουν τα πολλά τραγούδια, οι χοροί, οι κωμικοί τύποι και η πρωτότυπη θεατρική σύλληψη αρκετών σκηνών. Επίσης, τόσο στους στίχους όσο και στους διαλόγους η Χίος είναι παρούσα, είτε με αναφορές στο ίδιο το νησί, στους ανθρώπους του και στον τρόπο ζωής τους είτε με τη χρήση της χιώτικης ντοπιολαλιάς. Ένα έργο με το οποίο και οι ενήλικες και τα παιδιά θα χαρούν και θα διασκεδάσουν.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γαλάντης
Μουσική: Γιώργος Μισεντζής
Φωτισμοί:Παναγιώτης Λούρος
Παίζουν οι ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πνευμ. Κέντρου
Οργάνωση: Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου
Τιμή εισιτηρίου:5€

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροIσχυρή ανοδική πορεία και το 2006, εκτιμά ο «Nηρέας»
Επόμενο άρθροΚλήρωση 60 κατοικιών από τον ΟΕΚ το μεσημέρι της Κυριακής