Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Μεγάλη επιτυχία του Χορού του Παγχιακού «Κοραή»

Ομογένεια: Μεγάλη επιτυχία του Χορού του Παγχιακού «Κοραή»

11

Νέα Υόρκη.- Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η επιτυχία του φετινού ετήσιου χορού του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Sand Castle, με τιμωμένους, δύο παλαίμαχα στελέχη του ιστορικού συλλόγου. Τον καθηγητή οργανικής Χημείας, Δρα Θεόδωρο Καλαμωτουσάκη και τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου, Μάνο Μωραϊτη.

Στους δύο τιμωμένους απονεμήθηκε ο τίτλος του επιτίμου προέδρου του συλλόγου. Συγκινημένοι κι οι δύο, στις σύντομες ομιλίες τους ευχαρίστησαν τη διοίκηση του συλλόγου κι όλα τα μέλη του «Κοραή», με τα οποία συνεργάστηκαν για δεκαετίες, με στόχο την πρόοδο του οργανισμού.

Στην εκδήλωση έλαβαν χώρα και τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Χίος 2006. Το στέμμα κατέκτησε η δις Καλλιόπη Μελλή.

«Η εκδήλωση ήταν καλύτερη κι από πέρυσι και από πρόπερσι. Τιμήθηκαν παράλληλα δύο παλαίμαχα μέλη του συλλόγου με μεγάλη προσφορά και στις δύσκολες και στις καλές μέρες. Υπηρέτησαν και σαν καπεταναίοι και σαν απλοί στρατιώτες», είπε ο συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Στέλιος Τάτσης.

Κάθε χρόνο ο «Κοραής» ενισχύει οικονομικά ένα ελληνικό κοινοτικό σχολείο. Φέτος, το ποσό που διατέθηκε ήταν υπερπολλαπλάσιο από άλλες χρονιές. Θα δοθούν συνολικά 30,000 δολάρια στο σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσιγκ, μία από τις αίθουσες του οποίου θα λάβει το όνομα του μεγάλου Ελληνα διαφωτιστή, Αδαμάντιου Κοραή.

«Δώσαμε ήδη τις πρώτες 15.000 δολάρια και θα συγκεντρώσουμε σύντομα τα υπόλοιπα», είπε ο κ. Τάτσης.

Οπως μας εξήγησε, ο σύλλογος έχει μέχρι σήμερα διαθέσει πάνω από 150.000 δολάρια σε ελληνικά σχολεία, χωρίς ωστόσο το όνομα του συλλόγου να καταγραφεί πουθενά.

«Με το νέο πρόγραμμα θα διαθέτουμε ένα σοβαρό ποσό 20-30.000 δολάρια σε κάποιο ελληνικό σχολείο και θα βάζουμε τη σφραγίδα του συλλόγου», είπε.

Το παράδειγμα του «Κοραή» έχει παρακινήσει κι άλλους συλλόγους κι οργανισμούς της Ομογένειας.

«Οργανισμοί και ιδιώτες έχουν αρχίσει να προσφέρουν σημαντικά ποσά στα ελληνικά σχολεία. Αν αυτό γενικευθεί, το μέλλον της Ομογένειας αρχίζει να ξαναζωντανεύει», είπε.

Ο καπετάν Στέλιος Τάτσης μιλά με υπερηφάνεια για τα 94 χρόνια του «Κοραή» κι είναι αισιόδοξος για το μέλλον του.

«Δημιουργήθηκαν σωστές υποδομές, κάτι που δεν έχει γίνει σ’ όλη την Ομογένεια», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου και παλαίμαχος δάσκαλος, Νίκος Παρθένης εξέφρασε στη GreekNews ικανοποίηση για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ο «Κοραής» δεν μένει στα λόγια, αλλά κάνει έργα, έχει ζωντάνια και γι’ αυτό μας υποστηρίζει. Κάνουμε έργα που βοηθούν την Ομογένεια και ιδίως τα σχολεία. Κάνουμε ο,τιδήποτε για τη διατήρηση των σχολείων, της γλώσσας, της θρησκείας, την ελληνικότητα, τα ήθη και τα έθιμα. Να φέρουμε τη νεολαία κοντά μας, με δραστηριότητες όπως τα καλλιστεία και τα χορευτικά. Να μπορέσει το φυτώριο του συλλόγου μας να διατηρήσει τις παραδόσεις μας».

Το χορευτικό έχει σήμερα 72 παιδιά, χιακής καταγωγής και μη, τα οποία κάθε Παρασκευή βράδυ διδάσκονται δωρεάν ελληνικούς χορούς, ανεξαρτήτως αν οι γονείς τους είναι μέλη του «Κοραή». Τα έξοδα της δασκάλας χορού πληρώνει ο σύλλογος.

«Μας ενδιαφέρει πάντα τα ευχαριστιούνται τα μέλη μας κι όχι να βγάλουμε χρήματα από τις χοροεσπερίδες. Να φέρουμε κοντά τα μέλη μας κι οι Χιώτες, να έλθουν οι νέοι και να γνωριστούν».

Με θέρμη μιλά κι ο κ. Παρθένης για τα δύο τιμώμενα πρόσωπα.

«Είναι από τα παλαιότερα μέλη, με σχεδόν πενήντα χρόνια δράσης κι έχουν δώσει τα πάντα στον «Κοραή». Περάσαμε δύσκολες μέρες, αλλά τώρα είμαστε καλά. Ο σύλλογός μας βοηθά όχι μόνο την Ομογένεια αλλά και τη γενέτειρα Χίο. Το συμβούλιο είναι ενωμένο και δραστήριο, χωρίς παρεξηγήσεις και διαφωνίες».

Ο κ. Παρθένης υποστηρίζει την αναγκαιότητα διατήρησης των εθνικοτοπικών συλλόγων της παροικίας μας.

«Προσφέρουν και πρέπει να διατηρηθούν. Ομως είναι ανάγκη να συσπειρωθούν γιατί δεν χρειάζονται τόσο πολλοί σύλλογοι από το ίδιο μέρος. Χρειάζονται ισχυροί οργανισμοί, που να συσπειρώνουν τους Χιώτες, τους Κρητικούς κι ομογενείς από άλλες περιοχές, να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να έχουν στόχο όχι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα άτομα, αλλά το γενικότερο καλό».

Πηγή: Greek News

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοιραία πτήση για στρατιωτικό ελικόπτερο με 4 νεκρούς
Επόμενο άρθροΤιμητική πλακέτα από το Δήμο Χίου στην Πυροσβεστική