Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Επιστράτευση και επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά

ΕΛΛΑΔΑ: Επιστράτευση και επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά

18

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 


Επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά μετά την επιστράτευση των ναυτικών


Icon
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στην Ακτή Ξαβερίου

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 22/02/06 20:10
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Με συμπλοκές μεταξύ ναυτεργατών και δυνάμεων της αστυνομίας κλιμακώνεται η ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτικούς.


Το βράδυ της Τετάρτης, απεργοί επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στην Ακτή Ξαβερίου, όπου κατέπλευσαν δύο πλοία από την Κρήτη. Οι αστυνομικοί απάντησαν με τη χρήση γκλομπ και δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους διασπάσουν.


Στόχος των απεργών είναι να μην επιτραπεί στα πλοία από την Κρήτη, ή από άλλα νησιά της Ελλάδας, να φορτώσουν και να επιστρέψουν στο νησί.


Ο Συνασπισμός κατήγγειλε τα επεισόδια και δήλωσε ότι υποστηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, από το λιμάνι της οποίας δεν έχει αποπλεύσει κανένα καράβι. Ένταση επικράτησε και στο λιμάνι της Κέρκυρας.


Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισαν φασιστική την απόφαση επιστράτευσης από πλευράς υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και υπενθύμισαν ότι η απεργία ήταν νόμιμη και με απόφαση του δικαστηρίου. Η ΠΝΟ δήλωσε ότι η απεργία θα συνεχιστεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας.


Αδιάλλακτη χαρακτήρισε την ΠΝΟ η κυβέρνηση. Ωστόσο, τη διαφωνία του με την απόφαση της επιστράτευσης εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Μανώλης, ζητώντας επιστροφή στο διάλογο. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και η υποψήφια γραμματέας της ΝΔ Κ.Παπακώστα, σημειώνοντας ότι αν και οι ναυτικοί έχουν δείξει αδιαλαξία, η επιστράτευση δεν λειτουργεί και ζήτησε επιστροφή στο διάλογο. 


Αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών


O εκπρόσωπος Τυπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τόνισε πως η κυβέρνηση άλλοτε λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος και άλλοτε ως Ηρώδης, καθώς και ότι αντί του διαλόγου διάλεξε τον αυταρχισμό. Ματαίως ψάχνει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, να βρεί υποκινητές· αυτούς πρέπει να αναζητήσει στις πολιτικές της κυβέρνησης, είπε.

Από τον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι «η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση απέναντι στην απεργία των ναυτεργατών, που και τα ίδια τα δικαστήρια χαρακτήρισαν ως νόμιμη, αποτελεί και την τελική απόδειξη για το είδος των επιλογών της σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».


Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης και επιχειρεί να διχάσει τους πολίτες, μιλά για εμπαιγμό των εργαζομένων και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, ενώ στρέφεται και κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος βεβαίωνε τη Βουλή ότι δεν θα προχωρήσει σε επιστράτευση και εμφανιζόταν να αποδέχεται τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίλυση των προβλημάτων των ναυτεργατών.


«Είναι σαφές ότι εξαπάτησε το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να στερείται πια και της ελάχιστης αξιοπιστίας απέναντι στον κόσμο της ναυτιλίας και τον Έλληνα πολίτη» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.


Να κληθεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και να τοποθετηθεί στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την «κρίση που έχει δημιουργηθεί» με το θέμα των ναυτεργατών, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Μαγνησίας Ρ. Ζήση.


Από την πλευρά του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να καταργήσει την αντίσταση, την πάλη, την απεργία και όλες τις μορφές του αγώνα που οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα χρησιμοποιούν, προκειμένου να ζήσουν καλύτερα.«Ένα πράγμα πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι εργαζόμενοι: Ότι η πολιτική του ’διαίρει και βασίλευε’ είναι μια πολιτική επιλογή των κομμάτων εξουσίας όταν θέλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η απάντηση πρέπει να είναι η ενότητα. Ούτε μια χαραμάδα δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εργοδοσία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε καμία τέτοια κυβέρνηση, που θα εμποδίσει το όπλο της ενότητας και της πάλης» αναφέρει επίσης.


Η κ. Παπαρήγα επισημαίνει ακόμη ότι η επιστράτευση συνιστά ανοικτή παραδοχή ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των εργαζομένων κινείται στα όρια του αυταρχισμού και επαναφέρει ουσιαστικά στο προσκήνιο το δόγμα «δεν συζητάμε με απεργούς».


Αναφερόμενη στην κριτική ότι το ΚΚΕ υποκινεί την απεργία των ναυτεργατών, η κ. Παπαρήγα τονίζει πως δεν είναι το ΚΚΕ που κάνει την απεργία, αλλά οι εργαζόμενοι.


Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης ζήτησαν την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου να συζητηθεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, καθώς και η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση.


Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Αλαβάνου – Λιάπη


Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι η ανακοίνωση επιστράτευσης που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χρησιμοποιεί «γλώσσα που θυμίζει Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο».


«Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων με στρατιωτικά μέσα και με ’αποφασίζομεν και διατάσσομεν’, μετά από την απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά, που χαρακτηρίζει νόμιμη την απεργία. Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο» προσέθεσε.


Αμεση ήταν η παρέμβαση του προεδρεύοντος Γιώργου Σούρλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να ταυτίζεται η νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με τη Δικτατορία, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης έκανε λόγο για «πολιτικό ολίσθημα και ύβρεις».

«Λυπάμαι για τη σύγκριση με Παπαδόπουλο και Μακαρέζο και τη Δικτατορία γενικότερα, απάδει σ’ αυτήν την αίθουσα και είναι μια ύβρις στη σημερινή κυβέρνηση. Κι εσείς κι εγώ ήμασταν τότε στις καταλήψεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής, στον αντιδικτατορικό αγώνα» ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συνασπισμού, ο κ. Λιάπης.

Και συμπλήρωσε: «Το Σύνταγμα, στο άρθρο 22, επιτρέπει την επιστράτευση. Τα νησιά μας είχαν αποκλειστεί, έπρεπε να τα προστατεύσουμε και ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας. Δεν το θέλαμε, αλλά ήταν αναγκαίο το μέτρο. Τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων είχαν ικανοποιηθεί. Τα δικαιώματά τους είναι σεβαστά, αλλά μέχρι ενός ορίου, όχι όταν γίνεται κατάχρηση».


«Δεν πρόκειται να αρνηθώ το παρελθόν σας και λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη σύγκριση» ανταπάντησε ο κ. Αλαβάνος. «Θα ήθελα όμως να βγάλουμε τα στρατιωτικά μέσα από την επίλυση των προβλημάτων εργαζομένων. Πέρα από το τι λέει το Σύνταγμα, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι είναι νόμιμη η απεργία και μετά από λίγες ώρες, έρχεται η κυβέρνηση και διατάσσει επιστράτευση».


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα», χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «αμφιβόλου νομιμότητας, κοινωνικής χρησιμότητας και πολιτικής σκοπιμότητας» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εξαντλήσει κάθε μέσο συνεννόησης. «Φοβάμαι ότι είναι θέμα ωρών να θερίσετε θύελλες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση για επιστράτευση υπήρξε πολιτικά ορθή» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Είναι πρωτοφανές να αμφιβάλλει το ΠΑΣΟΚ για τη νομιμότητα της πράξης επιστράτευσης, όταν η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ταυτόσημη με την πράξη του κ. Σημίτη το καλοκαίρι του 2002» σημείωσε.


Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης συνιστά ευθέως παρέμβαση κατά του δικαιώματος της απεργίας και πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Η εφαρμογή του θα φέρει περισσότερα δεινά, καθώς πάντα τα μέτρα αυτά συνοδεύονται από ένταση του αυταρχισμού και της κατασταλτικής βίας».


«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Πάτρας και καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που τα ΕΚ έχουν προγραμματίσει για εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΠΝΟ τώρα» προσθέτει η ΓΣΕΕ.


Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε σε «πολιτικά απαράδεκτη» και «νομικά αίολη» απόφαση, «αφού παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος, αλλά και διεθνείς συμβάσεις εργασίας».


Εν τω μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει την επιστράτευση και να καλέσει τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. Μετά τη συνεδρίαση, οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ κατέβηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους εμπράκτως.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοιραία πτήση για στρατιωτικό ελικόπτερο με 4 νεκρούς
Επόμενο άρθροΤιμητική πλακέτα από το Δήμο Χίου στην Πυροσβεστική