Αρχική Νέα Τοπικά Απεργία Ναυτεργατών: Η επόμενη ημέρα φέρνει σειρά μεταρρυθμίσεων

Απεργία Ναυτεργατών: Η επόμενη ημέρα φέρνει σειρά μεταρρυθμίσεων

8

ΜΕΤΡΟΥΝ τις «πληγές» τους όλες οι πλευρές που ενεπλάκησαν με τον έναν ή άλλον τρόπο στην πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, είναι μπροστά, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ότι κανένα θέμα δεν θα μείνει στο ράφι. Μάλιστα, ακτοπλοϊκοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι τώρα έχει σειρά η συνολική αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος.


Οι ναυτεργάτες, από την πλευρά τους, μπορεί, όπως υποστηρίζουν, να υποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά, αφού «υποχρέωσαν» την κυβέρνηση να τους αντιμετωπίσει με ένα ακραίο μέτρο, όπως η επιστράτευση, το οποίο δίνει λαβή στην αντιπολίτευση να μιλήσει «για μετατόπιση της από το κοινωνικό κέντρο προς το Δεξιό χώρο», ωστόσο θα χρειασθούν χρόνο μέχρι να «ανασυντάξουν τις δυνάμεις» τους.


Ο ΥΕΝ κ. Κεφαλογιάννης, πέρασε αναμφίβολα δύσκολες ώρες τις τελευταίες ημέρες, καθώς έδωσε την αφορμή στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορήσουν για αναξιοπιστία, αφού μία ημέρα πριν από την απόφαση για επιστράτευση δήλωνε ότι δεν θα προχωρήσει στο μέτρο αυτό, ωστόσο από την άλλη μπορεί να ισχυρισθεί ότι έλυσε το «γόρδιο δεσμό» της κρίσης, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του, τα όσα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ισχύουν μέχρι κεραίας και αναμένει από την ΠΝΟ πρωτοβουλία για τη συνέχιση του διαλόγου. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο σε ένα πνεύμα νηφαλιότητας και με στόχο να βρεθούν αποδεκτές λύσεις. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί».


Αναστολή απεργίας


Η αναστολή της απεργίας αποφασίσθηκε χθες το μεσημέρι ομόφωνα από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση προέβλεπε ότι, από τις 6 το απόγευμα, όλα τα πλοία, που παρέμεναν ακινητοποιημένα στον Πειραιά και την Πάτρα, θα έλυναν κάβους. Η ΠΝΟ κατέληξε στην απόφαση αυτή, αφού στάθμισε όλες τις παραμέτρους και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμη για διάλογο για την υλοποίηση των δικαίων, όπως και από την κυβέρνηση χαρακτηρίσθηκαν, αιτημάτων της.


Αντιδράσεις κομμάτων


Η κρίση στα λιμάνια έφερε στην επιφάνεια τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης, που είναι η αναξιοπιστία, η ανευθυνότητα, ο αυταρχισμός, η μετάθεση ευθυνών και ο συμψηφισμός, είπε σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα, Αννα Διαμαντοπούλου. Αποκαλύπτεται είπε ότι η Ν.Δ. «μετατίθεται στο δεξιό άκρο του πολιτικού συστήματος, αντί το κοινωνικό κέντρο που ήθελε να εκφράσει», και κάλεσε τον ΥΕΝ να δείξει «πολιτική ευθιξία και κρητικό φιλότιμο», καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να παρατηθεί.


Η κα Διαμαντοπούλου, πάντως, υπογράμμισε ότι «ως ΠΑΣΟΚ θέλουμε να καταγγείλουμε την πόλωση από κάθε πλευρά, τον αυταρχισμό και τις ακρότητες στη διαχείριση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων», υιοθετώντας μία νέα πολιτική αντίληψη στην αντιμετώπιση απεργιακών κινητοποιήσεων.


Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός επεσήμανε ότι οι ναυτεργάτες έδωσαν το παράδειγμα ενός μεγάλου και αποτελεσματικού αγώνα και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να άρει την πολιτική επιστράτευση, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να λύσει τα αιτήματα του ναυτεργατικού κλάδου».


Ναυτικοί


«Η Ομοσπονδία και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εκτίμησαν όλες τις παραμέτρους και αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας. Αυτή η απεργία, παρά το απαράδεκτο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, κατέδειξε τη δύναμη των ναυτεργατών, που, ενωμένοι στους κόλπους της ΠΝΟ, διεκδίκησαν χρόνια αιτήματα, απόλυτα δίκαια, τα οποία παραδέχτηκαν και η κυβέρνηση και ο ΥΕΝ και η δικαιοσύνη με την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας Τούτο έγινε ακόμη πιο φανερό, με την αμέριστη συμπαράσταση εργαζομένων από εκατοντάδες φορείς της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Ευάγγελος Κούζιλος, και προσέθεσε: «Παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο, τον οποίο επιζητούμε, καθ’ όσον πιστεύουμε ότι η συνέχισή του θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο διάλογος φέρνει λύσεις. Επίσης, θα πρέπει να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να δούμε, να εξακριβώσουμε τι δεν κάναμε σωστά και, γιατί όχι, και ατομικά. Να βρούμε την αιτία, ώστε να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος και να μην εξαναγκαζόμαστε σε τέτοιες ενέργειες που κάνουν κακό σε όλους, και πρώτα από όλα στη ναυτιλία και στην Ελλάδα».


Από την πλευρά τους, ΠΕΜΕΝ και Στέφενσων, με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν όλους τους ναυτεργάτες «που έδωσαν τη μάχη της απεργίας», αχρηστεύοντας στην πράξη «το αντιδημοκρατικό-βάρβαρο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης» και υπογραμμίζει ότι «προετοιμαζόμαστε άμεσα για ακόμα πιο δυναμική, νέα κλιμάκωση του αγώνα μας, επιδιώκοντας το συντονισμό της πάλης με άλλα τμήματα των εργαζομένων».


Ακτοπλόοι


Από τις εξελίξεις απεδείχθη ότι η απεργία των ναυτεργατών ήταν συνέπεια της τριβής και μόνον της ελληνικής πολιτείας και των συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτεργατών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, Στυλιανός Σαρρής. Επομένως, προσέθεσε, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις απεδείχθη ότι ήταν οι τρίτοι στην όλη υπόθεση, από την οποία μόνο πρόσθετη ζημία απεκόμισαν, ειδικά σε γραμμές όπως των Δωδεκανήσων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων, γραμμές με τακτική κίνηση.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Ποδηλατείν” στον Κάμπο!
Επόμενο άρθροΕκλογοαπολογιστική συνέλευση Θρακομακεδόνων