Αρχική Νέα Οικονομία Κρήτη μέσω Μονεμβασιάς και καλώδιο σε Κυκλάδες – Β. Αιγαίο

Κρήτη μέσω Μονεμβασιάς και καλώδιο σε Κυκλάδες – Β. Αιγαίο

8

Επί τάπητος μπαίνει για ακόμη μία φορά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ως τρόπος για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.
Αυτή τη φορά όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να μελετήσει το όλο θέμα, το συναρτά με τη διασύνδεση και των άλλων μεγάλων νησιών, του Ανατολικού Αιγαίου, με αξαίρεση τη Ρόδο και την Κω.

Η ΡΑΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση μιας κατ’ αρχήν μελέτης. Αυτή θα πρέπει να κάνει μια πρώτη αποτίμηση των δυνατοτήτων για ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κάτω από το πρίσμα των νεότερων τεχνικών προόδων. Η μελέτη θα αφορά την εξέταση των παρακάτω διασυνδέσεων:


* Διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Μονεμβασιάς. Στην ουσία πρόκειται για επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης σκοπιμότητας, η οποία είχε γίνει σε προκαταρκτικό επίπεδο από τη ΔΕΗ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.


Τώρα αντέχουν στα 1.000 μέτρα


Στη μελέτη εκείνη είχε προταθεί από τη ΔΕΗ και η διαδρομή του υποβρύχιου καλωδίου, δηλαδή Μονεμβασιά-Δυτική Κρήτη. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν τα μεγάλα βάθη από τα οποία έπρεπε να περάσει το καλώδιο και τα οποία ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία τα 1.000 μέτρα. Ετσι εγκαταλείφθηκε, καθώς οι διαθέσιμες τεχνικές δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσουν την πόντιση καλωδίων σε παρόμοια βάθη.


* Διασύνδεση Θήρας – Σύρου. Αυτή θα μελετηθεί μεν, η υλοποίησή της ωστόσο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία έχει αποφασιστεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, με καλώδιο που θα συνδέει το Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί ακτινικά τα νησιά Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ιο και ενδεχομένως Κέα και Κύθνο.


* Διασύνδεση νησιών Βορείου Αιγαίου και ιδίως της Λέσβου, της Χίου ή και της Σάμου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η υλοποίηση ενός παρόμοιου έργου, όπως είναι φυσικό θα δώσει λύση στα έντονα προβλήματα των νησιών αυτών, στα οποία οι τοπικοί σταθμοί αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ η επέκτασή τους αντιμετωπίζει την αντίδραση των κατοίκων.


* Διασύνδεση της Νισύρου με τη Ρόδο υπό υψηλή τάση και αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης Νισύρου-Κω από μέση τάση σε υψηλή τάση. Η μελέτη της συγκεκριμένης διασύνδεσης θα λάβει υπόψη την αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, όπου θεωρητικά θα κατασκευαστεί σταθμός ηλεκτροπαραγωγής 40-60 μεγαβάτ.


Τέλος, σημειώνεται ότι το κόστος των διασυνδέσεων θα συγκριθεί με το κόστος που διαμορφώνεται σήμερα, με τη λειτουργία των αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο και έτσι διαμορφώνουν ιδιαίτερα υψηλή τιμή κιλοβατώρας, καθώς και με τη δυνατότητα που θα υπάρξει για μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Ποδηλατείν” στον Κάμπο!
Επόμενο άρθροΕκλογοαπολογιστική συνέλευση Θρακομακεδόνων