Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Ζητά δικαιοσύνη ο ασυρματιστής του ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ: “Εμείς πήγαμε να δουλέψουμε…”

Ζητά δικαιοσύνη ο ασυρματιστής του ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ: “Εμείς πήγαμε να δουλέψουμε…”

73

Περίπου 20 μήνες δούλεψε στο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ ο Νίκος Νεαμονίτης ως ασυρματιστής. Βρέθηκε άνεργος και απλήρωτος για τα δεδουλευμένα μηνών (3.706.600 δραχμές ήταν τότε) και συνεχίζει σήμερα να είναι καταδιωκόμενος από το φάντασμα του πλοίου που βρίσκεται παρατημένο στο λιμάνι του Κερατσινίου…
Η τελευταία πρόσκληση για κατάθεση στο λιμεναρχείο, κατόπιν εντολής εισαγγελέα, των πρώην ναυτεργατών του πλοίου επειδή κρίνονται ότι φέρουν ευθύνη για την τύχη του πλοίου (αν και έχουν από το 2004 άρει τη συντηρητική κατάσχεση στην οποία είχαν προχωρήσει στην προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα από τη χρεοκοπημένη Ναυτιλιακή Εταιρεία Χίου), ξετυλίγει μια ευαίσθητη ανθρώπινη ιστορία.
Στις 27 Ιουνίου 2004 είχαν την πρώτη ενόχληση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που τους καλούσε σε απολογία, διότι στο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ δεν είχαν τοποθετήσει φύλακα όπως όφειλαν σύμφωνα με μεταγενέστερο από την πράξη συντηρητικής κατάσχεσης προεδρικό διάταγμα (ΠΔ 280/2000).
Αφήνει τα σήματα mors και στέλνει σήματα ανθρωπιάς ο Νίκος Νεαμονίτης περιγράφοντας το πως είχε η κατάσταση το Σεπτέμβρη του 1994, όταν μια βλάβη στο προπελάκι της πλώρης σε συνδυασμό με τα τεράστια χρέη της ΝΕΧ καθήλωσαν το πλοίο.
“Τελείωσαν τα λίγα καύσιμα που υπήρχαν στις δεξαμενές του πλοίου και έτσι έσβησαν οι ηλεκτρομηχανές,. Ο μάγειρας δεν μπορούσε να μαγειρέψει, ακόμα δεν λειτουργούσαν οι αντλίες, δεν υπήρχε νερό για την καθημερινή μας λάτρα και ούτε θέρμανση, γιατί πια μας είχε βρει ο χειμώνας. Έτσι αναγκασθήκαμε να τρώμε σε εστιατόρια και να μένομε σε ξενοδοχεία όσοι δεν είχαμε σπίτι στον Πειραιά, όπως εγώ. Όποιος  δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα αυξημένα έξοδα, παράλληλα με τη μη πληρωμή μας, ένας- ένας ζητούσε την απόλυσή του…”.
Ο συνταξιούχος ναυτικός ζητά επιτέλους έλεος:
 “Δεν είμαστε κακοποιοί, ούτε εγκληματίες. Επήγαμε να δουλέψουμε σε ένα πλοίο, όπως σε δεκάδες άλλα πλοία είχαμε δουλέψει με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία, με στερήσεις και κακουχίες με στεναχώριες και πίκρες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. είμαστε όλοι οικογενειάρχες”, σημειώνει αναφερόμενος στον ίδιο και στους άλλους 10 συναδέλφους του που καλούνται για κατάθεση από τον Εισαγγελέα.
Ακούει η Δικαιοσύνη;


Θοδωρής Πυλιώτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚατά πλειοψηφία, χάρη των λευκών, πέρασε ο προύπολογισμός στο Δήμο Ομηρούπολης
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 27/2/2006