Αρχική Νέα Τοπικά Γ. Γαϊσίδης: Πρόταση για αγορά οικοπέδου για ανέγερση νέων Λαϊκών Κατοικιών

Γ. Γαϊσίδης: Πρόταση για αγορά οικοπέδου για ανέγερση νέων Λαϊκών Κατοικιών

13


 Μετά την επίσκεψη στο Χριστό Βαρβασίου του υφυπουργού Γ. Γιακουμάτου, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ Γιάννης Γαϊσίδης (που παρίστατο στη συνάντηση με τους κατοίκους) κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση, σχετικά με την αγορά οικοπέδου:

“Οι υφιστάμενες Λαϊκές Κατοικίες στη περιοχή Χριστού Βαρβασίου είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα για το οποίο η Ν.Α. οφείλει να συμβάλλει άμεσα στην επίλυσή του.
Μετά την ακύρωση από την Επιτροπή του Άρθρου 18 της απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής για τη δημοπράτηση του έργου επισκευής του συγκροτήματος 407, επειδή το έργο κρίθηκε μη νόμιμο, αλλά και της αποδοχής εκ μέρους του νομάρχη της λύσης της ανέγερσης νέων λαϊκών κατοικιών σε άλλο χώρο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αναζήτηση κατάλληλης έκτασης, η οποία θα δοθεί στον ΟΕΚ, για να κατασκευαστούν οι νέες κατοικίες. Άλλωστε ο Υφυπουργός κ. Γιακουμάτος, κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, δεσμεύτηκε, ότι, αν εξευρεθεί η κατάλληλη έκταση, όπου θα ανεγερθεί ο απαιτούμενος αριθμός νέων κατοικιών, ο ΟΕΚ είναι έτοιμος να ξεκινήσει το έργο. Τούτο αποτελεί μια πρώτη δικαίωση της προσπάθειας των κατοίκων της περιοχής των υφιστάμενων κατοικιών και ύστερα όλων αυτών που με επιμονή διεκδίκησαν ως μόνη ρεαλιστική λύση την ανέγερση νέων λαϊκών κατοικιών.
Η αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του νομάρχη στο ζήτημα των λαϊκών κατοικιών του Χριστού Βαρβασίου βρίσκει σύμφωνη όλη την τοπική κοινωνία και πρέπει να ολοκληρωθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση κατατείνει και η παρούσα πρότασή μας προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Μετά την ακύρωση της δημοπράτησης του έργου της επισκευής της 407, η Ν.Α. έχει στη διάθεσή της 450.000  €. Το κονδύλιο αυτό κρίθηκε από τη Νομαρχιακή Αρχή, ότι, παρόλο που είχε διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από τις ζημιές των θεομηνιών, θα μπορούσε να δοθεί για την επιφανειακή επισκευή του συγκροτήματος 407. Επομένως το ποσό αυτό μπορεί να δοθεί για την αγορά του κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση των νέων κατοικιών. Τούτο είναι εφικτό αν η Ν.Α. ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών να τροποποιήσει την αρχική απόφασή του, με την οποία διέθετε το ποσό για το οδικό δίκτυο και να επιτρέψει στη Ν.Α. να το διαθέσει για την αγορά του εν λόγω οικοπέδου. Παράλληλα αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση, η Ν.Α. μπορεί να προχωρήσει στην αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να βρει τα επιπλέον κονδύλια εγκαταλείποντας ορισμένα μικροέργα , που το καθένα δεν υπερβαίνει τα 45.000 €, και τα οποία ανατίθενται απευθείας στους κατασκευαστές, χωρίς διαγωνισμό. Σύμφωνα με υπολογισμό μας το ανωτέρω ποσό των μικροέργων υπερβαίνει τα 650.000 €. Άρα σήμερα η Ν.Α. διαθέτει επαρκεί κονδύλια με τα οποία άμεσα μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του κατάλληλου οικοπέδου.


Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:


1. Να συσταθεί τριμελής επιτροπή νομαρχιακών συμβούλων που θα αναλάβει:
a. Την επικοινωνία με τους αρμόδιους του ΟΕΚ, για να προσδιορισθούν οι προδιαγραφές του οικοπέδου.
b. Την αναζήτηση περιοχών, όπου υπάρχουν κατάλληλες εκτάσεις για το οικόπεδο.
c. Έναν πρώτο προσδιορισμό του κόστους της αγοράς.
d. Να συντονίσει τις διαδικασίες με τις οποίες η Ν.Α. θα προχωρήσει στις νόμιμη αγορά του κατάλληλου οικοπέδου.
2. Το Ν.Σ. αποφασίζει να προχωρήσει η Ν.Α. στην αγορά του οικοπέδου.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΣΙΔΗΣ”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: κάνει λόγο για “παράγκες” που φιλοδοξούν να ακυρώσουν το μέλλον της πόλης
Επόμενο άρθροΔιάλεξη στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου