Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δεν έκανε αποδεκτή η Σύγκλητος την παραίτηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δεν έκανε αποδεκτή η Σύγκλητος την παραίτηση του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου

7

 Δημοσιεύματα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της Λέσβου  εμφάνιζαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα, να έχει προσλάβει συγγενικό του πρόσωπο.Ο ίδιος ζήτησε την  παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τη Σύγκλητο.

H Σύγκλητος που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, χωρίς να είναι παρών ο Πρύτανης, καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Mυτιλήνης με… ισχυαλγία, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση παρέχοντας του πλήρη κάλυψη σχετικά με την επίμαχη πρόσληψη.

H εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ αποκάλυψε ότι μια υπάλληλος αορίστου χρόνου του Πανεπιστημίου Αιγαίου σύζυγος συγγενικού προσώπου πρώτου βαθμού του Πρύτανη κ. Σωκράτη Κάτσικα ορίστηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς προκήρυξη της θέσης και με τον ίδιο τον Πρύτανη συγγενή της να επιχειρηματολογεί στη Σύγκλητο εναντίον της προκήρυξης.

Πρόκειται για την κ. Λάμπου Ρούλα που φέρεται να ορίσθηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος με αμοιβή 1100 ευρώ, ενώ παραμένει υπάλληλος αορίστου χρόνου του Πανεπιστημίου από το οποίο και μισθοδοτείται κανονικά.

Ο κ. Πρύτανης μιλώντας στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” της Ρόδου τόνισε ότι η πρόσληψη αυτή είναι καθ’ όλα νόμιμη και ότι έγινε κατόπιν αποφάσεων της ίδιας της Συγκλήτου.

Η “Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου” ιδρύθηκε με το υπ’ αριθμό 166 Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 76 Α’ τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 22 Απριλίου 1988. Σκοπός της Εταιρείας – ειδικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι “η αξιοποίηση και η διαχείριση της περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου”, έχει μετοχικό κεφάλαιο αποτελούμενο από μια μετοχή αξίας 10 εκατομμυρίων δραχμών που ανήκει ολόκληρη στο ίδρυμα και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μεταξύ των άλλων συμμετέχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Ο τελευταίος διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας δηλαδή τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Διευθύνουσα Σύμβουλος αυτής της Εταιρείας ήταν μέχρι και πέρυσι η κ. Α. Ρουμπούτσου η οποία μετά από μια περίοδο θητείας στην Εταιρεία εξελέγη μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού, Λέκτορας του Πανεπιστημίου σε τμήμα της Χίου.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 26 Μαίου 2005 και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης “ο Πρύτανης αναφέρει στο Σώμα την υποβολή παραίτησης στο Δ.Σ της Εταιρείας της κ. Α. Ρουμπούτσου από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Εταιρείας μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της ως νέου μέλους ΔΕΠ του ιδρύματος η οποία και έγινε δεκτή προκειμένου να ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο με την ίδια επιτυχία που είχε ως Διευθύντρια Ανάπτυξης του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας και Διευθύνουσα Συμβουλος της Εταιρείας”. Ο κ. Πρύτανης συνεχάρη και ευχαρίστησε την κ. Ρεμπούτσου “για το έργο της” και πρότεινε την αναβολή της συζήτησης του ορισμού νέας Διευθύνουσας Συμβούλου για την επόμενη συνεδρίαση.

O Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ε. Αυγερινός πρότεινε τότε να γίνει νέα πρόσληψη με ανοιχτή όμως πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πράγμα για το οποίο δεν φέρεται να συμφώνησε ο κ Πρύτανης.

Tην 7η Ιουλίου 2005 συνεδρίασε η Σύγκλητος και αποφάσισε να ορίσει την κ. Λάμπου Ρούλα, σύζυγο εξαδέλφου του Πρύτανη στην συγκεκριμένη θέση.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ, η συμμετοχή στη Σύγκλητο του κ. Κάτσικα στην οποία συζητιόταν θέμα που αφορά στενό του συγγενικό πρόσωπο αν δεν αποτελεί στοιχείο ακυρότητας αποτελεί σίγουρα αντιδεοντολογική πρακτική που δεν μπορεί να χαρακτηρίζει όργανα όπως η Πανεπιστημιακή Σύγκλητος.

Στήριξη από τη Σύγκλητο
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στηρίζοντας το Σωκράτη Κάτσικα αναφέρει ότι: “αναγνωρίζοντας την πολυετή συνεπή και αποτελεσματική προσφορά του κ. Πρύτανη και έχοντας απόλυτη γνώση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων του Οργάνου εκφράζει των εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο του και εκτιμά ότι δεν τίθεται καν θέμα παραίτησής του”.
Μάλιστα με άλλο δελτίο τύπου ενημερώνει ότι “αποφάσισε να θέσει στη διάθεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα, όσο και τα πλήρη πρακτικά της παρούσας συνεδρίασης με το αίτημα της επίσημης διερεύνησης ενδεχομένων θεμάτων τα οποία χρήζουν δικαστική αντιμετώπιση εφόσον εμπίπτουν στο αίτημα της συκοφαντικής δυσφήμισης”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: κάνει λόγο για “παράγκες” που φιλοδοξούν να ακυρώσουν το μέλλον της πόλης
Επόμενο άρθροΔιάλεξη στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου