Αρχική Νέα Τοπικά Τετράωρη στάση εργασίας και απεργία στις τράπεζες

Τετράωρη στάση εργασίας και απεργία στις τράπεζες

8

Με την τετράωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη ανοίγει ο “χορός” των κινητοποιήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με αίτημα την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Η επόμενη φάση και ουσιαστικά η κορύφωση των συνδικαλιστικών αντιδράσεων θα πραγματοποιηθεί με την 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 15 Μαρτίου.
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρόλεϊ, Μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός, αεροπλάνα, ΟΣΕ), πλην των λεωφορείων που θα κινηθούν κανονικά όλο το 24ωρο.
Οι δημόσιες υπηρεσίες και εφορίες θα υπολειτουργήσουν, ενώ λόγω συμμετοχής της ΟΣΠΑ στη στάση θα ματαιωθούν 12 πτήσεις εσωτερικού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οι επιβάτες όλων των δρομολογίων που επηράζονται έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με άλλες πτήσεις της εταιρείας.
Κεντρική θέση στην αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση έχει η κρίση που έχει προκύψει στο χώρο των τραπεζών μετά την πρωτοβουλία των μεγάλων τραπεζών να αρνηθούν να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για κλαδική σύμβαση με την ΟΤΟΕ.
Την Τρίτη η ΟΤΟΕ, που έχει κηρύξει στις τράπεζες 24ωρη απεργία, θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της και αναμένεται να προσέλθει με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη γενικότερη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το πλαίσιο των απεργιακών αιτημάτων είναι:
* Σεβασμός στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
* Να σταματήσουν η αποβιομηχάνιση και οι μαζικές απολύσεις και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
* Να ανατραπεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, όχι στο διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.
* Ικανοποιητική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όχι στις προτάσεις – εμπαιγμό των εργοδοτικών οργανώσεων.
* Κατάργηση των αντεργατικών νόμων για το οκτάωρο, το ωράριο των καταστημάτων κ.λπ.
* Υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Τη Δευτέρα, αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΤΟΕ έκανε “έφοδο” στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, ζητώντας του να αποσύρει τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τις κλαδικές συμβάσεις στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο διάλογο για την κλαδική σύμβαση είναι μια γενική πρόβα με προοπτική την γενικευμένη ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την καθιέρωση των ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.
Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιούν οι συνδικαλιστές, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ Καρδαμύλων
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 1/3/2006