Αρχική Μαστίχα Θεσσαλονίκη: “Φάρμακο” η μαστίχα Χίου

Θεσσαλονίκη: “Φάρμακο” η μαστίχα Χίου

21

 
Η μαστίχα Χίου ίσως αποδειχθεί το φυσικό αντιβιοτικό κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, μέσω πολλαπλών μηχανισμών, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί αθηρωμάτωση και υπέρταση. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουντουράς, στο 2ο ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης με θέμα “Η αθηροσκλήρωση από τον Ιπποκράτη μέχρι σήμερα”, που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.


Την ίδια στιγμή, από καμπάνια που έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω των 40 ετών βρίσκονται πολύ κοντά στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, με συνέπειες το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνολικά, εξετάστηκαν 600 άτομα, μισοί άνδρες και μισές γυναίκες, ηλικίας από 25 ώς 82 ετών. Οπως προέκυψε, οι νέοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών, έχουν αυξημένη χοληστερίνη 250-280 mg/dl, αυξημένα τριγλυκερίδια 270-280mg/dl και χαμηλή (καλή) HDL χοληστερόλη. Επίσης, το 30% είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, το 40% καπνίζει και το 70% έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Ευθυμιάδης.


Απειλή για τους καπνιστές φαίνεται ότι αποτελεί η περιοδοντική νόσος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι καπνίζουν διατρέχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν περιοδοντική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, προκαλώντας ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανακοίνωσε ο οδοντίατρος-περιοδοντολόγος Νίκος Ευθυμιάδης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 27/02/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ Καρδαμύλων
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 1/3/2006