Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία Ομοσπονδίας ΕΒΕ για τα υπέρ υπερ-καταστήματα

Διαμαρτυρία Ομοσπονδίας ΕΒΕ για τα υπέρ υπερ-καταστήματα

8

 
Ένταση στον εμπορικό κόσμο δημιουργεί η όλο και αυξανόμενη παρουσία πολυκαταστημάτων στο νησί. Ορισμένα μάλιστα από αυτά, καταγγέλλει η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, κατά παράβαση του νόμου προχωρά και σε κατασκευές που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία.
Η αφορμή για την καταγγελία του συγκεκριμένου θέματος δόθηκε με την εγγραφή στην ημερήσια διάταξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου θέματος “χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υπεραγοράς τροφίμων (SUPER MARKET) της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ, στην περιοχή Ταμπάκικα Χίου”.
Το θέμα μπορεί να αναβλήθηκε (ύστερα από αίτημα της εταιρείας με τη δικαιολογία ότι λόγω της κακοκαιρίας δεν θα μπορούσε εκπρόσωπος της να παραστεί στη συζήτηση), αλλά ήδη η Ομοσπονδία με έγγραφό της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αναφέρει:
“Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο τη συζήτηση που θα γίνει στο Ν.Σ για αδειοδοτηση ίδρυσης νέου υπερκαταστήματος στο Δήμο Χίου από την εταιρεία ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, συνολικής επιφανείας 3600 τ.μ και χώρου λιανικών πωλησεων 1300τ.μ.
Θεωρούμε ότι αν επιτρέψετε μια τέτοια μονάδα βάζετε την ταφόπλακα στην τοπική αγορά που ήδη αντιμετωπίζει τεραστία προβλήματα. Το μεγεθος και μονο ενός τετοιου καταστήματος που σημειωτέον ο νόμος δεν προβλέπει ούτε για δήμους πάνω από 100.000 κατοίκους, αντιλαμβάνεσθε τι προβλήματα θα δημιουργήσει στη τοπική αγορά, απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση του τζίρου και λουκετο σε πολλά κατάστημα του νησιού.
Σήμερα στο νομό μας λειτουργούν 1279 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που απασχολούν πάνω από 2000 εργαζόμενους, αν στους παραπάνω υπολογιστούν και συγγενείς που απασχολούνται στης παραπάνω επιχειρήσεις ο αριθμός των απασχολουμένων προσεγγίζει τα 3900-4200 άτομα από τον ενεργό πληθυσμό του νησιού μας.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις οκτώ αλυσίδες που έχουν super market είναι 340, οι περισότεροι από τους οποίους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχειά τις ΕΣΥΕ για κάθε μια θέση εργασίας σε υπερκατάστημα χάνονται πάνω από είκοσι θέσεις εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την απόρριψη της αίτησης της εταιρίας ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ για τη δημιουργία πολυκαταστήματος, πέραν των 500 τ.μ που προβλέπει νόμος 3377/05 άρθρο 10″, καταλήγει η ανακοίνωση.


Μοιρασμένος ο τζίρος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΕ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα σούπερ μάρκετ είναι περί του 8% επί του συνόλου. Την ίδια ώρα τα καταστήματα είναι 1279 και τα σούπερ μάρκετ 20, όμως ο τζίρος των τελευταίων φτάνει στο 41%! Μάλιστα απειλεί να αυξήσει το μερίδιο της πίτας προς όφελος μάλιστα των πολυκαταστημάτων που δεν είναι Χιακών συμφερόντων.
“Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΒΕ χρόνια παλεύει για να παρθούν μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων ιδιαίτερα λιανικού εμπορίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε για ποιους εφαρμόσθηκε το απελευθερωμένο ωράριο, τα συστήματα μερικής απασχόλησης, οι φοροελαφρύνσεις, οι ενισχύσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα”, καταγγέλλει η ΟΕΒΕ που τονίζει ότι θα προσφύγει στην περιφέρεια και για απόφαση που έλαβε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο (συνεδρίαση 26/1/2006) για δημιουργία δύο σούπερ μάρκετ που ξεπερνούν τα 50 τ.μ. που προβλέπει η νομοθεσία.
Ανεξάρτητα όμως από την τύχη της έντασης η Ομοσπονδία “καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι δεν θα αδειοδοτήσει για κανένα κατάστημα πάνω από 500 τ.μ. ενώ καλεί το επιμελητήριο και τα πρωτοβάθμια σωματεία να στηρίξουν την πρότασή της”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛειτουργεί κανονικά η λιμνοδεξαμενή στο Αίπος
Επόμενο άρθροΚοινή συνεδρίαση ΝΣ- ΔΣ Χίου για το νερό