Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που επιτρέπει αυτονόμηση κοινοτήτων

ΕΛΛΑΔΑ: Ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που επιτρέπει αυτονόμηση κοινοτήτων

8

Την ώρα που οι διεκδικήσεις δημοτικών διαμερισμάτων για ανεξαρτητοποίηση συνεχίζονται, την Τετάρτη στη Βουλή διεξάγεται η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τον “Καποδίστρια”, που επιτρέπει την αυτονόμηση συγκεκριμένων κοινοτήτων.
Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε αποχώρηση από τη διαδικασία.
Έως αργά το βράδυ της Τρίτης, έξω από την Βουλή βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά, οι οποίοι ζητούν επίσης αυτονόμηση της κοινότητάς τους. Οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθ.Νάκο, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και επέμειναν για συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.
Επίσης, στον Αγιο Ιωάννη Λασιθίου οι κάτοικοι απέκλεισαν την Τρίτη τον εθνικό δρόμο, ενώ μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Νέα Σάντα Κιλκίς υπέβαλαν σύσσωμα τις παραιτήσεις τους, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αθέτηση της προεκλογικής του δέσμευσης ότι θα γίνουν αυτόνομη κοινότητα.
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, που ζητούν αυτονόμηση από το δήμο Σιθωνίας. Συγκεκριμένα, προτίθενται να να κλείσουν την κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί προς Θεσσαλονίκη, στη θέση Καρδάμη, στις 10:00 την Τετάρτη.
Ολοένα και περισσότερες κοινότητες προστίθενται στη λίστα εκείνων που διεκδικούν την αυτονόμησή τους από Καποδιστριακούς δήμους. Μεταξύ αυτών, τα δημοτικά διαμερίσματα Δίου Πιερίας, Ρυσίου, Σχολαρίου και Καρδίας.
Πάντως, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αυτονόμηση μόνο των κοινοτήτων Βραχασίου, Τσαριτσάνης, Δονιανών και Μιλάτου.
Η ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας διεξάγεται την Τετάρτη και το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε αποχώρηση από τη διαδικασία, καταγγέλοντας “πελατειακή και ανεύθυνη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας”.
Την απόσυρση της τροπολογίας έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Π.Κουκουλόπουλο στα γραφεία της Ένωσης έχουν φθάσει αιτήματα κοινοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που θέτουν θέμα απόσχισης από τους δήμους του “Καποδίστρια”.
Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για λύση ενός προβλήματος που χρονίζει, μέσω της τροπολογίας, ενώ ο Πρ.Παυλόπουλος έχει χαρακτηρίσει τις κοινότητες που αυτονομούνται “κραυγαλέες και οριακές περιπτώσεις”.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛειτουργεί κανονικά η λιμνοδεξαμενή στο Αίπος
Επόμενο άρθροΚοινή συνεδρίαση ΝΣ- ΔΣ Χίου για το νερό