Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Νέοι αρχηγοί σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Στρατό

ΕΛΛΑΔΑ: Νέοι αρχηγοί σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Στρατό

10

Σε αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Γενικού Επιτελείου Στρατού προχώρησε την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επελέγη, όπως αναμενόταν, ο πρώην επιτελάρχης, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Στην κεφαλή της Πυροσβεστικής τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος πρώτος υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης.
Νέος αρχηγός ΓΕΣ ορίστηκε ο αντιστράτηγος Δημήτρης Γράψας, μέχρι σήμερα διοικητής ΑΣΔΕΝ.
Ο κ. Γράψας θα διαδεχθεί τον αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Ο κ. Δημοσχάκης αντικαθιστά τον παραιτηθέντα αντιστράτηγο Γιώργο Αγγελάκο και ο κ. Κόης τον επίσης παραιτηθέντα αρχηγό της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγο Χρήστο Σμέτη.
Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας αποστρατεύεται ως ευδοκίμως τερματίσας τη θητεία του και του απονέμεται ο βαθμός του στρατηγού. Παράλληλα, αποστρατεύονται ο έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας, ο έως σήμερα α’ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Στέλιος Παναγόπουλος και ο έως σήμερα διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος Ευθύμιος Γρετσίστας.
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αντιστράτηγων για να κρίνει τους αντιστράτηγους Στέλιο Σύρο και Ευστράτιο Κυριακάκη, καθώς και τους υποστράτηγους της Αστυνομίας για την κάλυψη των θέσεων του υπαρχηγού, του επιτελάρχη και των δύο γενικών επιθεωρητών.
Ο έτερος υπαρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, λόγω της τοποθέτησης στη θέση του αρχηγού του κ. Δημοσχάκη αποστρατεύεται λόγω προαγωγής νεοτέρου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του δεύτερου υπαρχηγού καταργείται.

Ανάλογες διαδικασίες θα ακολουθήσουν στην Πυροσβεστική για να κριθεί ο δεύτερος υπαρχηγός κ. Μητροπέτρος, ενώ θα προαχθούν δύο ή τρεις αξιωματικοί από τους υποστράτηγους και τους αρχιπυράρχους για την κάλυψη των θέσεων στην ηγεσία του Σώματος.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Σχολή Ευελπίδων. Οι υπόλοιποι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στις θέσεις τους. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα αρχίσουν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξερχόμενος του Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες κατόπιν εισηγήσεών του. Ο κ. Πολύδωρας, με αφορμή τα γραφέντα εν όψει σημερινών κρίσεων, είπε ότι δεν ταιριάζει στις αρχές του υπουργείου τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας να τις κάνουν οι απερχόμενοι αρχηγοί.

ΠΑΣΟΚ: Κομματικές επιλογές

Ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις κρίσεις “σκληρές κομματικές επιλογές “.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Δυο χρόνια μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες για την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα Δημόσιας Τάξης. Η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και οι επιτυχίες που σημείωσαν τα Σώματα Ασφαλείας, εγκαταλείφθηκαν.
“Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και το οργανωμένο έγκλημα, έχουν αυξηθεί δραματικά, ιδιαίτερα στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. Οι πεζές περιπολίες έχουν σταματήσει και τα συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας στους Δήμους έχουν νεκρωθεί. Ταυτόχρονα, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας έχουν μείνει στα χαρτιά.
“Η κυβερνητική ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα ξεκίνησε με την άνοδο της εγκληματικότητας και κατέληξε στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, που εξέθεσε την χώρα μας και δημιούργησε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας και φοβίας στους πολίτες.
“Αντί η κυβέρνηση να σχεδιάσει μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική πολιτική για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, επιλέγει το δρόμο της κομματικοποίησης. Για πρώτη φορά στην ιστορία των κρίσεων στην ανώτατη ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας έχουμε βροχή παραιτήσεων, πριν ακόμα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ. Με απόφαση του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης επισφραγίζονται σκληρές κομματικές επιλογές στην θέση των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος”.

Απάντηση Β.Πολύδωρα
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας απάντησε: “Καλή η αυτοκριτική σελίδα του ΠΑΣΟΚ για την εγκληματικότητα. Η κυβέρνηση είχε και έχει σχέδιο αντιμετώπισής της, με ορατά και αισιόδοξα αποτελέσματα. Ο στόχος παραμένει σταθερός. Οι πολίτες όχι μόνο να είναι, αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς.
“Θέλω όμως να σημειώσω ότι τα σχέδια εφαρμόζονται με πρόσωπα. Τα πρόσωπα επιλέγονται με δύο μόνο κριτήρια: Αξιοσύνη και εντιμότητα”.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛειτουργεί κανονικά η λιμνοδεξαμενή στο Αίπος
Επόμενο άρθροΚοινή συνεδρίαση ΝΣ- ΔΣ Χίου για το νερό