Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ- Γερμανία: ο ιός της γρίπης των πτηνών σε γάτα!

ΔΙΕΘΝΗ- Γερμανία: ο ιός της γρίπης των πτηνών σε γάτα!

16

Κορυφώνεται η ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών, καθώς ο ιός Η5Ν1 ανιχνεύθηκε σε μία νεκρή γάτα στη Γερμανία. Είναι η πρώτη φορά που θηλαστικό προσβάλλεται από τη θανατηφόρο νόσο στην Ευρώπη…
Η γάτα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Ρίγκεν της Βαλτικής Θάλασσας, όπου έχουν εντοπιστεί και τα περισσότερα κρούσματα του θανατηφόρου ιού στη Γερμανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφερ.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη γάτα, που βρέθηκε νεκρή το Σαββατοκύριακο, έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών, δήλωσε ο Τόμας Μέτενλαϊτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου.
“Το ότι οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, εάν φάνε άρρωστα πτηνά, είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό από την Ασία” προσέθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι έχει μεταδοθεί ο ιός από άρρωστα θηλαστικά στον άνθρωπο.
“Η μόλυνση του ανθρώπου, που θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, ίσως συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει πολύ κοντινή επαφή με τα μολυσμένα ζώα” συμπλήρωσε ο Μέτενλαϊτερ.
Την ίδια ώρα, στη Σουηδία ανιχνεύθηκε την Τρίτη “επιθετική μορφή της γρίπης των πτηνών (Η5) και αναμένεται το αποτέλεσμα εργαστηριακών εξετάσεων προς επιβεβαίωση του επικίνδυνου υπότυπου Η5Ν1. Νέα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στη Βαυαρία και τη Ρουμανία, ενώ η Γαλλία άρχισε τον προληπτικό εμβολιασμό των πουλερικών.
Στη Ρωσία ανιχνεύθηκε το επικίνδυνο στέλεχος του ιού σε πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Κρασνοντάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, τουλάχιστον 20.000 πουλερικά πέθαναν στη μονάδα αυτή μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.
Τριάντα χώρες αποφάσισαν εξάλλου να περιορίσουν τις εισαγωγές γαλλικών πουλερικών ή παραγώγων τους, όπως αναφέρθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, καθώς η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ όπου ένα πτηνοτροφείο μολύνθηκε από τον ιό Η5Ν1.


Συνολικά το 12% των γαλλικών πτηνοτροφικών εξαγωγών έχει πληγεί από τους περιορισμούς αυτούς, σύμφωνα με το υπουργείο.


Οι απαγόρευσαν την εισαγωγή ορισμένων γαλλικών πτηνοτροφικών προϊόντων που προέρχονται από το γαλλικό διαμέρισμα του Αιν μετά την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην περιοχή αυτή, έγινε σήμερα γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.
Τέλος, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξετάζει τρεις ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου των πουλερικών σε ανθρώπους στην Βαγδάτη, και μία ακόμα περίπτωση στη βορειοανατολική επαρχία Νταγιάλα.
Δύο περίπτώσεις μετάδοσης της νόσου σε ανθρώπους, που τελικώς κατέληξαν (ένα νεαρό κορίτσι και ένας θείος της) επιβεβαιώθηκαν τον περασμένο μήνα στη βόρεια επαρχία της Σουλεϊμανίγια, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛειτουργεί κανονικά η λιμνοδεξαμενή στο Αίπος
Επόμενο άρθροΚοινή συνεδρίαση ΝΣ- ΔΣ Χίου για το νερό