Αρχική Νέα Οικονομία Οι Ελληνίδες του Κρασιού πρέσβειρες στην Ιαπωνία

Οι Ελληνίδες του Κρασιού πρέσβειρες στην Ιαπωνία

15


Το πρώτο Wine Road Show απαρτιζόμενο αποκλειστικά από γυναίκες του κλάδου του κρασιού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ιαπωνία στις πόλεις Οσάκα και Τόκιο στις 7 και 9 Φεβρουαρίου 2006 αντίστοιχα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ο.Α.Ο. (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου) και του Ο.Π.Ε. (Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου). Τη διοργάνωση των road shows ανέλαβαν οι Ελληνίδες του Κρασιού, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία-Ειρήνη Τριανταφύλλου, και ο Ο.Π.Ε., σε άμεση συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο και το Σύνδεσμο ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία (Greek products association).

Τις Ελληνίδες του κρασιού εκπροσώπησαν η πρόεδρος Μαρία-Ειρήνη Τριανταφύλλου (Emery Wine & Spirits) και τα μέλη Ann Κοκοτού (Semeli), η Ηλιάνα Σιδηροπούλου (Μπουτάρη Οινοποιητική), η Χρύσα Γρυμπάμπη (Γαία Οινοποιητική) και η Στέλλα Κασιώλα (Santowines), στη συγκέντρωση του υλικού παρουσίασης και στη διοργάνωση καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμμετοχή της Έφης Καλλινικίδου (Creta Olympias). 


Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν παρουσίαση του κρασιού του ελληνικού οινικού κλάδου, της ιστορίας του ελληνικού κρασιού και τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και γευσιγνωσία 14 επιλεγμένων ελληνικών κρασιών από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες από το sommelier Nobuyuki Ogasawara (μέλος των sommelier της Ιαπωνίας). Αξίζει να σημειωθεί στα περισσότερα λευκά δοκιμάστηκε η νέα σοδειά 2005. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν γευσιγνωσίες 26 ελληνικών κρασιών συνοδεία 24 επιλεγμένων ελληνικών μεζέδων από το νέο επικοινωνιακό εργαλείο του Ο.Π.Ε., το “Kerasma”. 


Προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων ήταν δημοσιογράφοι, sommeliers, εστιάτορες, χονδρέμποροι και εισαγωγείς. Στις 2 εκδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα στην Οσάκα και πάνω από 200 άτομα στο Τόκιο, ενώ με την παρουσία του τίμησε τις εκδηλώσεις και ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία, κύριος Κυριάκος Ροδουσάκης.


Τα 2 Wine Road Shows στην Ιαπωνία ξεχώρισαν κυρίως από την “εξωστρέφεια” και το δυναμισμό των Ελληνίδων του κρασιού που ανέλαβαν τη διοργάνωσή τους. Οι παρευρισκόμενοι εντυπωσιάστηκαν από την υλικοτεχνική υποδομή των εκδηλώσεων και το πλήρες υλικό που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους. 


Στο πλαίσιο των road shows, έγιναν και στις 2 πόλεις, επισκέψεις σε πολυκαταστήματα και κάβες (πολυκατάστημα Hanshin στην Οσάκα και Matsuzakaya και Ito Yokado στο Τόκιο).


Παρά τη διαπίστωση της δυσκολίας διείσδυσης και καθιέρωσης των ελληνικών κρασιών στην ιαπωνική αγορά, είναι ομόφωνα αποδεκτό ότι τα δύο wine road shows στην Ιαπωνία απέδειξαν ότι η συνεργασία των κρατικών και κλαδικών φορέων και η συλλογική προσπάθεια είναι οι μόνες σίγουρες οδοί προς τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού σε ξένες αγορές. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛειτουργεί κανονικά η λιμνοδεξαμενή στο Αίπος
Επόμενο άρθροΚοινή συνεδρίαση ΝΣ- ΔΣ Χίου για το νερό