Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Big Brother και στις μετακινήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, του Τάσου Σαραντή

Big Brother και στις μετακινήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, του Τάσου Σαραντή

12

Αν και οι παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κινητών τηλεφώνων εγείρουν ζητήματα παράνομων υποκλοπών οι παρακολουθήσεις των κινήσεών μας μέσω των φορητών μας συσκευών δεν φαίνεται να αντιβαίνουν κάποιο νομοθετικό πλαίσιο.


Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του BBC που αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, οι οποίες αξιοποιούν την τεχνική δυνατότητα που δίνουν τα κινητά τηλέφωνα, εφόσον είναι ανοικτά, να παρακολουθούνται βήμα προς βήμα όλες οι κινήσεις των κατόχων τους.


Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες στο Διαδίκτυο που επιτρέπουν στους συνδρομητές τους να παρακολουθούν τις κινήσεις κινητών τηλεφώνων, εφόσον οι κάτοχοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Εντούτοις,  παρά τον υπάρχοντα κώδικα δεοντολογίας, η παρακολούθηση ανυποψίαστων χρηστών είναι εφικτή.


Οι υπηρεσίες παρακολούθησης των κινήσεων μέσω του κινητού τηλεφώνου απευθύνονται κυρίως σε εταιρείες που θέλουν να παρακολουθούν τις κινήσεις των υπαλλήλων τους κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, αλλά και σε γονείς που θέλουν να ελέγχουν τις κινήσεις των παιδιών τους.


Οι εταιρείες παρακολούθησης ενημερώνονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την κυψέλη, δηλαδή το σταθμό βάσης στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το κινητό τηλέφωνο. Οι συνδρομητές των υπηρεσιών μπορούν έτσι να παρακολουθούν τον χρήση σε έναν χάρτη στην οθόνη ενός υπολογιστή.


Όπως αναφέρει το BBC, ο βρετανικός Σύνδεσμος Φορητής Ευρυζωνικότητας έχει συντάξει έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας τον οποίο πρέπει να ακολουθούν οι υπηρεσίες παρακολούθησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η παρακολούθηση δεν γίνεται εν αγνοία των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.


Σύμφωνα με αυτόν ο χρήστης που πρόκειται να παρακολουθείται πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του, δίνοντας θετική απάντηση σε σχετικό SMS που λαμβάνει πριν αρχίσει η παρακολούθηση. Εξάλλου, λαμβάνει ανάλογα μηνύματα υπενθύμισης σε τυχαία χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, οι συνδρομητές της υπηρεσίας οφείλουν να γνωστοποιούν την ταυτότητά τους και να αποδεικνύουν ότι είναι ενήλικοι. Κάτι τέτοιο  μπορεί να γίνει με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας. Τέλος, αν ο συνδρομητής δεν ζητάει να αποκτήσει την υπηρεσία παρακολούθησης επειδή είναι γονέας ή κηδεμόνας, τότε το πρόσωπο που θα παρακολουθείται πρέπει να είναι άνω των 16 ετών.


Εντο;yτοις, όπως προέκυψε από την έρευνα του ΒΒC ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες παρακολούθησης δεν ακολουθούν πιστά τον κώδικα δεοντολογίας με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να καθίσταται παράνομη. Αν και πάντα ζητούν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του συνδρομητή, προκειμένου να χρεώσουν την υπηρεσία, ποτέ δεν ζητούν τις απαιτούμενες αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι ο παρακολουθούμενος είναι ενήλικος.


Και επειδή τα μηνύματα υπενθύμισης αποστέλλονται σχετικά αραιά ανά μία ή δύο ημέρες, ο δημοσιογράφος που πραγματοποίησε την έρευνα μπόρεσε να παρακολουθήσει έναν συνάδελφό του εν αγνοία του, κατά την  περιήγησή του στους δρόμους του Λονδίνου για μια ολόκληρη ημέρα. Προηγουμένως είχε απλώς “αποσπάσει” το κινητό του για να δηλώσει με SMS ότι ο κάτοχός του συναινεί στην παρακολούθηση.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτός Πρωτοκόλλου επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στα Ψαρά
Επόμενο άρθροΑποκριές στα Ψαρά