Αρχική Πολιτισμός Καταγραφή της Χιώτικης ιστορίας από το 1940-1974

Καταγραφή της Χιώτικης ιστορίας από το 1940-1974

33


 Σε συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την έκδοση ενός λευκώματος με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, της μετεμφυλιακής περιόδου μέχρι και τη μεταπολίτευση προχωρά το παράρτημα Χίου του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Είναι μια προσπάθεια που γίνεται “για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πραγματικού νοήματος και περιεχομένου της Εθνικής Αντίστασης για τη δημοκρατία και την Ειρήνη, τη λευτεριά και την Εθνική Ανεξαρτησία, τη δουλειά και την προκοπή του λαού μας βάζει νέους στόχους για το επόμενο διάστημα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Καλούνται έτσι όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από τη σημερινή πολιτική του τοποθέτηση να παραδώσει το υλικό στο Σύλλογο ή αντίγραφό του ώστε να συμπληρωθεί το πολύτιμο αυτό αρχείο (τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημήτρης Ψωμαδάκης– 2272022933 και Γιάννης Κούνουπας– 22710.74238)
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλα τα έγγραφα που αφορούν την περίοδο που προαναφέραμε και πιο συγκεκριμένα: παλιές φωτογραφίες αγωνιστών από φυλακές εξορίες, αποφυλακιστήρια, καταδικαστικές αποφάσεις, δικαστηρίων, αποκόμματα ή εφημερίδες της εποχής εκείνης αναλόγου περιεχομένου. Επίσης παλιά βιβλία, περιοδικά, προκηρύξεις, αφίσες, ψηφοδέλτια ή προεκλογικό υλικό του ΚΚΕ ή της ΕΔΑ, φωτογραφίες από συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, ιστορικά στοιχεία από τη δράση των σωματείων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Χίου και του εργατικού Κέντρου.
Φακέλους της ασφάλειας από τη δράση των αγωνιστών της αριστεράς, δηλώσεις μετάνοιας στον τύπο, έγγραφα της χαφιεδικής δράσης της αστυνομίας της προπολεμικής ή μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Το υλικό αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ένα λεύκωμα ή έκθεση αρχειακού υλικού στο ΟΜΗΡΕΙΟ.
“Εξήντα χρόνια από τη λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, η αναγνώριση της πατριωτικής δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν ορισμένοι όχι μόνο τα καλύτερα χρόνια της ζωής του αλλά ακόμα και τη ζωή τους την ίδια παραμένει το ζητούμενο κι έχουμε ιστορικό καθήκον κι ευθύνη να συμβάλλουμε σ’ αυτή την αποκατάσταση”, καταλήγει ο σύλλογος.

ΦΩΤΟ: Γερμανικός κατοχικός χάρτης (λεπτομέρεια) με σημειωμένα τις ελεύθερες περιοχές στο Β. Αιγαίο (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης Ευρυτανίας).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτός Πρωτοκόλλου επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στα Ψαρά
Επόμενο άρθροΑποκριές στα Ψαρά