Αρχική Πολιτισμός Και κάψιμο πειρατών στο ανέβασμα της Μόστρας!

Και κάψιμο πειρατών στο ανέβασμα της Μόστρας!

5


Μια ξεχωριστή τυρινή Παρασκευή υπόσχονται ο Δήμος Αγίου Μηνά και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών που και φέτος συνεχίζει με συνδιοργανωτή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το έθιμο της Μόστρας.
Την Τυρινή Παρασκευή στις 8.00 το βράδυ ανεβαίνει η Μόστρα με γλέντι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου με ζωντανή μουσική και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους μασκαρεμένους. Η φετινή πρωτοτυπία έγκειται στην εικονική παράσταση της νίκης με κάψιμο των πειρατών.
Την Τυρινή Κυριακή “κατεβαίνει” η Μόστρα στις 11.00 το πρωί, με την αναπαράσταση της μάχης που φέρεται να είχαν δώσει οι ντόπιοι με τους πειρατές το μεσαίωνα. Οι νεαροί του χωριού ντυμένοι πειρατές και βρακάδες θα χορέψουν τον παραδοσιακό χορό “ταλίμι”, συνοδεία των ήχων από το τουμπί και το σουραύλι.
Όσοι επιθυμείτε όμως να γνωρίσετε πιο βαθιά το έθιμο δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία στις 7.30 το πρωί της Κυριακής στα εξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη Στενακούσων και Αγίου Δημητρίου Κτιστών, των δύο δηλαδή σιναφιών που κράτησαν ζωντανό το έθιμο στο πέρασμα των χρόνων.
Μετά το κατέβασμα της Μόστρας ακολουθεί η παρέλαση των αρμάτων και παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!