Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανακαλύφθηκε η “Πομπηία της Ανατολής”, του Τάσου Σαραντή

Ανακαλύφθηκε η “Πομπηία της Ανατολής”, του Τάσου Σαραντή

14

Ίχνη του χαμένου ινδονησιακού πολιτισμού της Ταμπόρα ο οποίος θάφτηκε κάτω από την τέφρα της ισχυρότερης ηφαιστειακής έκρηξης στη σύγχρονη ιστορία,  εντοπίστηκαν από ντόπιους και αμερικανούς ερευνητές.


Η καταστροφική έκρηξη του Όρους Ταμπόρα, στις 10 Απριλίου 1815, που θεωρείται πολύ ισχυρότερη από την έκρηξη που σάρωσε την αρχαία Πομπηία, έθαψε τους 88.000 κατοίκους της νήσου Σουμπάουα κάτω από εκατομμύρια τόνους τέφρας.


Εξάλλου, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, η έκρηξη ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερη από την έκρηξη του Όρους Κρακατόα το 1883, η οποία συνοδεύτηκε από τον ισχυρότερο ήχο στην καταγεγραμμένη ιστορία.


Καθοδηγούμενοι από ραντάρ που διαπερνά το έδαφος, οι ερευνητές ανάσκαψαν μια θαμμένη πόλη που φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους. Μέσα σε ένα στρώμα ιζήματος που χρονολογείται στην εποχή της έκρηξης, αποκάλυψαν τα ερείπια ενός αχυρόσπιτου, αγγεία, χάλκινα αντικείμενα, καθώς και τα απανθρακωμένα σώματα δύο ανθρώπων.


Ο σκελετός μιας γυναίκας βρέθηκε στο χώρο που πιθανότατα ήταν κουζίνα, δίπλα σε ένα μεταλλικό μαχαίρι και ένα λιωμένο γυάλινο ποτήρι. Το σώμα ενός ακόμα ατόμου διακρίνεται λίγο πιο πέρα, σε σημείο έξω από την πόρτα του σπιτιού.


Σύμφωνα με τον επικεφαλή της αποστολής, ηφαιστειολόγο Χαραλντούρ Σίγκουρντσον του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Αϊλαντ, η έκρηξη εκτίναξε 400 εκατομμύρια τόνους θειούχων αερίων στην ατμόσφαιρα, σε ύψος 43 χιλιομέτρων, δημιουργώντας μια αλυσιδωτή χημική αντίδραση στην ατμόσφαιρα που προκάλεσε μια χρονιά με παγκόσμια ψύξη. Στη διάρκεια της “χρονιάς χωρίς καλοκαίρι”, όπως την κατέγραψαν οι ιστορικοί, καλλιέργειες στο Μέιν των ΗΠΑ καταστράφηκαν από παγετό τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία καταστράφηκαν οι αμπελώνες και οι καλλιέργειες καλαμποκιού.


Ο πολιτισμός της Σουμπάουα προσέλκυσε το ενδιαφέρον ερευνητών από την εποχή που οι Ολλανδοί και Βρετανοί εξερευνητές επισκέφθηκαν την περιοχή στη δεκαετία του 1980 και παραξενεύτηκαν με τη γλώσσα των ιθαγενών, που δεν έμοιαζε με καμία άλλη στην Ινδονησία. Ορισμένοι μελετητές εκτιμούσαν ότι η τοπική γλώσσα πλησίαζε περισσότερο την ομιλία της Ινδοκίνας. Όμως, λίγο αφότου οι πρώτοι δυτικοί έφτασαν στην Ταμπόρα, ολόκληρη η κοινωνία καταστράφηκε από την έκρηξη.


Σύμφωνα με τον Σίργκουντσον, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της Ταμπόρα προήλθαν από την Ινδοκίνα ή είχαν εμπορικές σχέσεις με την περιοχή. Για παράδειγμα, ορισμένα κεραμικά μοιάζουν με του Βιετνάμ. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί, όπως ο Τζον Μικσικ, αρχαιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, δεν πιστεύει ότι οι Ταμπόριοι κατάγονταν από την Ινδοκίνα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/3/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτός Πρωτοκόλλου επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στα Ψαρά
Επόμενο άρθροΑποκριές στα Ψαρά