Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Γιγαντιαίο καλαμάρι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, του Τάσου Σαραντή

Γιγαντιαίο καλαμάρι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, του Τάσου Σαραντή

33

 
Ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα γιγαντιαία καλαμάρια που έχουν βρεθεί ποτέ άρχισε να εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.


Πρόκειται για ένα καλαμάρι μήκους 8,62 μέτρων που πιάστηκε από ένα αλιευτικό πλοίο ανοιχτά των νησιών Φώκλαντ τον Απρίλιο του 2005 και πλέον εκτίθεται σε μια γυάλινη δεξαμενή μήκους 9 μέτρων.


Τα γιγαντιαία καλαμάρια, που εντοπίζονται σπάνια, ζουν σε βάθη 200 έως 1.000 μέτρων και μπορούν να ζυγίζουν μέχρι και ένα τόνο. Το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ είχε μήκος 18,5 μέτρα και είχε εντοπιστεί σε κόλπο της Νέας Ζηλανδίας το 1880.


Δεδομένου ότι τα γιγαντιαία καλαμάρια εντοπίζονται συνήθως σε παραλίες όπου ξεβράζονται ή ανακτώνται από τα στομάχια φαλαινών, συνήθως είναι αλλοιωμένα. Ετσι, το καλαμάρι που εκτίθεται στο Μουσείο του Λονδίνου έχει ιδιαίτερη αξία ως δείγμα, αφού βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στην οποία έγινε εφικτό να διατηρηθεί.


Οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη συντήρησή του το ονόμασαν Αρτσι, από το λατινικό του όνομα Architeuthis dux, όνομα που μπορεί να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν εάν επιβεβαιωθεί ότι το καλαμάρι είναι θηλυκό. Πάντως, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προκειμένου να προετοιμάσουν το καλαμάρι για την επίδειξή του.


Αρχικά έπρεπε να το ξεπαγώσουν με μια διαδικασία που κράτησε 4 μέρες. Το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν ότι το σώμα του ήταν πολύ παχύ σε σχέση με τα πλοκάμιά του και έτσι έπρεπε να ξεπαγώσουν πρώτα το μανδύα του δίχως να σαπίσουν τα πλοκάμια.


Τη διατήρηση του καλαμαριού σε φορμόλη ανέλαβε η ομάδα του καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ, φημισμένου για τη συντήρηση νεκρών ζώων σε δεξαμενές.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 1/3/06

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!