Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νέος αστεροειδής απειλεί τη Γη, του Τάσου Σαραντή

Νέος αστεροειδής απειλεί τη Γη, του Τάσου Σαραντή

15

 
Ένας νέος αστεροειδής, η τροχιά του οποίου υπολογίστηκε με ακρίβεια στις 23 Φεβρουαρίου, προστίθεται στη λίστα των αντικειμένων που απειλούν τη Γη.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αστεροειδής, που ονομάστηκε 2004 VD17, μπορεί να συγκρουστεί με τη γη στις 4 Μαίου του 2102. Μάλιστα, η πιθανότητα για σύγκρουση του συγκεκριμένου αστεροειδή με τον πλανήτη μας ταξινομήθηκε στο επίπεδο 2 της κλίμακας του Τουρίνου, κάτι που θεωρείται σχετικά σπάνιο γεγονός.


Η κλίμακα του Τουρίνου, που υιοθετήθηκε το 1999, είναι για τους αστεροειδής κάτι ανάλογο με την κλίμακα Ρίχτερ για τους σεισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 4.000 αντικειμένων που έχουν εντοπιστεί να βρίσκονται κοντά στη γη έχουν ταξινομηθεί στο επίπεδο μηδέν της κλίμακας του Τουρίνου, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν “καμία πιθανή συνέπεια”. Το επίπεδο 1 που κωδικοποιείται με πράσινο χρώμα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος πιθανός αντίκτυπος που “αξίζει προσεκτικό έλεγχο”.


Όσο ανεβαίνει η κλίμακα ο κίνδυνος αυξάνεται. Έτσι, τα επίπεδα 2, 3 και 4 κωδικοποιούνται με κίτρινο χρώμα, τα 5,6 και 7 με πορτοκαλί, ενώ τα υπόλοιπα μέχρι το 10 με κόκκινο. Στο επίπεδο 4, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, έχει ταξινομηθεί ο αστεροειδής Απόφις το Δεκέμβριο του 2004, αλλά μετέπειτα υπολογισμοί τον κατέταξαν στο επίπεδο 1.


Πάντως, ο αστεροειδής 2004 VD17, με βάση τις τρέχουσες παρατηρήσεις έχει μία πιθανότητα στις 1.600 να συγκρουστεί με τη γη το 2102 και μία πιθανότητα στις 500.000 να συγκρουστεί δύο χρόνια αργότερα.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/3/06

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!