Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Με προηγμένες μαθηματικές γνώσεις οι αρχαίοι Μίνωες, του Τάσου Σαραντή

Με προηγμένες μαθηματικές γνώσεις οι αρχαίοι Μίνωες, του Τάσου Σαραντή

167

 
Ένα γεωμετρικό σχήμα που αποδίδεται συνήθως στον Αρχιμήδη (300 π.Χ.), η “σπείρα του Αρχιμήδη”, έχει εντοπιστεί σε τοιχογραφίες του Μινωικού πολιτισμού που χρονολογούνται περισσότερα από 1.000 έτη νωρίτερα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αρχαίοι Μίνωες ήταν αρκετούς αιώνες μπροστά από την εποχή τους.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν σε κτίσμα στη Σαντορίνη καταδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Μίνωες της πρόσφατης εποχής του Χαλκού (περίπου 1.650 π.Χ.) είχαν προηγμένες γνώσεις γεωμετρίας.


Στην περίφημη “σπείρα του Αρχιμήδη”, η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών περιελίξεων παραμένει σταθερή. Αν και το σχήμα περιγράφεται από έναν απλό μαθηματικό τύπο, σπείρες αυτού του είδους “φαίνεται ότι δεν υπάρχουν στη φύση” υποστηρίζουν οι Έλληνες ερευνητές που μελέτησαν τις τοιχογραφίες.


Για παράδειγμα, στη σπείρα του κελύφους των σαλιγκαριών, όπως και στις σπείρες που μπορεί να σχεδιάσει κανείς με ένα μολύβι δεμένο σε ένα σκοινί που ξετυλίγεται γύρω από έναν κεντρικό άξονα, η απόσταση μεταξύ των περιελίξεων δεν είναι σταθερή.


Όπως αναφέρει το Nature, ο Κωνσταντίνος Παπαοδυσσεύς της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μελέτησε ένα διώροφο κτίριο, που έφερε στο φως η ανασκαφή στο Ακρωτήρι της Θήρας. Το κτίριο είχε καλυφθεί από την τέφρα της καταστροφικής ηφαιστειακής έκρηξης γύρω στο 1650 π.Χ., περίπου 1.350 χρόνια πριν τον Αρχιμήδη.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση στις τοιχογραφίες είναι μια σειρά από σπείρες διακοσμημένες με κουκκίδες, διαμέτρου περίπου 32 εκατοστών. Όπως απέδειξαν οι ο κ. Παπαοδυσσεύς και οι συνεργάτες του, οι σπείρες είναι σχεδόν τέλειες, όπως και οι σπείρες του Αρχιμήδη, με αποκλίσεις από την μαθηματική φόρμουλα που δεν ξεπερνούν το ένα τρίτο του χιλιοστού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σπείρες σχεδιάστηκαν με μήτρα που αποτελούνταν από έξι επιμέρους τμήματα. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για τον τρόπο που κατασκευάστηκε το πρότυπο.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει ένας σχετικά απλός τρόπος για να δημιουργηθεί η σπείρα δίχως να απαιτείται η γνώση του ίδιου μαθηματικού τύπου. Ένας κύκλος μπορεί να διαιρεθεί σε πολλά τμήματα από ακτινωτές γραμμές με σταθερή γωνία ανάμεσά τους και από έναν μεγάλο αριθμό ομόκεντρων κύκλων. Μια καμπύλη που εκτείνεται από το κέντρο προς τα έξω κατά μία ακτίνα και έναν ομόκεντρο κύκλο κάθε φορά μπορεί τελικά να σχηματίσει τη σπείρα.


Αν και φαίνεται απλό, η διαίρεση ενός κύκλου σε  περισσότερα από μερικά ίσα τμήματα είναι πολύ δύσκολη στην πράξη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κουκκίδες στις σπείρες του κτιρίου της Σαντορίνης είναι τοποθετημένες ακριβώς πάνω στις ακτίνες ενός κύκλου που έχει διαιρεθεί σε 48 ίσα τμήματα. Αυτή η  ακρίβεια στο σχεδιασμό υποδεικνύει ότι οι γνώσεις που είχαν οι Μίνωες στη γεωμετρία ήταν πολύ προηγμένες.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/3/06

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!