Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Ναρκωτικά- Πανδημία” μεταμφεταμίνης

ΔΙΕΘΝΗ: Ναρκωτικά- Πανδημία” μεταμφεταμίνης

20

Σε “πανδημία” έχει εξελιχθεί η χρήση μεταμφεταμίνης, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB) για το 2005. Οπως επισημαίνει το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ, το συνθετικό αυτό ναρκωτικό προκαλεί πλέον μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές διαφόρων χωρών απ’ ό,τι η ηρωίνη ή η κοκαΐνη.


Γνωστή ως “μεθ”, “σπιντ” ή “πάγος”, η μεταμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό που έχει εξαπλωθεί από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι μέρη του κόσμου όπου ήταν προσφάτως παντελώς άγνωστη. Η εξάπλωσή της στην Αφρική και στην ανατολική Ευρώπη ευνοείται από το γεγονός ότι οι λαθρέμποροι μπορούν εύκολα να προμηθευτούν τις δύο χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παρασκευή της: την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη. Ενας από τους τρόπους προμήθειας των συστατικών αυτών είναι μάλιστα τα παράτυπα φαρμακεία που λειτουργούν χωρίς άδεια μέσω του Διαδικτύου και πωλούν δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων ετησίως με ταχυδρομική αποστολή.


Κι ενώ, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η χρήση κάνναβης, κοκαΐνης και “έκστασις” φθίνει, “το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει πλέον (στον τομέα των ναρκωτικών) η χώρα είναι η μεταμφεταμίνη”. Κατά την αμερικανική υπηρεσία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών (DEA), η μεταμφεταμίνη προκαλεί μεταξύ άλλων εγκεφαλικές βλάβες και ψυχωσική συμπεριφορά. Το INCB προτείνει τον περιορισμό των σημείων εισόδου ταχυδρομικών πακέτων σε κάθε χώρα και τη χρήση εξοπλισμού έρευνας του περιεχομένου τους.(ΑΠΕ)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 02/03/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!