Αρχική Νέα Τοπικά Κοινό Νομαρχιακό- Δημοτικό Συμβούλιο: Μέσω χάρτη google η παρουσίαση των έργων για...

Κοινό Νομαρχιακό- Δημοτικό Συμβούλιο: Μέσω χάρτη google η παρουσίαση των έργων για το νερό

17


 

Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητιόντουσαν στην κοινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, αποτέλεσε και το κύριο σημείο αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, που παραβρέθηκαν στην έναρξη αυτής της  διαδικασίας.


Στο ΟΜΗΡΕΙΟ, στην αίθουσα συνεδρίων που δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτη, παρά τις προσκλήσεις και τις τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, με απουσία των τριών συνολικά παρατάξεων των μειοψηφιών, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου (αλλά και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χίου) χαρακτήρισε το θέμα της ημερήσιας διάταξης “Πορεία έργων που αναφέρονται στο Υδρευτικό – Αρδευτικό ζήτημα του Νομού μας”, ως το μόνο τρόπο όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούσαν το νερό.
Επικαλέστηκε μάλιστα ο Πρόεδρος Στέλιος Καμπούρης τόσο την πρόταση στο Δ.Σ. Χίου του επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αντρέα Μιχαηλίδη όσο και τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ που με 933 υπογραφές ζητούσαν να γίνει αυτή η κοινή συνεδρίαση.

 


Μιλώντας καταρχήν από πλευράς των ΠΟΛΙΤΩΝ ο Γιάννης Κουτσοδόντης σημείωσε ότι για να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει ως θέμα το ζήτημα του Κορακάρη και στο τέλος να φτάσουν σε σχετικό ψήφισμα.

 

 

 

 

 

 


Το θέμα Κορακάρη απέρριψε στην ουσία με τη διευκρινιστική παρέμβασή του ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης σημειώνοντας ότι πρέπει να περιμένουν πρώτα την απόφαση του δικαστηρίου και μπορεί να γίνει μια ειδική συνεδρίαση με αυτό το θέμα.
Τα αιτήματα των ΠΟΛΙΤΩΝ στο κείμενο όπου συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές θύμισε ο Γιάννης Δηράκης τονίζοντας ότι δεν πήγαν για να ακούσουν μια ενημέρωση για την πορεία και μόνο των έργων όπου δεν θα ειπωθεί κουβέντα για τον Κορακάρη.

 


Για να λάβει αυτή τη φορά το λόγο ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής όπου σημείωσε ότι αν και συμφωνεί με την πρόταση του Νομάρχη για ειδική συζήτηση, θα μπορούσαν να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.

 

 

 

 

 


 


Την πρόθεση του ΚΚΕ να παραμείνει στη συζήτηση και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ψήφιση ανακοίνωσε ο Γιώργος Αμπαζής.
Σε αυτό το διαδικαστικό μέρος και με τους τόνους να ανεβαίνουν (αφού σε μια τέτοιου τύπου συνεδρίαση τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι πρόεδροι των συμβουλίων, ρόλο που διαδραμάτισαν πολύ καλά οι Στέλιος Καμπούρης και Γιώργος Συριώδης) δεν έκανε εντύπωση η αποχώρηση των ΠΙΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. Αυτή συνοδεύτηκε με πέταγμα φωτοτυπιών  από τα προεκλογικά φυλλάδια του συνδυασμού “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ” με τις δεσμεύσεις για τον Κορακάρη (Άμεσος καθορισμός ζωνών χρήσης γης, προστασία και αναδάσωση της περιοχής, σεβασμός στο περιβάλλον, όχι στην οικοπεδοποίηση) και μαζεύοντας το πανό (“O Kορακάρης ανήκει στους πολίτες. Aπαλλοτρίωση – αναδάσωση απόδραση τώρα”) που με την έναρξη της συνεδρίασης είχαν τοποθετήσει στον εξώστη
Η εισήγηση που ακολούθησε έγινε βέβαια με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στο χάρτη της Χίου από το google όπου είχαν τοποθετηθεί τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές που ήδη έχουν γίνει, ετοιμάζονται ή σχεδιάζονται για το νησί.

 


Αναμένουμε την απόφαση που τελικά ψήφισαν οι σύμβουλοι των πλειοψηφιών που πάντως δεν απηχεί στις θέσεις του ΚΚΕ που ήταν οι ακόλουθες:
1. Δημιουργία “Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των υδάτινων πόρων”, που θα λειτουργεί με επιστημονικά, κοινωνικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα.
2. Ο Κορακάρης είναι δημόσια περιουσία. Προχωράμε σε απαλλοτρίωση και περιβαλλοντική χρήση. Απαγορεύεται κάθε οικιστική δραστηριότητα.
3. Δημιουργείται Γραφείο ελέγχου της ποιότητας του νερού στο νησί, επιστημονικά επανδρωμένο, με το αναγκαίο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.
4. Προχωράμε την άμεση απομάκρυνση του σκουπιδότοπου του Δήμου Χίου.
5. Διεκδικούμε την άμεση χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό της ποιότητας του νερού.
6. Καταγράφουμε τις υδροβόρες μονάδες (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες) για τη χάραξη τιμολογιακής πολιτικής με βάση την επιχειρηματική χρήση.
7. Διαθέτουμε καθαρό ύδωρ, σε χαμηλή τιμή για όλους τους πολίτες και φτηνά τιμολόγια σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!