Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ξένης Φύλλα – Γιούργη: Τα τραγούδια του πατέρα

Ξένης Φύλλα – Γιούργη: Τα τραγούδια του πατέρα

67


Από τις εκδόσεις “Αιγέας” κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο της Χιώτισσας Ξένης Φύλλα – Γιούργη με τίτλο “Τα τραγούδια του πατέρα”. Πρόκειται για μια συλλογή από οκτώ διηγήματα με κεντρικό άξονα τα παιδικά χρόνια και τις μνήμες της συγγραφέως από το χωριό της, τα Μεστά.
Το βιβλίο κοσμούν σχέδια της γνωστής γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου, εμπνευσμένα από τα κείμενα της συγγραφέως.
Την έκδοση του βιβλίου προλογίζουν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, Δήμος Αβδελιώδης και ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας.


“Όλα ξεκίνησαν όταν τα τραγούδια του πατέρα με ταξίδεψαν πάνω από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και  τις γύρω ηπειρωτικές χώρες. Οι ακινητοποιημένες στη μηχανή του χρόνου εικόνες μπήκαν σε κίνηση και η μπάλα, που είχε ζωγραφισμένο απάνω της το χάρτη του κόσμου, κατρακύλησε και έφερε τα πάνω-κάτω. Αλλιώς πώς θα γινόταν να ζήσουμε την οδύσσεια του Καραγκιόζη ένα καλοκαίρι ύστερα από 2500 χρόνια στα Μεστά και πώς θα γίνονταν το γεράκι ο Κωνσταντής και ο γάιδαρος Φώτης να γίνουν -αλίμονο- αχώριστοι φίλοι; Και πώς ο δράκος που παραφύλαγε στον πάτο του πηγαδιού μας θα σκαρφάλωνε στην κληματαριά για να τον σκοτώσει ο πατέρας, που δεν είχε τολμήσει να σκοτώσει τους κλέφτες στην εκδίκηση των κρίνων; Όλα αυτά ίσως να τα ’χε κάψει ο φανός της Λαμπρής, αν η συνηθισμένη μας επίκληση καλέ χρυσή μου Παναγιά δεν είχε προστατεύσει, σαν τους “τρεις παίδας εν καμίνω”, τις θύμησες μιας ζωής, που τόσο εύκολα μπερδεύονταν με τα παραμύθια και των παραμυθιών που τόσο αναπάντεχα γινόταν ζωή”.


“Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχουν γεννηθεί “Τα Τραγούδια του Πατέρα” και σ’ αυτή την εποχή μας μέσα από το βλέμμα της αφηγήτριας, για να περιδιαβούμε μαζί της στα ηδονικά τοπία της παιδικής ψυχής που αγάλλεται από την ανάκλιση του βιωμένου, πλην απόμακρου, φόβου και πόνου που χαράζει η ζωή στους μικρούς νεόφερτους κατοίκους της”.
Δήμος Αβδελιώδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο


“Είμαι βέβαιος ότι ο αναγνώστης θα αγαπήσει “Τα Τραγούδια του Πατέρα”, όχι μόνο γιατί μέσα από τις γραμμές τους αναδύεται νοσταλγικά το “γλυκό πουλί της νιότης”, αλλά και διότι φέρνει στην επιφάνεια καταχωνιασμένες και ξεχασμένες στιγμές της αθωότητας, που ο καθένας με τον τρόπο του θα ήθελε να ξαναζήσει”.
Βασίλης Φίλιας

Καθηγητής

Βιογραφικό
Η Ξένη Φύλλα γεννήθηκε στα Μεστά της Χίου. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Μεστά, το γυμνάσιο Θηλέων στη Χίο και το λύκειο στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο Οικονομικών Σπουδών από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Υπήρξε μέλος του Δ. Σ. του συλλόγου Χίων φοιτητών. Εργάστηκε για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, της οποίας υπήρξε μέλος του Δ. Σ. για 22 χρόνια, εκ των οποίων τα τέσσερα πρόεδρος. Εργάσθηκε επίσης για αρκετά χρόνια για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της “Εβδομάδας Αιγαιοπελαγίτικης Λαϊκής Τέχνης”.
Ως φοιτήτρια συνεργάστηκε με τα φοιτητικά περιοδικά της εποχής: “Ξαστεριά” και “Φοιτητικές Σκέψεις”. Διάφορα άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις χιώτικες εφημερίδες “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”, “ΑΛΗΘΕΙΑ” και “ΠΟΛΙΤΗΣ” καθώς και στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης “INTERNATIONAL HELLENIC TRIBUNE”. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας “ΠΕΤΑΣΟΣ” της Ένωσης Μεστουσίων και υπεύθυνη έκδοσης της εφημερίδας της Ο.Χ.Σ.Α “Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ” για 15 χρόνια. Έχει βραβευτεί δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο του EUROCLASSICA. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “ΧΙΟΝΗ”, “ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”, “ΡΟΔΙ”, “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ”, “ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ” και “ΧΙΑΚΗ ΕΠΙΕΩΡΗΣΗ”
Πλήθος κειμένων με επίκαιρα θέματα και απόψεις έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Χίου, της Αθήνας, της Νέας Υόρκης. Ως μέλος του Δ. Σ. διαφόρων επιστημονικών φορέων έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στην Αθήνα και στη Φλωρεντία.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Φουρτούνα”με τα φάρμακα στον ΟΝ
Επόμενο άρθροΑπόκριες με ποδηλατάδα!