Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πρόταση Κ.Ο. Χίου του ΚΚΕ για το νερό

Πρόταση Κ.Ο. Χίου του ΚΚΕ για το νερό

8

 ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΗΣ  Κ.Ο. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ


Το περιβάλλον βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ στο στόχαστρο της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
Τα οξυμμένα προβλήματα του περιβάλλοντος  (μόλυνση ατμόσφαιρας, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, αυθαίρετη ρίψη σκουπιδιών, καταστροφή του θαλάσσιου χώρου , τσιμεντοποίηση, κλπ) συμπληρώνουν το παζλ της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις, που συγκρούονται μεταξύ τους : Η πρώτη, όλο και πιο πολύ συνειδητοποιεί  ότι πρέπει να το υπερασπιστεί και να το προστατέψει αναβαθμίζοντας το, γιατί έχει να κάνει με την όλη ΖΩΗ του εργαζόμενου. Η δεύτερη, παρά τις κατά καιρούς ” ρηξικέλευθες” δηλώσεις, “διαβεβαιώσεις” και “δεσμεύσεις” δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πλούτου , μέσω της άντλησης και καταλήστευσης φυσικών πόρων.
Ο φυσικός χώρος, γίνεται γι’ αυτούς, χώρος ανεξέλεγκτης δραστηριότητας και απόρριψης κάθε είδους αποβλήτων (υγρών, στερεών, αερίων) της δραστηριότητας αυτής.
Αποτέλεσμα των  συνειδητών επιλογών και της δράσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) από τη μεταπολίτευση και δώθε είναι το ζήτημα που απασχολεί τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου , συναρτώμενο, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τη διάβρωση του εδάφους, την απερήμωση, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, την καταστροφή των δασών,  την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος κλπ  κλπ.
Καθοριστικές οι ευθύνες τους , αφού ως γνήσιοι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου διαμόρφωσαν το μοντέλο ανάπτυξης (τουρισμός) εμπορευματοποιώντας το περιβάλλον, όπως όλα τα κοινωνικά αγαθά, εξασφαλίζοντας την επικυριαρχία του κέρδους, πάνω στο συλλογικό συμφέρον.
Τριάντα χρόνια κυριαρχούν στην πολιτική ΖΩΗ του νησιού, εφαρμόζουν πιστά τις εντολές της ΕΕ, η οποία στα πλαίσια των ΚΠΣ( κοινοτικά πλαίσια στήριξης) καθορίζει στη βάση της επιλεξιμότητας τα έργα που ευνοούν το κεφάλαιο, έτσι κατασπατάλησαν δις, και στάθηκαν ανίκανοι να χαράξουν στρατηγική , που θα έβαζε τις βάσεις των υποδομών, που θα συνέβαλαν στην ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.
  Με τη βοήθεια των διορισμένων Νομαρχών ενίσχυσαν την πολιτική των κερδών, που απέφερε σαν “έργα” την τσιμεντοποίηση.
Να θυμηθούμε τα σκάνδαλα των σωλήνων του ΝΑΓΟΥ, των λιμνοδεξαμενών π.χ. Βικίου, των ερευνών για τον εντοπισμό νερού κλπ.
Συνυπεύθυνες πολιτικά είναι και όλες οι αυτοδιοικήσεις Νομαρχιακές και Δημοτικές. Γιατί;
Δε σχεδίασαν, δεν προγραμμάτισαν, δεν αξιοποίησαν τα όποια χρήματα δόθηκαν, δεν είδαν τις αυξανόμενες ανάγκες στο Λεκανοπέδιο του νησιού (των δήμων Χίου, Καμποχώρων, Ομηρούπολης, Αγ. Μηνά). Κατέστρεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα, με την έκδοση αδειών για γεωτρήσεις γύρω από τον Κορακάρη, στο όνομα της εξυπηρέτησης των “δικών” μας , υποσκάπτοντας  το μέλλον του κοινωνικού συνόλου. Οδήγησαν στην υφαλμύρωση της υδατολεκάνης του Κορακάρη, με τη συνεχή υπεράντληση. Τοποθέτησαν το σκουπιδότοπο του νησιού στο υπογάστριο της υδατολεκάνης του Κορακάρη, με αποτέλεσμα να’ χει τοποθετηθεί μια βόμβα , για το μέλλον των κατοίκων. Δεν αξιοποίησαν την πλούσια σε γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά κατάσταση του νησιού, για να κάνουν έργα υποδομής, που θα έδιναν προοπτική και λύση στη υδροδότηση και άρδευση του τόπου.
Είναι γνωστή η συμμετοχή τοπικών παραγόντων στο σκάνδαλο αγοροπωλησίας Κορακάρη, από τα νέα οικονομικά τζάκια και εφοπλιστές  υποθηκεύοντας την υδατολεκάνη του Κορακάρη.
Οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες  να κάνουν χρήση , για καθημερινές ανάγκες, ένα νερό αμφιβόλου ποιότητας, που υποσκάπτει την υγεία τους.
 Αποπροσανατόλισαν τους φορείς και το λαό σε στρεβλά πρότυπα, όπως τουριστική ανάπτυξη, τύπου Ρόδου, και ανορθολογικούς στόχους πχ επέκταση αεροδρομίου, αφήνοντας το νησί, απροστάτευτο , με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της όποιας τουριστικής κίνησης, και να ξοδεύονται τεράστια ποσά για την αγορά εμφιαλωμένων νερών. Να πληρώνονται χρυσά τα όποια κυβικά νερού στις οικίες . Τέλος, να δυσφημείται ο τόπος , από το κακής ποιότητας νερό, που κυκλοφορεί στο δίκτυο.
Δεν στήριξαν οργανωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης των γύρω λόφων των δήμων Καμποχώρων, Χίου, Ομηρούπολης.
Κατέστρεψαν ένα από τα κοσμήματα της φύσης (τον Κάμπο), αφού η έλλειψη νερού καθώς και οι ποιοτική υποβάθμιση του υπάρχοντος οδήγησε στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, τη κοπή των δέντρων και του κινδύνου αλλαγής χρήσης γης.
Μακρύς ο κατάλογος των πολιτικών ευθυνών …!
Όμως, αυτά, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου!!!!!!!
Όλοι,  πρέπει ν’ αναλάβουμε τις πολιτικές μας ευθύνες , από τη θέση, που μας έχει τάξει ο λαός.
Ως εκλεγμένοι  από το λαό, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί άρχοντες, απαιτούμε από σας να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη της φιλοσοφίας σας, για τη λύση του υδρευτικού και αρδευτικού προβλήματος του νησιού.
Τα λόγια , τα φυλλάδια, τα σλάιτς είναι περιττά, εκείνο που περιμένει  ο λαός της ΧΙΟΥ είναι η συγκροτημένη πολιτική βούληση, να διεκδικηθούν άμεσες λύσεις που να στηρίζουν την προοπτική του νησιού.
 Χρειάζονται κονδύλια, χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός , για τις ανάγκες, και κατά συνέπεια το τι  υποδομές χρειάζονται στο νησί..
Το Νερό είναι κοινωνικό αγαθό!!!!!!!!!!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΞένης Φύλλα – Γιούργη: Τα τραγούδια του πατέρα
Επόμενο άρθροΑποκριάτικο γλέντι στο Νεοχώρι