Αρχική Νέα Τοπικά Μπλόκο σε 1 τόνο οστρακοειδή, επιστράφηκαν πίσω με εντολή Νομάρχη

Μπλόκο σε 1 τόνο οστρακοειδή, επιστράφηκαν πίσω με εντολή Νομάρχη

46


Στην κατάσχεση ενός και πλέον τόνων οστρακοειδών πριν τη διάθεσή τους στην τοπική αγορά, προχώρησαν το Λιμεναρχείο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας στους καθιερωμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Ιχθυόσκαλα.
 Πρόκειται για οστρακοειδή (χτένια, μύδια κλπ.) που δεν συνοδεύονταν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα βεβαίωναν και την καταλληλότητά τους.
  Συγκεκριμένα όπως μας είπε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γιάννης Καρύδας δεν είχαν περάσει από Κέντρο Επεξεργασίας και Εξυγίανσης, τα συνοδευτικά έγγραφα του οποίου θα εξασφάλιζαν πως μπορούν άφοβα να καταναλωθούν.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ακατάλληλα, μας τόνισαν οι ιχθυοπώλες που το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκαν στην ιχθυόσκαλα. Δέσμιοι οι ίδιοι αφού είχαν παραγγείλει το συγκεκριμένο εμπόρευμα, έχοντας δώσει μάλιστα και προκαταβολές. Κατά τον εκπρόσωπό τους κ. Μανάρα τα συγκεκριμένα οστρακοειδή δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Απέδωσε δε την έλλειψη των συνοδευτικών εγγράφων στο γεγονός ότι το συσκευαστήριο λειτούργησε πρόσφατα και πως λόγω φόρου εργασίας δεν πρόλαβαν να τα θεωρήσουν.
  Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε η συγκεκριμένη παρτίδα από την ώρα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να κατασχεθεί και να καταστραφεί. Οι ιχθυοπώλες όμως ζήτησαν να επιστραφούν στον προμηθευτή για να μη βγουν αυτοί χαμένοι. Έτσι  χρειάστηκε να εκδοθεί απόφαση Νομάρχη, αφού όπως μας είπε τόσο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής όσο και ο Λιμενάρχης Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης η διαδικασία της επαναπροώθησης στον τόπο από όπου εξήχθησαν δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.
  Από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δια του αντινομάρχη Παντελή Στεφάνου επισημάνθηκε το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να υπάρξει μια αρνητική είδηση που θα απέτρεπε τους καταναλωτές να προμηθευτούν οστρακοειδή όπως θέλει η παράδοση για το Σαρακοστιανό τραπέζι, ακόμα και από αυτούς τους ιχθυοπώλες που θα διαθέτουν προϊόντα με πλήρη δικαιολογητικά.
  Αποδείχθηκε πάντως ότι από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών οι έλεγχοι γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και υπάρχει η εγγύηση ότι δεν πρόκειται να πουληθούν στη Χίο οστρακοειδή που δεν θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
  Το ζήτημα είναι, και σε αυτό σίγουρα δεν φέρει ευθύνη το Λιμεναρχείο, αν τα οστρακοειδή που θα επιστραφούν ως… απαράδεκτα στον προμηθευτή, δεν διοχετευθούν στην αγορά της πρωτεύουσας χωρίς ποτέ να πάρουν την έγκριση που απαιτεί η νομοθεσία από το κέντρο Επεξεργασίας και Εξυγίανσης…

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης
Επόμενο άρθρο“Αγάς” την Καθαρή Δευτέρα στα Μαστιχοχώρια