Αρχική Νέα Τοπικά Ανταπάντηση Φαρμακοποιών σε Θ. Βαρίνο: Εφαρμόζουμε την εντολή Οίκου Ναύτου για...

Ανταπάντηση Φαρμακοποιών σε Θ. Βαρίνο: Εφαρμόζουμε την εντολή Οίκου Ναύτου για τις συνταγές φαρμάκων

18

 

Την εύλογη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου (Φ.Σ.) προκάλεσε η ανακοίνωση του Προέδρου του Οίκου Ναύτου Θανάση Βαρίνου, που επέρριπτε ευθύνες στους φαρμακοποιούς για τυχόν ταλαιπωρία των ασφαλισμένων λόγω της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του ΓΓ του ΥΕΝ για τη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων.
  Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει επίσης έτοιμος να υπογράψει σύμβαση με τον Οίκο Ναύτου, ανάλογη όμως με αυτές των άλλων ταμείων ενώ επεξηγεί τι σημαίνει πρακτικά για τον ασθενή να περιμένει να πάρει φάρμακα κόστους άνω των 100 ΕΥΡΩ μετά από τη θεώρηση του ΟΝ.
 
Η ανακοίνωση του Φ.Σ. που κοινοποιείται και στα Σωματεία των ναυτικών είναι η ακόλουθη:
  «Στην ανακοίνωση του προέδρου του Οίκου Ναύτου κ. Θανάση Βαρίνου στον ημερήσιο τύπο της 2-3-06, δεν θα επιθυμούσαμε να απαντήσουμε με την ίδια έκφραση που χρησιμοποίησε ο ίδιος, δηλαδή ότι ψεύδεται και επί πλέον παραπλανεί το Χιακό κοινό και τους ασφαλισμένους του Ο.Ν. διότι:
1. Η ανακοίνωση του Φ.Σ. Χίου λέει ότι τα φάρμακα των ασφαλισμένων θα πληρώνονται όταν οι συνταγές που έρχονται στα φαρμακεία είναι αθεώρητες και έχουν κόστος άνω των 100 ΕΥΡΩ, δηλαδή εφαρμόζει άμεσα την εντολή του Οίκου Ναύτου, την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος εξέδωσε. Άλλωστε η ανακοίνωση περί εφαρμογής από 1/3/06 της συγκεκριμένης εγκυκλίου υπάρχει και στο ΠΟΝ Χίου.
2. Η ανακοίνωση του Φ.Σ. δεν είναι ανυπόγραφη όπως αναφέρει, αλλά την υπογράφουν ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου (οι οποίοι εκ του νόμου έχουν την υποχρέωση), όπως φαίνεται και στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (2/3/06) φωτοτυπία της οποίας και επισυνάπτουμε.
3. Σύμβαση δεν αρνούμαστε να υπογράψουμε, αλλά το ζήτημα έχει αναλάβει το ανώτερο όργανό μας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ο οποίος ακολουθεί διαδικασίες σύναψης διασυλλογικών συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και με τον Οίκο Ναύτου και τελούμε σε αναμονή της τελικής σύμβασης στην οποία και θα πειθαρχήσουμε.
Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Βαρίνος είχε αποδεχθεί να περιμένουμε την τελική σύμβαση του Π.Φ.Σ..
4. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαρίνος αναφέρει ότι, όταν ο ελεγκτής χαρακτηρίζει μια συνταγή ως επείγουσα, τότε αυτή εγκρίνεται, δεν μας αποσαφηνίζει όμως με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται ως επείγουσα μια συνταγή. Εξ άλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος, μας επρότεινε αυτή τη λύση.
5. Στον κ. Βαρίνο προτείναμε και επαναλαμβάνουμε με την παρούσα μας και σήμερα αν επιθυμεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ σύμβαση με το Φ.Σ. Χίου χωρίς να περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις με τον Π.Φ.Σ. είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε σύμβαση, όπως αυτή ισχύει για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΠΑΔ κτλ..
6. Θα παρακαλούσαμε επίσης τον κ. Βαρίνο να μην παραπλανεί το κοινό της Χίου ενάντια των φαρμακοποιών της Χίου, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους με υπευθυνότητα 24 ώρες το 24ώρο.
7. Προτείνουμε μια άμεση λύση στην κατάργηση της προθεώρησης η οποία δεν έχει καμία σκοπιμότητα παρά μόνον ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, καθ’ όσον ο θεράπων ιατρός του ασθενούς είναι ο μόνος που γνωρίζει ποια φάρμακα χρειάζεται. Άλλωστε σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό ψήφιση ο έλεγχος των συνταγών θα γίνεται μηχανογραφικά από την κεντρική Υπηρεσία κάθε ασφαλιστικού ταμείου.
8. Όσο για το κάλεσμα του κ. Βαρίνου προς τους ασφαλισμένους να μην πληρώνουν τα φάρμακα αν είναι πάνω από 100 ΥΕΡΩ και αθεώρητα, αλλά να περιμένουν πρώτα (μέχρι 5 μήνες) να τα θεωρήσουν, έχουμε την εντύπωση ότι θα αρέσει πολύ στους αρρώστους αυτή η προτροπή του Προέδρου του οίκου Ναύτου, ιδίως όταν έχουν κωλικό νεφρού ή οποιαδήποτε άλλη επώδυνη πάθηση».
Ο Πρόεδρος Θ. ΝικολαΊδης
Η Γραμματέας: Α. Κοκκινάκη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ξενοδοχειακής Διοίκησης
Επόμενο άρθρο“Αγάς” την Καθαρή Δευτέρα στα Μαστιχοχώρια