Αρχική Νέα Οικονομία Τουρισμός: Η Thomas Cook πουλά συμμετοχές στην Ελλάδα

Τουρισμός: Η Thomas Cook πουλά συμμετοχές στην Ελλάδα

217

ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ των συμμετοχών του στην Ελλάδα μελετά ο ευρωπαϊκός tour operator Thomas Cook, ο οποίος σήμερα κατέχει σημαντικό ποσοστό στις δύο εταιρείες που τον αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας.


Τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών τους ενδέχεται να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών οργανισμών Zeus Κρήτης και Zeus Ρόδου, αφού βρίσκονται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του Thomas Cook (Neckermann) η οποία εξέφρασε την πρόθεση να τους πωλήσει τα ποσοστά που κατέχει στις δύο εταιρείες.


Την τακτική αυτή ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο tour operator σε πολλά μέρη του κόσμου, με σκοπό τόσο να αυξήσει τη ρευστότητά του, όσο και να περιορίσει τα μεγάλα έξοδα που προϋποθέτουν αυτές οι συμμετοχές. Οι δύο αντιπρόσωποι του tour operator στην χώρα μας, μέχρι πέρυσι έλεγχαν τις αγορές τις Κρήτης, της Ρόδου και της Κω, ενώ μετά την πτώχευση του ομίλου Plotin, ανέλαβαν την αντιπροσώπευση του tour operator και για την υπόλοιπη χώρα.


Το Zeus Κρήτης που ανήκει στην οικογένεια Παπακαλιάτη, ο Thomas Cook συμμετέχει με ποσοστό 49%. Μιλώντας στη “Ν” ο πρόεδρος της εταιρείας, Μανόλης Παπακαλιάτης, τόνισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να παρθεί η οριστική απόφαση.


Στο Zeus Ρόδου, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαπίπη, ο tour operator συμμετέχει με 30%. Η εταιρεία είναι συμμέτοχος με τον Thomas Cook από το 1987. Όπως δήλωσε στη “Ν” ο ιδιοκτήτης του Zeus Ρόδου, Γιώργος Χαπίπης, υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την αγορά του ποσοστού που κατέχει σήμερα ο tour operator και τόνισε την επιθυμία του για τη θετική έκβασή της.


Κίνηση 2005


Αναφορικά με τις ενδείξεις της τουριστικής κίνησης της χρονιάς που διανύουμε οι δύο αντιπρόσωποι του Thomas Cook εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι.


Ο κ. Παπακαλιάτης επεσήμανε ότι η αύξηση των τουριστών στις περιοχές που διαχειρίζεται δηλαδή την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάργα, τη Λευκάδα, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Νάξο και την Αθήνα, αγγίζει το 7% και ιδιαίτερα για την Κρήτη το 10%.


Ο κ. Χαπίπης μιλώντας για τις αγορές του στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Σκιάθο, τη Θάσο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Χαλκιδική τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αύξηση των αφίξεων θα φτάσει το 20%.


Ως αγορά με τις καλύτερες ενδείξεις ανακήρυξε το νησί της Κω, όπου η άνοδος της τουριστικής κίνησης ίσως αγγίξει φέτος το 50%, κυρίως λόγω της ξενοδοχειακής της υποδομής, που αποτελείται στην πλειονότητα από καινούργια ξενοδοχεία.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 7/3/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνεξάρτητη υποψηφιότητα Μάρκου Ψώρα στο Δήμο Ομηρούπολης
Επόμενο άρθροΒολές με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή