Αρχική Πολιτισμός Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο στην Κρήτη αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη

Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο στην Κρήτη αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη

14

Ξεκινούν την Παρασκευή (10 Μαρτίου) οι εργασίες του Διεθνούς Διεπιστημονικού
Συμποσίου “ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ”, που είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Το Συμπόσιο, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Μαρτίου, συν-διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
Οι εργασίες του Συμποσίου αρχίζουν την Παρασκευή 10 Μαρτίου (ώρα 09.00 π.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο Creta Maris, στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το Συμπόσιο θα συνεχιστεί και το Σάββατο 11 Μαρτίου 2006 και θα λήξει με συναυλία πέντε έργων του κ. Μ. Θεοδωράκη.
Είκοσι ομιλητές από 10 Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού θα παρουσιάσουν νέα ερευνητικά  ευρήματα για το προκλητικό φαινόμενο της Μουσικής και θα θεωρήσουν κριτικά την κοσμοθεωρία του κ. Μ. Θεοδωράκη για τη “Συμπαντική Αρμονία”.
Με τον τρόπο αυτό η Κρήτη, το Πανεπιστήμιό της και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου τιμούν τον στοχαστή κ. Μ. Θεοδωράκη – μια πυρηνική πλευρά της πολύκλωνης προσωπικότητάς του, η οποία επισκιάστηκε πλήρως από  “το μουσικό και τον πολιτικό Θεοδωράκη”. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που ο συνθέτης καλείται σε δημόσιο ακαδημαϊκό διάλογο να πει, 64 χρόνια μετά τη γραπτή, μουσική και ποιητική άρθρωση της θεωρίας του (1942),   σε “ποιο Θεό πιστεύει, ποιος Θεός τον κυβερνά” – από τα νιάτα του.
Μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το Συμπόσιο είναι:
– Τι είναι η Μουσική;
– Γιατί η Μουσική δεν κατανοείται  πλήρως από την τρέχουσα Eπιστήμη;
– Aκούστηκε Μουσική στο Σύμπαν πριν από τη δημιουργία της Γης; Πώς έμοιαζε ο ήχος της;
– Ακούστηκε Μουσική στη Γη πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου; Ακούγεται σήμερα;
– Μήπως πριν το είδος μας μιλήσει, τραγουδούσε;
– Μήπως πριν μιλήσουμε ως βρέφη σιγοτραγουδήσαμε, χορέψαμε ρυθμικά, μιμηθήκαμε μελωδικά;
– Ποιες είναι οι μουσικές πρακτικές των γονέων και των δασκάλων;
–  Πώς αντιδρούν στη Μουσική τα παιδιά με προβλήματα;
– Υπάρχουν ειδικές περιοχές Μουσικής στον εγκέφαλο μας;
– Ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα που ωθούν τους συνθέτες να “συλλάβουν” (τι, πώς, από πού;) τη Μουσική;
– Πώς ο τιμώμενος μετέφρασε μέσα του τον Χριστιανισμό και το Μαρξισμό και πώς ως έφηβος οδηγήθηκε διαισθητικά στη σύλληψη της θεωρίας της Συμπαντικής Αρμονίας;
– Μπορεί η κοινοτική αρμονία να έχει ως πρότυπο τη μουσική αρμονία: Kάποιοι απαντούν ναι, ενώ ένας ζωντανός Μύθος της Ψυχολογίας, ο Καθηγητής Jerome Bruner, ετών 90, θα μας προσγειώσει με ένα απλό όχι.
– Το Συμπόσιο θα κλείσει με μια Συναυλία πέντε έργων του κ. Μ. Θεοδωράκη (Το κοιμητήριο, Ελικών, τα Λυρικότατα, η Βεατρίκη στην οδό μηδέν και το Σεξτέτο) .

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνεξάρτητη υποψηφιότητα Μάρκου Ψώρα στο Δήμο Ομηρούπολης
Επόμενο άρθροΒολές με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή