Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς

ΕΛΛΑΔΑ: Κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς

7

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Κατέθεσε στη Βουλή
Την Ericsson «έδειξε» ο Γ.Κορωνιάς για το σκάνδαλο των υποκλοπών


ΑΠΕ
Πράξαμε το καθήκον μας στο ακέραιο, δήλωσε ο κ. Κορωνιάς

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 09/03/06 19:35
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Προηγούμενο άρθρο:
Ενώπιον της επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής την Πέμπτη ο Γ.Κορωνιάς (9/3/2006)
Η Vodafone «δεν ζήτησε, δεν παρήγγειλε και δεν παρέλαβε» το λογισμικό των νομίμων συνακροάσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κορωνιάς ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.


Όπως πρόσθεσε η προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson το είχε εντάξει στο λογισμικό της μετά από αίτημα πελατών της μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εντούτοις, η Vodafone δεν το είχε παραγγείλει, όπως επισήμανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Κορωνιάς.


«Στο ερώτημά μας (13/2/2006) προς την Ericsson γιατί αφού δεν το παραγγείλαμε και δεν το παραλάβαμε, είχαμε αυτό το λογισμικό νόμιμης παρακολούθησης, η απάντηση (3/3/2006) ήταν ότι μετά την τρομοκρατική πράξη της 11ης Σεπτεμβίου στις ΗΠΑ πολλοί πελάτες ζήτησαν στο πρόγραμμά μας να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα για λόγους ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά.


H Vodafone, ως πάροχος, δεν διαθέτει τον πηγαίο κώδικα αυτού του λογισμικού, ανέφερε και σημείωσε ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ericsson το χειρίζεται.


Το βασικό ερώτημα για τον κ. Κορωνιά, είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το παρείσακτο λογισμικό. Όπως είπε, πρέπει να έχει βαθιά γνώση του λογισμικού περιβάλλοντος της Ericsson και να μπορεί να γράφει σε γλώσσα μηχανής την οποία «δεν την έχει κανένας οπερέιτορ». Η πολυπλοκότητα του προγράμματος δείχνει κάποιον που έχει υψηλότατη τεχνογνωσία, είπε ο κ. Κορωνιάς, διευκρινίζοντας ότι οι άνθρωποι της Vodafone δεν την διαθέτουν.


«Το λογισμικό που χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους συστήματα είναι γνωστό μόνο στις προμηθεύτριες εταιρείες και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ericsson. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό της μπορεί να χειρίζεται το επίμαχο λογισμικό το οποίο για να μπορέσει ενεργοποιηθεί χρειάζεται σειρά κρυπτογραφημένων κωδικών και σειρά παραμέτρων που μόνο η Ericsson γνωρίζει», υπογράμμισε ο κ. Κορωνιάς.


Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην υπόθεση να εμπλέκεται κάποιος οργανισμός εκτός συνόρων, που διαθέτει τεχνολογία και όρους. Σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι ο υπεύθυνος για το παρείσακτο λογισμικό είχε ίσως και μεγαλύτερη τεχνογνωσία από την Ericsson και επισήμανε: «Εάν ήταν ελληνικών διαστάσεων, τότε η χώρα μας θα είχε κάνει φοβερά βήματα στην τεχνολογία. Σίγουρα ήταν πολύ μπροστά τεχνολογικά», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να είναι ένας οργανισμός που συνθέτει υψηλή τεχνολογία και οικονομικά μέσα, καθώς και ότι χρειάζονται πολλές ειδικότητες ανθρώπων που θα συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.


Σύμφωνα με τον κ. Κορωνιά, έλεγχος για την ύπαρξη του παρείσακτου λογισμικού έγινε και στην ΤΙΜ. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της ΤΙΜ Ελλάς ώστε να κάνει ελέγχους. Ο τεχνικός διευθυντής της Vodafone Ν.Πλεύρης έδωσε ορισμένες «εντολές» στο σύστημα της ΤΙΜ, αλλά δεν προέκυψε κάτι και ακολούθως, ο κ. Κορωνιάς ενημέρωσε σχετικώς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ.Βουλγαράκη.


Ίσως υπάρχει και άλλο κέντρο παρακολούθησης


Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τρίτο κέντρο της Vodafone, όπου ήταν εγκατεστημένο το παράνομο λογισμικό -το οποίο αποκάλυψε το πόρισμα της ΑΔΑΕ-, ο κ. Κορωνιάς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν τα κέντρα, από τα οποία γίνονταν οι υποκλοπές, ήταν δύο ή τρία.


Αφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλο κέντρο. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Ευ.Βενιζέλου, πως μπορούν να παρακολουθούνται τα κινητά τηλέφωνα Θεσσαλονικέων, ο κ. Κορωνιάς παρατήρησε ότι εάν αυτοί οι συνδρομητές βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τότε θα πρέπει να υπάρχει τέτοιος σταθμός βάσης και εκεί.


«H Ericsson μάς έδωσε τη λίστα»

Ο κ. Κορωνιάς μίλησε διεξοδικά για τα βήματα που ακολούθησε, από τη στιγμή που η εταιρεία του αντιλήφθηκε τη λειτουργία του παρείσακτου λογισμικού έως τη στιγμή που ενημέρωσε την κυβέρνηση.


«Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που έγινε στις 10 Μαρτίου 2005 είχε 5-10 ονόματα πολιτικών και μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού. Μόλις είδα τα ονόματα έπαθα σοκ. Συνειδητοποιήσαμε ότι αφού υπήρχε και το όνομα του πρωθυπουργού, επρόκειτο για θέμα εθνικής ασφάλειας και έτσι το αντιμετωπίσαμε» είπε.


«Από την πρώτη στιγμή τόσο εγώ, όσο και η εταιρεία κρατήσαμε στάση εθνικά υπεύθυνη χωρίς να υπολογίσουμε το τεράστιο κόστος από μια ιστορία όπου εμείς πράξαμε το καθήκον μας στο ακέραιο», πρόσθεσε.


Ερωτηθείς για τις δαιφορετικές λίστες των παρακολουθούμενων στόχων που έδωσαν η Ericsson και η Vodafone, ο κ. Κορωνιάς απάντησε: «Λίστα αριθμών ποτέ δεν παράγαμε εμείς. Τη λίστα μας την έδωσε η Ericsson. Όποιες διαφορές υπάρχουν στον αριθμό των ονομάτων πρέπει να αναζητηθούν στην Ericsson. Εμείς δώσαμε ό,τι μας έδωσαν. Το λογισμικό απομακρύνθηκε στις 8 Μαρτίου 2005, στις 12 το μεσημέρι, από τεχνικό της Ericsson, με παρόντα δικό μας τεχνικό».


Ερωτηθείς γιατί η Vodafone δεν ενημέρωσε εξαρχής την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό εισέπραξε ως κλίμα κατά τις επαφές που είχε με τους κ.κ. Βουλγαράκη, Παπαληγούρα και Λινό.


Για την αυτοκτονία Τσαλικίδη δήλωσε ότι το ανέφερε στους υπουργούς και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και ότι έθεσε εαυτόν και την εταιρεία στη διάθεση της έρευνας αφού υπήρξε χρονική «σύμπτωση» της υπόθεσης αυτής με την ενημέρωση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές.


Ερωτηθείς από την Λ.Κανέλλη εάν αισθάνεται υπεύθυνος για το ότι «η εταιρία έγινε σουρωτήρι, που μπήκαν αόρατα λογισμικά», ο κ. Κορωνιάς απάντησε: «Δεν έχω καμία ευθύνη».


Σε άλλη ερώτηση, εάν η Vodafone θα στραφεί κατά της Ericsson, ο κ. Κορωνιάς σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διερεύνησης θα πάρουμε αποφάσεις: «Δεν θα αφήσουμε το όνομα και τη φήμη μας απροστάτευτα» τόνισε.


Ενόχληση για το πόρισμα της ΑΔΑΕ


Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone εξέφρασε την ενόχλησή του με αφορμή το πόρισμα της ΑΔΑΕ, λέγοντας ότι η Αρχή δεν ενημέρωσε την εταιρεία, ούτε απευθύνθηκε σε αυτήν για ερωτήσεις και διευκρινίσεις κατά την κατάρτισή του. «Δεν ξέρω μήπως κάποιοι θέλουν να βγάλουν ενόχους και να στείλουν ανθρώπους στη Δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες» σημείωσε.


Σχολίασε ωστόσο μέρος της έκθεσης της Αρχής, λέγοντας ότι αυτός που διεισδύει στο λογισμικό των συνακροάσεων ενδιαφέρεται να διεισδύει στο σύστημα της Ericsson. Το σύστημα αυτό, συνέχισε, μπορεί να παραμετροποιηθεί και να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες που διαθέτουν το πρόγραμμα της Ericsson.


Ένταση στην έναρξη της συνεδρίασης


Η ακρόαση ξεκίνησε με ένταση και καθυστέρηση, καθώς η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους κινδύνευσαν να μείνουν έξω και να διαπληκτιστούν με τους αστυνομικούς. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος στον πρόεδρο της επιτροπής.


Τελικά μετά από παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του Βαγγέλη Βενιζέλου αποφασίστηκε η συνεδρίαση για την εξέταση του Γιώργου Κορωνιά να μεταφερθεί στη μεγαλύτερη αίθουσα της Γερουσίας.


Η ακρόαση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συνεχιστεί στις 10:00 την Παρασκευή.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλειος Μαγγίνας πρότεινε τη διενέργεια ελέγχων και στις άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ΤΙΜ, Cosmote) από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Με την πρόταση του κ. Μαγγίνα συμφώνησε και ο πρόεδρος της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Καραμάριος, λέγοντας ότι θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα προς την ΑΔΑΕ.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο60χρονος… ο διαρρήκτης της Αγροτικής Τράπεζας Πυργίου
Επόμενο άρθρο18η Γενική Συνέλευση Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπαπτυξης Ελληνικών Νησιών – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.