Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Η διεθνής κατακραυγή κλείνει το Αμπού Γκράιμπ

ΔΙΕΘΝΗ: Η διεθνής κατακραυγή κλείνει το Αμπού Γκράιμπ

33

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Μεταφέρονται 4.500 κρατούμενοι
«Λουκέτο» στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ ανακοινώνουν οι ΗΠΑ


ΑΠΕ
Διεθνής κατακραυγή για το σκάνδαλο βασανιστηρίων στο Αμπού Γκράιμπ το 2003…

Βαγδάτη
Τρία χρόνια μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τις σκηνές φρίκης που εκτυλίσσονταν στο Αμπού Γκράιμπ, η διαβόητη φυλακή της δυτικής Βαγδάτης κλείνει και οι 4.500 κρατούμενοι μεταφέρονται στο στρατόπεδο Κρόπερ, στην έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.Η φυλακή Αμπού Γκράιμπ αποτέλεσε κέντρο βασανιστηρίων επί καθεστώτος Σαντάμ για να ακολουθήσουν κατόπιν της ανατροπής του καθεστώτος νέοι φρικτοί βασανισμοί Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι σοκαριστικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου το 2003, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης Μπους.


«Θα μεταφερθούν οι επιχειρήσεις από το Αμπού Γκράιμπ στο νέο στρατόπεδο Κρόπερ μόλις ολοκληρωθούν ορισμένες κατασκευαστικές εργασίες» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κέρι-Κέβιν Κέρι στο Reuters. Ως προς τη χρονική στιγμή, επισήμανε πως δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία όμως εκτιμάται πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο ή τριών μηνών.


Το στρατόπεδο Κρόπερ βρίσκεται στη βάση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όχι πολύ μακριά από το Αμπού Γκράιμπ. Στην παρούσα φάση κρατούνται εκεί 127 «υψηλής αξίας» κρατούμενοι, περιλαμβανομένου του ίδιου του ανατραπέντος Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.


Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κατασκευή φυλακών στο στρατόπεδο Κρόπερ θα παράσχει καλύτερες συνθήκες κράτησης για τους χιλιάδες φυλακισμένους. Οι εγκαταστάσεις του Αμπού Γκράιμπ θα παραδοθούν στην ιρακινή κυβέρνηση.


Υπό αμερικανική κράτηση τελούν συνολικά 14.589 άτομα σε τέσσερις φυλακές στο Ιράκ. Περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στο στρατόπεδο Μπούκα, στον ιρακινό νότο.


news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο60χρονος… ο διαρρήκτης της Αγροτικής Τράπεζας Πυργίου
Επόμενο άρθρο18η Γενική Συνέλευση Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπαπτυξης Ελληνικών Νησιών – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.