Αρχική Νέα Τοπικά Παραμένουν οι ελλείψεις στο προσωπικό του Σκυλίτσειου

Παραμένουν οι ελλείψεις στο προσωπικό του Σκυλίτσειου

7


Τα ζητήματα που αφορούν την υγεία στο νομό αλλά και γενικότερα την πολιτική της Κυβέρνησης στο ευαίσθητο αυτό τομέα ανέδειξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ.
   Συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης, 15 Μαρτίου, περιέγραψαν την κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της περίθαλψης στο νομό, που παρά το ότι έγιναν ορισμένες προσλήψεις εντούτοις το θέμα του προσωπικού παραμένει το καίριο.
   «Ότι νομοθετικό έργο και να γίνει στην υγεία τα γεγονότα παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της πραγματικότητας. Ο πολίτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται όπως και παλαιότερα. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη απαξιώνεται, τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, το επάγγελμά μας δεν έχει ακόμα ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά παρά τις υποσχέσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Σαρμουσάκης.

 

Κενά στο προσωπικό
   «Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν στην κατηγορία του νοσηλευτικού προσωπικού, η ανέγερση της νέας πτέρυγας, η σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και η μηχανοργάνωση στα εξωτερικά ιατρεία είναι εξελίξεις θετικές και τις επικροτούμε», τονίστηκε.
   Επισημάνθηκε όμως από το Γιάννη Κουτσοδόντη ότι ακόμα και με το οργανόγραμμα του 1986: Το νοσοκομείο έχει 92 νοσηλευτές αντί 152, 21 άτομα επιστημονικό- παραϊατρικό προσωπικό αντί 35 και 18 διοικητικούς αντί 27.
   Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά η παιδιατρική δεν λειτουργεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (πρόκειται να προκηρυχθεί θέση επιμελητή).
  
   800 μέρες άδεια
   Όνειρο είναι και η στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ, όπου ναι οι 7 διασώστες που ανέλαβαν υπηρεσία έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση της μονάδας, αλλά χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι ότι στα 14 άτομα προσωπικό χρωστούν 800 μέρες άδεια (αναλογούν περίπου δύο μήνες στον καθένα), όπως σημείωσε ο Μανόλης Ζυμάρας.
   Να σημειωθεί επίσης ότι τα ασθενοφόρα χρήσουν αντικατάστασης, αφού ένα έχει ηλικία 17 ετών, τρία 14 και ένα 5 ετών! Αναμένουν Δε να έρθει ένα καινούργιο δωρεά από το Ίδρυμα Χωρέμη, «δεν μπορούμε όμως να στηριζόμαστε σε δωρεές», σχολίασαν.
   Χωρίς προσωπικό λειτουργεί ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας Πυργίου, ενώ η μη στελέχωση των θέσεων με εφημερεύοντα ιατρό καθιστούν το ακριβοπληρωμένο σύστημα τηλεϊατρικής άχρηστο για τους αγροτικούς γιατρούς των Ψαρών και Οινουσσών.
   Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιουσία του νοσοκομείου, όπου επισημάνθηκε ότι χρειάζονται και άλλες προσπάθειες για την αξιοποίησή της. Ευθύνες όμως επέρριψαν και στους αιρετούς του τόπου μας όπου παρακρατούν τμήματα της περιουσίας όπως γίνεται από το Δήμο Χίου ή υπόσχονται δωρεές χωρίς καν αντάλλαγμα στο νοσοκομείο (δικαστικό μέγαρο, κτήριο ΤΕΕ).
   «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμιά πολιτική που θα είναι εις βάρος μας» τόνισαν τα στελέχη του ΣΕΣΝΟΧ (παραβρέθηκε επίσης η κα Κατερίνα Τσουγιάννη) τονίζοντας ότι «η μόνη διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων μακριά από κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
   Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί περιοδεία και ενημέρωση για την απεργία από κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ στο Νοσοκομείο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο60χρονος… ο διαρρήκτης της Αγροτικής Τράπεζας Πυργίου
Επόμενο άρθρο18η Γενική Συνέλευση Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπαπτυξης Ελληνικών Νησιών – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.