Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αγνωστο όργανο στα ποντίκια εκπλήσσει τους επιστήμονες, του Τάσου Σαραντή

Αγνωστο όργανο στα ποντίκια εκπλήσσει τους επιστήμονες, του Τάσου Σαραντή

5

 
Ποιος το περίμενε ότι εν έτη 2006 και μετά από έναν ολόκληρο αιώνα εργαστηριακών πειραμάτων σε ποντίκια, οι επιστήμονες θα ανακάλυπταν στα ζώα ένα μέχρι σήμερα άγνωστο όργανο του ανοσοποιητικού τους συστήματος; Το εύρημα των γερμανών ερευνητών αιφνιδιάζει, δεδομένου ότι πολλές ανοσολογικές μελέτες θα πρέπει να επανεξεταστούν.


Οι γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ ανακάλυψαν στα ποντίκια έναν δεύτερο θύμο αδένα, ένα όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο θύμος αδένας είναι μια ροζ-γκρι μάζα ιστού που βρίσκεται στο στήθος, πάνω από την καρδιά και βοηθά στην παραγωγή των Τ-λευκοκυττάρων που αμύνονται στις μολύνσεις. Στα ποντίκια, ο κύριος θύμος αδένας έχει περίπου το μέγεθος μπιζελιού.


Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα του  Χανς-Ράιμερ Ρόντεβαλντ που ανακάλυψε το όργανο, εντοπίστηκε ένας δεύτερο θύμος αδένας που βρίσκεται στο λαιμό των ζώων και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας.


Πάντως, η παρουσία του δεύτερου αδένα δεν είναι απόλυτα αναπάντεχη. Ορισμένα άλλα θηλαστικά, καθώς και ορισμένοι άνθρωποι, έχουν επίσης έναν δεύτερο θύμο στην περιοχή του λαιμού. Έρευνες από τη δεκαετία του 1940 υποδεικνύουν ότι έως και πέντε στα έξι ανθρώπινα έμβρυα φέρουν και δεύτερο θύμο αδένα στο λαιμό. Οι κότες, επίσης, διαθέτουν περισσότερους από δέκα θύμους αδένες που βρίσκονται διασκορπισμένοι κάτω από το λαιμό.


Πλέον, οι επιστήμονες προβληματίζονται για την προέλευση του άγνωστου μέχρι σήμερα οργάνου στα ποντίκια. Σύμφωνα με μια υπόθεση, επειδή ο κύριος θύμος αδένας σχηματίζεται στην περιοχή του λαιμού στα έμβρυα και αργότερα μεταναστεύει στο στήθος, ίσως να πρόκειται για υπολειμματικό ιστό που απλά έμεινε πίσω. Όποια κι αν είναι η εξήγηση, η ανακάλυψη κεντρίζει το επιστημονικό ενδιαφέρον, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την κατανόηση της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος.


Επιπλέον, οι επιστήμονες θέλουν να προσδιορίσουν τα βλαστοκύτταρα από τα οποία αναπτύσσεται ο θύμος αδένας, προκειμένου να εξετάσουν αν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την αναπαραγωγή του οργάνου σε ασθενείς στους οποίους πραγματοποιείται μεταμόσχευση του μυελού των οστών κατά την οποία ο θύμος αδένας καταστρέφεται.


Πάντως η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επανεξέταση παλαιότερων ιατρικών μελετών, οι οποίες βασίζονταν στην υπόθεση ότι τα ποντίκια διαθέτουν μόνο έναν θύμο αδένα. Κι αυτό διότι ορισμένες φορές οι ερευνητές αφαιρούν το θύμο αδένα από τα ζώα για να μελετήσουν πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς αυτόν και να παρακολουθήσουν την παραγωγή Τ-κυττάρων σε άλλες περιοχές, όπως στο έντερο και στο δέρμα.


Τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών ίσως χρειαστεί να επιβεβαιωθούν εκ νέου, εκτιμούν οι ερευνητές. «Σε μερικούς δεν θα αρέσει καθόλου αυτή η ανακάλυψη» σχολιάζει ο Δρ Ρόντενβαλντ.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/3/2006 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο60χρονος… ο διαρρήκτης της Αγροτικής Τράπεζας Πυργίου
Επόμενο άρθρο18η Γενική Συνέλευση Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπαπτυξης Ελληνικών Νησιών – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.