Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ρομποτικό υποζύγια για τον αμερικανικό στρατό, του Τάσου Σαραντή

Ρομποτικό υποζύγια για τον αμερικανικό στρατό, του Τάσου Σαραντή

23

 Το πιο προηγμένο τετράποδο ρομπότ στον κόσμο ισχυρίζεται ότι κατασκεύασε η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics. Πρόκειται για το ρομποτικό υποζύγιο BigDog που σχεδιάστηκε για στρατιωτικές αποστολές.


Αν και μοιάζει μεταξύ ακέφαλης σιδερένιας κατσίκας και σιδερένιου μουλαριού, το ρομποτικό τετράποδο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους αμερικανούς στρατιώτες, αφού μπορεί να κουβαλάει φορτία άνω των 40 κιλών. Η αλλόκοτη αυτή μηχανή έχει μήκος ένα μέτρο, ύψος 70 εκατοστά και βάρος 75 κιλά.


Μπορεί να περπατά με γρήγορο βηματισμό 5,8 χιλιομέτρων ανά ώρα, να κινείται σε δύσβατα εδάφη, να αναρριχάται σε απότομες πλαγιές με κλίση 35 μοιρών, ακόμα και να ανακτά την ισορροπία του αν δεχθεί δυνατό χτύπημα στο πλάι. Τα τέσσερα πόδια του ρομπότ μιμούνται τα πόδια των αληθινών τετραπόδων, με τέσσερις αρθρώσεις που ελέγχονται από μια κεντρική ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας.


“Αισθητήρες εσωτερικών δυνάμεων ανιχνεύουν τις ανωμαλίες του εδάφους και τις αντισταθμίζουν” αναφέρει στο περιοδικό New Scientist o Μαρκ Ράιμπερτ, πρόεδρος της Boston Dynamics και επικεφαλής του προγράμματος.


Το BigDog διαθέτει επίσης στερεοσκοπική όραση και μπορεί είτε να ακολουθεί μόνο του μια απλή προκαθορισμένη διαδρομή, είτε να ελέγχεται με τηλεχειρισμό.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ρομπότ χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA), προκειμένου να ανακουφίζονται οι στρατιώτες του πεζικού, που συχνά μεταφέρουν φορτία πάνω από 40 κιλά.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/3/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο60χρονος… ο διαρρήκτης της Αγροτικής Τράπεζας Πυργίου
Επόμενο άρθρο18η Γενική Συνέλευση Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπαπτυξης Ελληνικών Νησιών – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.