Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Πλήρωμα ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ: ανοικτή επιστολής διαμαρτυρίας στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Πλήρωμα ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ: ανοικτή επιστολής διαμαρτυρίας στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

111

 ΧΙΟΣ   07 – 03 – 2006
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ  Ε/Γ-Ο/Γ ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’
 
ΠΡΟΣ: 
1.  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
3. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ
4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ
5. ΤΕΔΚ ΧΙΟΥ
6. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ
7. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
8. ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
9. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
10. Μ.Μ.Ε.

Με αγανάκτηση, πικρία, λύπη και άλλα συναισθήματα, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απαράδεκτες ενέργειες της Λιμενικής Αρχής Κερατσινίου, καθώς και την σχετική αντεργατική νομοθεσία, που ενώ ακόμα μας χρωστάνε τους μισθούς μας από το πλοίο ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ εδώ και 12 χρόνια, αντί να βοηθήσει η Πολιτεία να πάρουμε με οποιοδήποτε τρόπο έστω και ένα μέρος από τα δεδουλευμένα χρήματα μας, μας απειλούν και μας κατηγορούν σαν να είμαστε κοινοί κακοποιοί.
Ιδού το απαράδεκτο έγγραφο της Λιμενικής Αρχής Κερατσινίου προς το Λιμεναρχείο Χίου και το έγκλημα που έχομε κάνει:
“Σε εκτέλεση ανωτέρω σχετικής και στα πλαίσια διενεργούμενης από Υπηρεσία μας προανάκρισης, αναφορικά με το Ε/Γ-Ο/Γ ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ Ν.Χ. 313 παρακαλούμε όπως κλητεύσετε νομότυπα τους κάτωθι ναυτικούς (αναφέρονται τα ονόματα μας) και λάβετε από αυτούς απολογία κατηγορουμένου θέτοντας τους το κάτωθι κατηγορητήριο: “Κατηγορείσαι τώρα ότι ως επισπεύδων δανειστής του Ε/Γ-Ο/Γ ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ Ν.Χ. 313, δεν τοποθέτησες φύλακα έπ’ αυτού ως όφειλες με αποτέλεσμα την 06-05-2002 και την 08-07-2002 να προκληθεί εγκάρσια κλίση στο εν λόγω πλοίο και να εγκυμονεί κίνδυνο βύθισης του, πρόκληση βλάβης στα πλησίον του πλαγιοδετημένα πλοία, καθώς και κίνδυνο για την ασφάλεια ναυσιπλοΐας κατά παράβαση των άρθρων 28, 273 παρ. α και 274 του Π.Κ. Τι απολογείσαι;”
Η Λιμενική Αρχή Κερατσινίου, θα έκανε πολύ καλλίτερα το έργο της, εάν αντί να στέλλει ’κλήσεις σε απολογία’, 10 και 12 χρόνια μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαμε κάνει το 1994,  μας έστελλε εγκαίρως μια ’προειδοποίηση’,  μόλις τέθηκε σε ισχύ το Π.Δ. 280/2000 (ΦΕΚ 232Α΄).  Πολλά θα είχαν αποφευχθεί,  ίσως και χειρότερα.  Μήπως όμως ισχύει η ρήση  “σε δουλειά να βρισκόμαστε”;
Σήμερα που μας κατηγορούν, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνταξιούχοι ναυτικοί λόγω γήρατος και ορισμένοι με προβλήματα υγείας.  Είχαμε εργασθεί σε αυτό το πλοίο με αξιοπρέπεια και φιλότιμο, φθάνοντας στο σημείο να κάνουμε αρκετές υποχωρήσεις. Το αποτέλεσμα το βλέπετε, μας κατηγορούν και μας απειλούν.
Για να καταλάβετε όμως πως έχει η κατάσταση, ας μας επιτρέψετε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή.
Στο πλοίο ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ υπηρετούσαμε ως πλήρωμα τον Σεπτέμβρη του 1994, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά και ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης στο προπελάκι της πλώρης.
Από την Διοίκηση της ’ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΑΕ’ μας έλεγαν ότι είχαν παραγγείλει το ανταλλακτικό και περίμεναν να έρθει από την Ελβετία. Μας έλεγαν όμως ψέματα διότι το ανταλλακτικό δεν έφθασε ποτέ.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι η Εταιρεία είχε οικονομικά προβλήματα με χρέη στους μισθούς μας, στο ΝΑΤ, σε προμηθευτές καυσίμων και ανταλλακτικών κλπ.
Τα χρέη αυτά τους χειμερινούς μήνες διογκώνονταν, λόγω μικρής κίνησης κυρίως των επιβατών, αντιθέτως τους καλοκαιρινούς μήνες έφτιαχναν κάπως τα πράγματα.  Επίσης η δρομολόγηση του πλοίου την τελευταία χρονιά εκτός της αποκλειστικής γραμμής Χίου – Πειραιά – Χίου, στην νέα γραμμή, Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη – Λήμνος – Αϊ Στράτης – Καβάλα, μεθ’ επιστροφής και μάλιστα χωρίς καμιά επιδότηση, είχε ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του πλοίου διότι ταξίδευε συνεχώς χωρίς να σταματάει στα ενδιάμεσα λιμάνια, πέραν από τις φορτοεκφορτώσεις. Επίσης η κίνηση των επιβατών τους θερινούς μήνες στην νέα γραμμή δεν ήταν η αναμενόμενη.
Εκείνο το καλοκαίρι πριν ολοκληρωθεί η σαιζόν, μας βρήκε η βλάβη και άρχίσαν να διογκώνονται τα προβλήματά μας..
Σταμάτησαν όλες οι πληρωμές προς κάθε κατεύθυνση, καθώς και οι δικές μας πριν ακόμα μας εξοφλήσουν τους καθυστερημένους μισθούς μας.
Επίσης τα λίγα καύσιμα που υπήρχαν στις δεξαμενές του πλοίου τελείωσαν και έσβησαν οι ηλεκτρομηχανές. Ο μάγειρας δεν μπορούσε να μαγειρέψει, επομένως δεν είχαμε φαγητό στο πλοίο. Επίσης δεν υπήρχε νερό και όταν άρχισαν τα κρύα, δεν υπήρχε ούτε θέρμανση. Το δράμα ήταν για εμάς τους Χιώτες που δεν είχαμε σπίτι στον Πειραιά, διότι τρώγαμε σε εστιατόρια και μέναμε σε ξενοδοχείο και όπως καταλαβαίνετε τα έξοδα αυτά είναι βαριά. Φθάσαμε στο σημείο αντί να στέλλουμε χρήματα στις οικογένειες μας, εκείνες μας έστελλαν για να ζήσουμε.
Η Εταιρεία συνέχισε να μας λέει ψέματα και να μας υπόσχεται ότι το πλοίο θα επισκευασθεί, ότι θα πουληθεί και ότι θα μας εξοφλήσει κανονικά. Ψέματα, ψέματα.
Όλοι μαζί τότε το πλήρωμα επήγαμε στην ’ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ’ και αφού αναφέραμε την κατάσταση ως είχε, ο Γενικός Γραμματέας της ’Π.Ν.Ο.’ κ. ΧΑΛΑΣ,  μας είπε να πάμε στους Νομικούς Συμβούλους της ’Π.Ν.Ο.’, τους κυρίους Αναστάσιο Γεωργ. ΛΕΚΚΑ και Ιωάννη Ν. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ, οι οποίοι είχαν Γραφείο μέσα στο κτήριο της ’Π.Ν.Ο.’ και οι οποίοι θα μας συμβούλευαν τι να κάνουμε για να διεκδικήσουμε τις δεδουλευμένες αποδοχές μας.
Αφού λοιπόν εξηγήσαμε και σ’ εκείνους την όλη κατάσταση,  έδωσαν στον καθένα μας ένα συμπληρωμένο με το όνομά μας ’ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ’ και μας είπαν να πάμε στο Λιμεναρχείο του Πειραιά με το Ναυτικό μας Φυλλάδιο όπου θα υπογράφαμε το ’ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ’ και θα βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής μας. Έτσι και έγινε και αφού τους παραδώσαμε τα ’ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ’ ( αντίγραφα των οποίων κρατάμε ακόμα ), ανέλαβαν εκείνοι τα περαιτέρω για να πάρουμε τα χρήματα μας και να μας προστατέψουν νομικά.  Βέβαια με το αζημίωτο αφού καταλήξαμε μετά από παζάρι στην αμοιβή τους σε ποσοστό 20 % του συνόλου των χρημάτων που θα έπαιρνε ο καθένας από εμάς.
Πριν τα Χριστούγεννα του 1994 είχαμε απολυθεί τμηματικά σχεδόν όλοι οι Χιώτες που ήμασταν τότε πλήρωμα στο ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’, χωρίς φυσικά να πάρουμε δραχμή και αφήνοντας τις διεκδικήσεις μας στους δύο Νομικούς Συμβούλους της ’Π.Ν.Ο.’.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ουδέποτε κανένας ( ούτε οι Λιμενικές Αρχές, ούτε οι Νομικοί Σύμβουλοι της ’Π.Ν.Ο.’, ούτε συνάδελφοι μας, ούτε κανείς άλλος ),  μας είχαν μιλήσει για τον όρο “επισπεύδων δανειστής” και τις υποχρεώσεις του, ούτε φυσικά κανένας από εμάς γνώριζε κάτι σχετικό και για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει.  Στο Ελληνικό Λεξικό που κοιτάξαμε για την λέξη επισπεύδων, γράφει αυτός που ζητά να επιταχύνει,  να ωθήσει τα πράγματα.  Επίσης για την λέξη δανειστής, γράφει αυτός που δανείζει χρήματα με τόκο.  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνομε πως είναι δυνατόν να μας χρωστάνε τους μισθούς μας 12 χρόνια τώρα και εμείς σύμφωνα με τον νόμο “να ζητάμε να επιταχυνθούν τα πράγματα για να πάρουμε τα χρήματα που λένε ότι έχουμε δανείσει με τόκο στην Εταιρία”. Απίστευτα πράγματα.  Αθάνατη Ελληνική Γραφειοκρατία.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά διαστήματα ζητούσαμε πληροφορίες για την υπόθεση μας από τους Νομικούς Συμβούλους της ’Π.Ν.Ο.’ αλλά πάντοτε μας απαντούσαν ότι δεν έχουν τίποτα νεώτερο και ότι θα μας ειδοποιούσαν εκείνοι όταν είχαν νέα.
Πρώτη φορά που ακούσαμε τον μυστηριώδη όρο “επισπεύδων δανειστής” ήταν στις 27-06-2004 όταν λάβαμε ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ από το Λιμεναρχείο Κερατσινίου με αρ.πρωτ. 4111.1/71/2003 και μας καλούσαν να απολογηθούμε στο Λιμεναρχείο Χίου “για την 25-04-2003 και ώρα 20:00 στο Ικόνιο Λιμένα Κερατσινίου σε γενόμενο έλεγχο Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι ως επισπεύδοντες δανειστές του Ε/Γ-Ο/Γ ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’ Ν.Χ. 313 δεν είχαμε τοποθετήσει φύλακα έπ’ αυτού ως οφείλαμε κατά παράβαση του άρθρου 1 § 1 του ΠΔ 280/2000 (ΦΕΚ 232Α΄)”.
(  Για αυτή την παράβαση έχει εκδοθεί η ΑΠΟΦΑΣΗ του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά, ΑΠΧΟΥ Λ.Σ. κ. Θεοδώρου ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ, αριθ.απόφ. 306/2004, αριθ.πρωτ: 4111.1/71/2003, με την οποία απέχει από την επιβολή κυρώσεων.   Επίσης το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ με έγγραφο του στις 18-08-2004 αριθ.πρωτ: 2114.3/8/04  προς 1. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ, &  2. κ. ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟ Στυλιανό, στην παράγραφο 1. β) αναφέρει: ” β) Η Λιμενική Αρχή Πειραιά, στα πλαίσια των κανόνων της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών και επιδεικνύοντας την ευαισθησία της στην αντιμετώπιση των ναυτικών του πλοίου του θέματος, θα απέχει από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις των διατάξεων του π.δ. 280/2000 (ΦΕΚ 232Α΄).   Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν υφίσταται λόγος άρσης των συντηρητικών κατασχέσεων που έχουν επιβάλει στο πλοίο οι υπηρετήσαντες σ’ αυτό ναυτικοί, η διαδικασία της οποίας καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις. “. )
Τα σχόλια όλα δικά σας, αφού και μας ανάγκασαν να άρουμε τις συντηρητικές κατασχέσεις και ακόμα μας απειλούν και μας διώκουν ποινικά.
 Αμέσως τηλεφωνήσαμε στον Νομικό Σύμβουλο της ’Π.Ν.Ο.’ κ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ και του εξηγήσαμε τι έχει συμβεί.  Μας είπε ότι για να απαλλαγούμε από τις συνέπειες του Νόμου, ο οποίος είναι Νόμος του 2000 και δεν υπήρχε το 1994 που είχαμε κάνει τα ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να κάνουμε άρση της κατάσχεσης.  Τον παρακαλέσαμε να αναλάβει εκείνος την υπόθεση μας αλλά αρνήθηκε διότι όπως μας είπε ήταν πολύ απασχολημένος.
Την επομένη επήγαμε στο Λιμεναρχείο Χίου και δώσαμε την κατάθεση μας αναφέροντας περίπου αυτά που σημειώνομε και τώρα.  Επίσης σχεδόν όλοι οι Χιώτες από το πλήρωμα, δύο Σαμιώτες, ένας Μυτιληνιός, δύο από τον Πόρο, ένας από την Πάτρα, και ένας από την Αττική (σύνολο 17), αναθέσαμε την υπόθεση μας στην δικηγόρο κ. Καλλιόπη ΚΑΡΜΑΤΖΗ στην Χίο.
Τελικά στις 12-08-2004 το ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με την υπ’ Αριθμόν Απόφαση 7057/2004  ήρε  την συντηρητική κατάσχεση και έτσι δεν είμαστε πλέον επισπεύδοντες δανειστές του πλοίου ’ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ’.  Την Απόφαση αυτή την δεχτήκαμε με μεγάλη ανακούφιση γιατί νομίζαμε ότι επιτέλους θα μας άφηναν ήσυχους.  Ζούμε όμως στην Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι μόνο όσοι πεθαίνουν ησυχάζουν.
Επίσης διαμαρτυρόμαστε διότι αντί να πιάσουν τους μεγάλους που και αυτοί ήταν επισπεύδοντες δανειστές,   ( Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,  Εταιρίες ανταλλακτικών και καυσίμων, προμηθευτές κλπ. ), κυνηγάνε εμάς τους μικρούς, το πλήρωμα  και από εμάς ζητούν να πληρώνουμε φύλακες να φυλάνε το πλοίο,  από εμάς τους απλήρωτους ναυτικούς, οι περισσότεροι με μια μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος.
Θέλουμε να  ευχαριστήσουμε τον Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρο ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ, ο οποίος δύο φορές έστειλε Έγγραφο Διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με κοινοποίηση και σε άλλους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την δίωξη μας από τις Λιμενικές Αρχές και από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, για αυτή την υπόθεση,  καθώς και για την συμπαράσταση και κατανόηση του στο πρόβλημα μας.
Επίσης ευχαριστούμε τον Λιμενάρχη Χίου κ. Σταύρο ΜΙΧΑΪΛΙΔΗ,  καθώς και τον Αξιωματικό Ανάκρισης Ανθ/ρχο Λ.Σ. κ. Ιωάννη ΜΑΡΓΑΡΗ του Λιμεναρχείου Χίου,  ως επίσης και τον Λιμενάρχη Πειραιά κ. Θεόδωρο ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ,   για την κατανόηση τους στο πρόβλημα μας, καθώς και την Δικηγόρο κ. Καλλιόπη ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ,  η οποία ακούραστα και με προθυμία μας βοήθησε στην περιπέτεια μας, με τις νομικές της ενέργειες.
Τέλος παρακαλούμε την Πολιτεία αντί να μας διώκει και να μας κατηγορεί, να βοηθήσει μαζί με οποιοδήποτε άλλο συναρμόδιο, μήπως και πουληθεί το πλοίο για παλιοσίδερα και πάρουμε έστω και ένα μέρος από τα χρήματα της εργασίας μας, διότι διαφορετικά το πλοίο, με τα ισχύοντα είναι καταδικασμένο να βουλιάξει,  με ότι αυτό συνεπάγεται.-


ΝΕΑΜΟΝΙΤΗΣ  Νικόλαος,       
ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ  Στυλιανός, 
ΛΕΜΟΝΙΑΔΗΣ  Αντώνιος,       
ΣΥΡΡΗΣ  Ισίδωρος,                  
ΚΡΕΑΤΣΟΥΛΑΣ Παναγιώτης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡομποτικό υποζύγια για τον αμερικανικό στρατό, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΑνοιχτό Πρωτάθλημα Σκάκι στο 4ο Γυμνάσιο